Δοκιμάζουμε σπορ SUV: Cupra Formentor ή Kia Sportage;

Δύο εντυπωσιακά SUV με δυνατούς κινητήρες βενζίνης, καλές επιδόσεις, σύγχρονα αυτόματα κιβώτια και premium ατμόσφαιρα στο εσωτερικό τους. Ποιο ξεχωρίζει ανάμεσά τους;

  • -
  • -

Η απίστευτη «έκρηξη» στις πωλήσεις των SUV τα τελευταία χρόνια έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και πιο εντυπωσιακών, πληρέστατων και ξεχωριστών προτάσεων. Το πρώτο αυθύπαρκτο μοντέλο της Cupra είναι το Formentor, ένα μοντέλο με SUV αναλογίες αλλά και αρκετές δόσεις από σπορ κουπέ. Μυώδες, φαρδύ και επιβλητικό, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το παρατηρήσεις, ενώ είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψεις όταν βρεθείς στην εξαιρετική θέση οδήγησής του, ακόμη και στις πιο προσιτές εκδόσεις του.

Η Kia από την άλλη χρησιμοποιεί το Sportage για τη δική της πρόταση, ένα μοντέλο που έχει «ξεδιπλωθεί» σε τέσσερις γενιές και σήμερα, διανύει την πέμπτη του. Σε αυτή απέκτησε έναν σπορ χαρακτήρα με premium νότες και δηλώνει έτοιμο για τη μάχη της κορυφής. Η σχεδίασή του το καθιστά μοναδικό και είναι σίγουρο ότι δεν θα το μπερδέψεις με τίποτε άλλο στο δρόμο. Με πλειάδα διαφορετικών εκδόσεων για κινητήρα, κιβώτιο, καύσιμο και εξοπλισμό, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χαλάσει κανένα χατίρι.  

Εντυπωσιακή εμφάνιση και κορυφαία τεχνολογία

Στο εσωτερικό των δύο SUV βρίσκουμε υψηλή τεχνολογία και πολύ καλούς χώρους. Το Cupra διαθέτει μια πιο σπορ αύρα και το Kia, ισορροπεί ανάμεσα στη λειτουργικότητα, την πολυτέλεια και τον δυναμικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα κατασκευής είναι υπεράνω κριτικής και τα υλικά που επέλεξαν οι εταιρείες για να τα εξοπλίσουν, ήταν από το πάνω ράφι. Με προσεγμένη συναρμογή και άψογο φινίρισμα, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ακριβότερες προτάσεις της κατηγορίας.

Δυναμικές επιδόσεις με λογικές απαιτήσεις βενζίνης

Τα αυτοκίνητα που οδηγήσαμε ήταν εφοδιασμένα με τετρακύλινδρα τούρμπο σύνολα βενζίνης και αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη των επτά σχέσεων. Το Cupra χρησιμοποιεί τον αποδεδειγμένης αξίας 1.5 TSI με 150 ίππους και το Kia, τον ήπια υβριδικό 48V 1.6 T-GDI με 180 ίππους. Παρά το αυξημένο βάρος τους οι επιδόσεις είναι πολύ καλές, χάρη και στα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια με την έξυπνη κλιμάκωση και τις ταχύτατες αλλαγές. Οι απαιτήσεις τους σε βενζίνη δεν ξεπερνούν τα 8 λίτρα / 100 km για το Cupra και τα 9 λίτρα/100 km για το Kia, διατηρώντας σε απόλυτα λογικό επίπεδο την κατανάλωση, πάντα με δεδομένο τις διαστάσεις τους και το ύφος των κατασκευών.

Ακόμη ένας τομέας που κάνουν τη διαφορά είναι στην οδική συμπεριφορά. Το Cupra σε καλωσορίζει αμέσως με μια εξαιρετική θέση οδήγησης που ρυθμίζεται προς πάσα κατεύθυνση και σε βάζει σε mood οδήγησης. Το πολύ καλό σε πληροφορία και ακρίβεια τιμόνι δεν θυμίζει σε τίποτα SUV και ο εντυπωσιακός πίνακας οργάνων προσφέρει πολλές «ασυνήθιστες» για τέτοιου είδους όχημα πληροφορίες, όπως πίεση του τούρμπο και μετρητή επιτάχυνσης G. Αντίστοιχα, το Kia Sportage επίσης διατηρεί ένα σπορ παρουσιαστικό. Αρκετά σφικτό και πρόθυμο στη γρήγορη οδήγηση, θα δώσει το κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο της κλάσης σε όποιον αναζητά περισσότερες συγκινήσεις. Όχι τόσο όσο το Cupra αλλά σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Ποιο διαλέγετε;

Παρακάτω, κάνοντας ένα κλικ στις φωτογραφίες ή το όνομα των μοντέλων αυτόματα θα μεταφερθείτε στις αναλυτικές δοκιμές μας (με video στην περίπτωση του Sportage). Μέσα από αυτές θα δείτε την άποψή μας και μετά, πείτε μας ποιο από τα δύο δυναμικά SUV προτιμάτε, ψηφίζοντας το αγαπημένο σας στο poll που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου.

Cupra Formentor

Kia Sportage

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...