5 Hot Info της νέας Skoda Octavia

Η τέταρτη γενιά του best seller της Skoda αναμένεται στην Ελλάδα πριν το καλοκαίρι

  • -
  • -

Με 6,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα να έχουν κατασκευαστεί από το 1996 έως σήμερα, η Octavia κερδίζει με το σπαθί της τον τίτλο του «best seller» της Skoda. Η νέα Octavia είναι διαθέσιμη ως Grand Coupe (sedan) και Sportswagon (station). Το αυτοκίνητο έχει μεγαλώσει σε μήκος (αγγίζει τα 4,7 μέτρα) και πλάτος (+15 mm), έχει ακόμα μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (600 και 640 lt για τα δύο αμαξώματα), ενώ το design του έχει εξελιχθεί χωρίς όμως να είναι ριζοσπαστικό.

Οι προβολείς είναι τεχνολογίας LED (προαιρετικά full LED Matrix), τόσο για τα φώτα ημέρας όσο και τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα. Και τα πίσω φώτα (πέδησης, ομίχλης και οπισθοπορείας) είναι επίσης LED. Νέες ζάντες αλουμινίου έως 19 ιντσών και νέα παλέτα χρωμάτων δίνουν έμφαση στο δυναμισμό του μοντέλου.

Ας δούμε 5 στοιχεία-ατού που βρίσκονται στη «φαρέτρα» της νέας Octavia


1. Κινητήρες βενζίνης, diesel, φυσικού αερίου και υβριδικές εκδόσεις

Η νέα Octavia για πρώτη φορά διαθέτει και plug-in υβριδική έκδοση,  με τον κωδικό iV. Οι βενζινοκινητήρες έχουν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, με κάποιους από αυτούς να διαθέτουν ήπια υβριδική (mild hybrid) τεχνολογία. Την ίδια στιγμή οι πετρελαιοκινητήρες είναι της οικογένειας EVO, εκπέμποντας περίπου 80% λιγότερα οξείδια του αζώτου. Υβριδική είναι και η κορυφαία Octavia RS, με 1.4 TSI και ηλεκτρικό μοτέρ που αποδίδουν συνδυαστικά 245 ίππους.

Βενζίνη

1.0 TSI EVO                         110 PS   6τάχυτο μηχανικό

1.5 TSI EVO                         150 PS   6τάχυτο μηχανικό

2.0 TSI 4x4                           190 PS   7τάχυτο DSG

Πετρέλαιο

2.0 TDI                                  116 PS   6τάχυτο μηχανικό ή 7τάχυτο DSG

2.0 TDI                                  150 PS   6τάχυτο μηχανικό ή 7τάχυτο DSG

2.0 TDI 4x4                          150 PS   7τάχυτο DSG

2.0 TDI 4x4                          200 PS   7τάχυτο DSG

Φυσικό αέριο (CNG)

1.5 TSI G-TEC                      130 PS   6τάχυτο μηχανικό ή 7τάχυτο DSG

Mild Hybrid

1.0 TSI EVO e-TEC             110 PS   7τάχυτο DSG

1.5 TSI EVO e-TEC             150 PS   7τάχυτο DSG

Plug-in Hybrid

1.4 TSI iV                              204 PS   6τάχυτο DSG

Octavia RS                           245 PS 6τάχυτο DSG

 

2. Κιβώτιο ταχυτήτων DSG με τεχνολογία shift-by-wire

Η νέα Octavia είναι το πρώτο μοντέλο της SKODA που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αλλαγής ταχυτήτων shift-by-wire για την λειτουργία του DSG, η οποία μεταδίδει ηλεκτρονικά την επιλογή της ταχύτητας του οδηγού στο κιβώτιο ταχυτήτων. Στη θέση του γνωστού μοχλού DSG, υπάρχει μια νέα μονάδα ελέγχου με μικρό μοχλό για την επιλογή των τρόπων οδήγησης καθώς και ένα κουμπί για τη λειτουργία στάθμευσης.


3.Συνδεσιμότητα

Η Octavia προσφέρει μια επιλογή από τέσσερα συστήματα infotainment τελευταίας γενιάς με οθόνες από 8,25 έως 10 ίντσες. Ορισμένες από αυτές ελέγχονται με κινήσεις του χεριού ή φωνητικά μέσω του Laura SKODA digital assistant. Το κορυφαίο σύστημα ψυχαγωγίας Columbus μπορεί - για πρώτη φορά - να εμφανίσει τους χάρτες του συστήματος πλοήγησης σε διαφορετικό επίπεδο ζουμ από το Virtual Cockpit 10.25 ιντσών (το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει βελτιωθεί περαιτέρω, όντας ακόμα πιο φιλικό στο χρήστη). Αυτή η νέα λειτουργία μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ενός καινοτόμου συρόμενου διακόπτη αφής που βρίσκεται κάτω από την οθόνη, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της έντασης ήχου.

