Video: Τομπάζης: «Η αεροδυναμική σήραγγα είναι το αδύνατο σημείο μας»

  • -
  • -

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ferrari μέσα στην χρονιά, αλλά και για το 2014 μίλησε ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της Scuderia, Νικόλας Τομπάζης.

 

Ένα από τα αδύναμα σημεία της F138 ήταν η διαχείριση των ελαστικών, τα οποία από την Γερμανία και μετά άλλαξαν. «Παρόλα αυτά θα ήταν επιφανειακό να κατηγορήσουμε τα ελαστικά σαν την μόνη αιτία για την πτώση στην απόδοσή μας. Φέραμε και κάποιες βελτιώσεις οι οποίες δεν πήγαν όσο δυνατά θα θέλαμε και δεν δούλεψαν», είπε ο Τομπάζης. Επιπλέον αναφέρθηκε και στην αεροδυναμική σήραγγα : «Η τεχνολογία στην αεροδυναμική σήραγγα ήταν αδύνατο σημείο για μας, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Είχαμε κάποια προβλήματα με την ποιότητα της ροής και δεν ήταν όσο ομοιόμορφη θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τρέχουμε μεγάλα μοντέλα που θα θέλαμε. Τα δεδομένα μας και το υλικό μας ήταν απαρχαιωμένα και δεν μπορούσαμε να έχουμε πολλές δοκιμές μέσα στην μέρα, πράγμα που μας έφερνε πίσω. Τους μήνες που πέρασαν βελτιώσαμε και αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα. Έτσι είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτόν τον τομέα, όταν θα είμαστε έτοιμοι δεν θα υπολειπόμαστε του ανταγωνισμού», σχολίασε.

 

Αναπόφευκτα η κουβέντα ήρθε και στο 2014 : «Οι αλλαγές στην αεροδυναμική είναι σημαντικές και σε κάποιες περιοχές που μας επιβάλλουν την αλλαγή στον σχεδιασμό. Η μπροστινή πτέρυγα πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε νέο σετ κανονισμών, το ίδιο και η πίσω πτέρυγα και η τροποποίηση στην ροή καυσαερίων είναι και αυτή σημαντική. Επιπλέον η αλλαγή στους κανονισμούς για τον κινητήρα αναδεικνύουν το στοιχείο της ψύξης σε πολύ σημαντικό, και έχει σημασία να το ρυθμίσεις σωστά», τόνισε ο Τομπάζης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...