Maserati Grecale: Το νέο πολυτελές και ξεχωριστό SUV

Ταχύτητα και πολυτέλεια σε μεγάλες δόσεις προσφέρει η Maserati με την Grecale, το ολοκαίνουριο SUV που παρουσίασε.

  • -
  • -

Η Maserati παρουσίασε το δεύτερο SUV στην ιστορία της, την Grecale, η οποία είναι πιο μικρή από τη Levante, το αυτοκίνητο που έβαλε την ιταλική μάρκα στον κόσμο των SUV. Με αυτό το μοντέλο οι Ιταλοί διευρύνουν το κοινό στο οποίο απευθύνονται, όμως παραμένουν πιστοί στην προσφορά πολυτέλειας και υψηλών επιδόσεων.

Δυνατές επιδόσεις, ήδη από τους βασικούς κινητήρες

Η Grecale θα προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις με τις ονομασίες GT, Modena και Trofeo, ενώ θα υπάρξει και μία περιορισμένης παραγωγής με την ονομασία PrimaSerie.

Στην GT και τη Modena ο κινητήρας είναι τετρακύλινδρος στα 2.0 λίτρα και συνδυάζεται ήπια υβριδικό σύστημα, με την απόδοση στους 300 και 330 ίππους, αντίστοιχα, ενώ η ροπή είναι 450 Nm και στις δύο  περιπτώσεις. Το εν λόγω σύνολο έχει κλασικό turbo, ηλεκτρικό κομπρέσορα, αλλά και μίζα-γεννήτρια που λειτουργεί στα 48 Volts. Σύμφωνα με τη Maserati η επιτάχυνση 0-100 km/h για τη GT είναι στα 5,6 δευτερόλεπτα και για τη Modena στα 5,3 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 240 km/h.

Grecale

Η κορυφαία έκδοση έχει καταγωγή από τη Formula 1

Η έκδοση Trofeo κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακές τις επιδόσεις. Ο κινητήρας είναι διπλά υπερτροφοδοτούμενος V6 στα 3.0 λίτρα και η κατασκευή του έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη Formula 1. Η ισχύς είναι στους 530 ίππους και η ροπή στα 620 Nm, με τα πρώτα 100 km/h να έρχονται από στάση σε 3,8 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 285 km/h. Χαρακτηριστικό του προσανατολισμού στις υψηλές επιδόσεις για τη συγκεκριμένη έκδοση είναι ότι τα φρένα προέρχονται από την Brembo, με εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και τετραπίστονες πίσω.

Δείτε ακόμα: Τι σχέση έχει με την Ελλάδα το νέο SUV της Maserati;

Μοιάζει με τη Levante, όμως έχει δική της προσωπικότητα

Η εικόνα της νέας Grecale έχει στοιχεία τα οποία θυμίζουν τη Levante, ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό σε ποια «οικογένεια» ανήκει, όμως δεν είναι απλά μία σμίκρυνση καθώς έχει και πολλά αποκλειστικά δικά της στοιχεία. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η γρίλια την οποία οι άνθρωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι θέλησαν να την κάνουν μεγάλη ώστε να είναι επιβλητική, αλλά χωρίς να καταφύγουν σε υπερβολές.

Κοιτάζοντας από το πλάι οι γραμμές είναι πιο απαλές, με την τρίαινα στην τρίτη κολώνα να ξεχωρίζει. Παραμένοντας στο πίσω κομμάτι, οι σχεδιαστές θέλησαν να δώσουν μια coupe αύρα στην εικόνα του SUV, με την κλίση στη γραμμή των πίσω παραθύρων.

Grecale

Μια ματιά στο εσωτερικό και η πολυτέλεια γίνεται αντιληπτή

Στην καμπίνα οι επιβάτες περιβάλλονται με καλά και ποιοτικά υλικά, τα οποία σε συνδυασμό με τη σχεδίαση οδηγούν σε ένα πολυτελές αποτέλεσμα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι οι τέσσερις οθόνες που βρίσκονται γύρω από τον οδηγό. Η μία λειτουργεί ως ψηφιακός πίνακας οργάνων, οι άλλες δύο είναι στη μέση του ταμπλό και χαμηλά και έχουν στόχο τον έλεγχο του infotainment και του κλιματισμού. Η τέταρτη οθόνη είναι η πιο μικρή, καθώς πρόκειται για το ψηφιακό ρολόι που βρίσκεται ψηλά στο ταμπλό ή digital smartwatch όπως το αποκαλεί η Maserati. Η συγκεκριμένη οθόνη εκτός από την ώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απεικόνιση των δυνάμεων G.

Το πολυτελές περιβάλλον συμπληρώνεται από ποιοτικό ήχο για τον οποίο φροντίζει το ηχοσύστημα από τη Sonus Faber με τα 21 ηχεία και τα 1.200 Watt, το οποίο παράγει 3D ήχο ο οποίος περιβάλλει οδηγό και επιβάτες.

Grecale

Έρχεται και η ηλεκτρική έκδοση

Μέσα στο 2023 θα παρουσιαστεί και η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του ολοκαίνουριου μοντέλου. Θα ονομάζεται Grecale Folgore (σημαίνει αστραπή στα ιταλικά), θα λειτουργεί στα 400 Volts, θα έχει ροπή 800 Nm και μπαταρία στις 105 kWh, ενώ θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα αλλά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

Προς το παρόν η τιμή του νέου SUV της Maserati δεν έχει γίνει γνωστή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...