Η Octavia είναι πάντα συνδεδεμένη χάρη σε ένα ενσωματωμένο eSIM, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή την πρόσβαση στις πιο πρόσφατες κινητές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της SKODA Connect. Αυτά περιλαμβάνουν το σύστημα eCall, το οποίο είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ, ολοκληρωμένες απομακρυσμένες πρόσβαση οχημάτων και εφαρμογές ψυχαγωγίας που υποστηρίζονται από ηλεκτρονικά δεδομένα. Το αυτοκίνητο διαθέτει έως και πέντε θύρες USB-C: δύο στην μπροστινή κεντρική κονσόλα για τη φόρτιση ή τη σύνδεση συσκευών πολυμέσων και USB sticks και άλλα τρία, εκ των οποίων το ένα μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στην κονσόλα πάνω από τον καθρέφτη στο άνω μέσο του παρμπρίζ, μόνο για φόρτισης. Επιπλέον, τα smartphone μπορούν να φορτιστούν επαγωγικά χρησιμοποιώντας το προαιρετικό Phone Box. Τέλος, το ακουστικά βελτιστοποιημένο εσωτερικό και το νέο προαιρετικό σύστημα ήχου CANTON εξασφαλίζουν τέλεια εμπειρία ήχου


4. Συστήματα υποβοήθησης του οδηγού

Μια μακρά λίστα από τεχνολογίες είναι διαθέσιμη στο στάνταρ ή τον προαιρετικό εξοπλισμό της νέας Octavia. Συστήματα που μαζί με την κορυφαία παθητική ασφάλεια χάρισαν στο μοντέλο της Skoda 5 αστέρια στις δοκιμές του οργανισμού Euro NCAP.

Ένα ολόκληρο φάσμα νέων συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού, όπως Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning και το Local Traffic Warning, κάνουν επίσης το ντεμπούτο τους στη SKODA. Άλλα νέα χαρακτηριστικά για την OCTAVIA περιλαμβάνουν το Area View, Side Assist και Predictive Cruise Control, τα οποία μαζί με την ενημερωμένη έκδοση της αναγνώρισης κυκλοφοριακών σημάτων, καθώς και τα συστήματα Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assist αποτελούν το ολοκληρωμένο σύστημα Travel Assist, ένα από τα πληρέστερα συστήματα υποβοήθησης οδηγού διαθέσιμα σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παράλληλα, με τη χρήση της τεχνολογίας Hands-on Detect, το σύστημα ελέγχει εάν ο οδηγός αγγίζει σταθερά το τιμόνι. Έως και εννέα αερόσακοι, συμπεριλαμβανομένου του αερόσακου γονάτου οδηγού και των πίσω πλευρικών αερόσακων, προστατεύουν τους επιβαίνοντες σε περίπτωση σύγκρουσης.


5. Φιλοσοφία Simply clever

Για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, το φάσμα των τυπικών χαρακτηριστικών Simply Clever περιλαμβάνει πλέον ένα βολικό σωλήνα πλήρωσης για το AdBlue. Στο πίσω μέρος, δύο τσέπες αποθήκευσης smartphone στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων κάνουν το ντεμπούτο τους σε μοντέλο της SKODA. Το πακέτο ύπνου για το πίσω κάθισμα είναι τώρα επίσης ένα προαιρετικό χαρακτηριστικό για την Octavia Sportswagon. Επιπλέον, τα νέα ανασυρόμενα κουρτινάκια για τα πίσω παράθυρα καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική σκίαση. Υπάρχει θήκη πολλαπλών λειτουργιών κάτω από το κάλυμμα της καμπίνας τόσο στη Grand Coupe όσο και στη Sportswagon. Η τελευταία θα διαθέτει επίσης αυτόματα ανασυρόμενο κάλυμμα χώρου φόρτωσης. Ο χώρος αποσκευών στις μπροστινές πόρτες μπορεί τώρα να διαθέτει επίσης μια βούρτσα χιονιού αντί για την οικεία ομπρέλα. Η χοάνη που είναι ενσωματωμένη στο καπάκι της δεξαμενής του πλυντηρίου παρμπρίζ είναι ένα ακόμη νέο χαρακτηριστικό στη νέα OCTAVIA.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...