Η νέα Octavia RS: Με 245 PS και 0 κατανάλωση για έως 60 km!

Το νέο σπορ μοντέλο της Skoda είναι και plug-in υβριδικό

  • -
  • -

Δυνατό με περιβαλλοντική ευαισθησία. Έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος το Octavia RS τέταρτης γενιάς, καθώς η Skoda το εφοδιάζει για πρώτη φορά με υβριδική τεχνολογία και μάλιστα plug-in. Το σπορ μοντέλο ονομάζεται πλέον Octavia RS iV και είναι διαθέσιμο σε sedan και wagon έκδοση.

Ο 2λιτρος κινητήρας της προηγούμενης γενιάς δίνει λοιπόν τη θέση του στον 1.4 TSI, ο οποίος έχει μέγιστη ισχύ 150 ίππους. Τον κινητήρα εσωτερικής καύσης συνδράμει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 116 ίππων, με την κίνηση να περνά στους μπροστινούς τροχούς μέσω του 6τάχυτου DSG, διπλού συμπλέκτη. Ως αποτέλεσμα, η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται σε 245 ίππους και η ροπή σε 400 Nm.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου, χωρητικότητας 13 kWh, του επιτρέπει να διανύει αποστάσεις έως 60 km (στον κύκλο WLTP) χωρίς να εκπέμπει ρύπους στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή οι εκπομπές CO2 στον κύκλο WLTP είναι μόλις 30 g/km (προσωρινά στοιχεία), κάτι που συνεπάγεται ότι η Octavia RS iV πληροί ήδη τις προδιαγραφές Euro6d, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

Διαθέσιμες θα είναι και οι συμβατικές εκδόσεις της Octavia RS, με 2.0 TSI 245 ίππων και το 2.0 TDI 200 ίππων.

Η νέα σπορ έκδοση της Octavia δεν έχει να κάνει μόνο με περιβαλλοντική ευαισθησία: διαθέτει σπορ ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης που εμπνέουν τον οδηγό της και τον γεμίζουν έντονες συγκινήσεις. Στη λειτουργία Sport, η Octavia RS iV επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 7,3 sec. Η τελική ταχύτητα φθάνει τα 225 km/h. Στάνταρ είναι οι τροχοί 18 ιντσών και προαιρετικά διατίθενται μεγαλύτεροι, 19 ιντσών.

Η μάσκα, οι εισαγωγές αέρα, ο διαχύτης και τα αεροδυναμικά σπόιλερ είναι βαμμένα σε μαύρο χρώμα, όπως και η πίσω αεροτομή στην hatchbck RS. Στην station wagon, η πίσω αεροτομή είναι βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος.

Στο εσωτερικό το βλέμμα πέφτει πάνω στο σπορ τιμόνι με τα paddles στο πίσω μέρος, ενώ τα εμπρός σπορ καθίσματα έχουν επένδυση σε μαύρο ύφασμα και προαιρετικά σε αλκαντάρα και δέρμα. Η γκάμα της Octavia υποδέχεται άλλες τρεις υβριδικές εκδόσεις: την plug-in iV με 204 ίππους και τις mild hybrid e-TEC με 110 και 150 PS. Στην plug-in υβριδική το ρεζερβούαρ βενζίνης έχει χωρητικότητα 40 lt, μόλις 5 lt. λιγότερα από αυτό των συμβατικών εκδόσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...