To νέο Koenigsegg Jesko θα φτάσει τα 482,8 km/h (video)

To hypercar των 3 εκατομμυρίων δολαρίων και των 1.600 ίππων

  • -
  • -

Η Koenigsegg αποκάλυψε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον αντικαταστάτη της Agera RS και το όνομά της είναι Jesko, προς τιμή του πατέρα του ιδρυτή της φίρμας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο σουηδικό hypercar είναι ικανό να αγγίξει τα 300 μίλια την ώρα ή αλλιώς τα 482 km/h, χάρη στον βαριά τροποποιημένο twin-turbo 5λιτρο V8 κινητήρα που αποδίδει 1.600 ίππους με καύσιμο E85. Ο Christian von Koenigsegg κράτησε το όνομα του νέου αυτοκινήτου μυστικό, ακόμα και από τον ίδιο του τον πατέρα, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης.

Ο κινητήρας έχει βελτιωθεί, ενώ έχει «χάσει» 5 κιλά "περιττό" βάρος. Ο θηριώδης V8 εξοπλίζεται με δύο turbo, τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν μικρό ηλεκτροκομπρέσορα, που τροφοδοτεί με αέρα, που βρίσκει μέσα από ένα ανθρακονημάτινο ντεπόζιτο 20 λίτρων, τις τουρμπίνες. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται εντελώς η καθυστέρηση (lag) του turbo.

Όταν το Jesko κινείται με βενζίνη 95 οκτανίων, η απόδοση του μοτέρ μειώνεται στα 1.280 PS, ενώ εάν χρησιμοποιείται καύσιμο Ε85 η ιπποδύναμη εκτοξεύεται στα 1.600 και στα 1.500 Nm ροπής. Όλα τα παραπάνω συνεργάζονται με το μοναδικό σύστημα μετάδοσης. Η Koenigsegg ονομάζει το κιβώτιο «Light Speed Transmittion» και υπόσχεται ακαριαίες αλλαγές ανάμεσα στις 9 ταχύτητες. Οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες που αγγίζουν την ταχύτητα του… φωτός. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κιβώτια ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, το LST της σουηδικής φίρμας κάνει όποιες αλλαγές ταχυτήτων επιθυμεί ο οδηγός. Δηλαδή μπορεί από 7η να κατέβει στην 4η, χωρίς να καθυστερήσει κατά τη διάρκεια του συγχρονισμού.

Είναι 40 mm μακρύτερο και 22 mm ψηλότερο από την Agera RS, ενώ χάρη στο ανθρακόνημα οι ζάντες 20 ιντσών ζυγίζουν 5,9 κιλά η κάθε μία και 7,7 η 21 ιντσών.

Η παραγωγή του Jesko θα περιοριστεί στις 125 μονάδες με ετήσια κατασκευή τα 40 με 50 αντίτυπα. Η τιμή του αναμένεται να ξεκινάει από τα 3 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρων). Λογικό για ένα αυτοκίνητο, που σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να φτάσει την εξωφρενική τελική ταχύτητα των 482 km/h.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...