Opel - νέα οικογένεια κινητήρων & κιβωτίων

Οικονομία, απόδοση και εκσυγχρονισμός στην γκάμα κινητήρων και κιβωτίων, το στοίχημα για την Opel.

  • -
  • -
με μια ματιά

Τρεις νέοι κινητήρες (1.6 CDTI και 1.6 SIDI σε εκδόσεις Eco και Performance Turbo) και 13 στο σύνολο μέχρι το 2016 προσφέρουν ανανέωση στην γκάμα κινητήρων της εταιρείας κατά 80%. Νέα μηχανικά κιβώτια 5 και 6 σχέσεων, ένα αυτοματοποιημένο μηχανικό με σειριακή λειτουργία και υπό εξέλιξη 8τάχυτο αυτόματο.  

Στην πίστα δοκιμών της Opel στο Dudenhofen, μας δόθηκε η δυνατότητα να πάρουμε μια μικρή γεύση από τα νέα δεδομένα που εκσυγχρονίζουν την γκάμα στην υπόθεση κινητήρες-μετάδοση. Η Opel ξεκινά την ανανέωση της γκάμας κινητήρων, με τους νέους 1.6 βενζίνης και diesel και με την επόμενη γενιά κιβωτίων 5 και 6 σχέσεων. Οι νέοι κινητήρες βενζίνης και diesel θα λανσαριστούν σταδιακά σε όλη την προϊοντική γκάμα της Opel, ενώ μέχρι το τέλος του 2013, θα προστεθεί μία νέα οικογένεια βενζινοκινητήρων μικρού κυβισμού και όλοι φυσικά θα έχουν προτεραιότητα τις κορυφαίες επιδόσεις, τους χαμηλούς ρύπους και την πολιτισμένη λειτουργία.

 

1.6 SIDI

Με ντεμπούτο στο νέο Cascada και υιοθετώντας σύστημα Spark Ignition Direct Injection (SIDI), ο νέος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις. Η έκδοση Eco Turbo, που αποδίδει 170 ίππους και μέγιστη ροπή 280 Nm, εστιάζει στη βελτιστοποιημένη κατανάλωση, στην υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές και φυσικά στην ελαστικότητα. Ο Performance Turbo, με 200 ίππους και μέγιστη ροπή 300 Nm, προσφέρει ειδική ισχύ 125 ίππων/λίτρο, και συγκριτικά με τον προηγούμενο 1.6 turbo της Opel, οι εκπομπές CO2 και η κατανάλωση έχουν μειωθεί 13%, ενώ μέγιστη ισχύς και ροπή έχουν αυξηθεί μέχρι 30%. Η ελαστικότητα του Eco Turbo φαίνεται στην βελτιωμένη κατά 20% επιτάχυνση με 5η σχέση για τα 80-120 km/h, ενώ ο Performance Turbo προσδίδει ακόμα πιο σπορ αίσθηση στο χαρακτήρα του νέου κινητήρα. Στην πράξη και στην σύντομη βόλτα με ένα Astra που τον …φορούσε, έδειξε εμφανώς ραφιναρισμένος και σύγχρονος σε τρόπο έκφρασης, με απουσία lag και ελαστικότητα από το ρελαντί. Ο κινητήρας διατηρεί τη δοκιμασμένη φιλοσοφία μιας πολλαπλής εξαγωγής με ενσωματωμένη τουρμπίνα. Η σχεδίαση αυτή επιλέχθηκε αντί μιας φιλοσοφίας twin-scroll λόγω πλεονεκτημάτων χωροταξίας και παραγωγής. Στα αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, συγκαταλέγεται η εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία του που οφείλει και στους αντικραδασμικούς άξονες (ο μοναδικός κινητήρας στην κατηγορία του). Στις καινοτομίες συμπεριλαμβάνεται ένα νέο μπλοκ κυλίνδρων, ικανό να αντέξει μέγιστη πίεση 130 bar. Το υλικό που επιλέχθηκε για το μπλοκ είναι ο χυτοσίδηρος, ενώ η πλάκα έδρασης στροφάλου κατασκευάζεται από αλουμίνιο.

 

1.6 CDTI

Πρώτος σε μία νέα οικογένεια πετρελαιοκινητήρων της Opel, ο 1.6 CDTI είναι ο καλύτερος και καθαρότερος diesel που έχει κατασκευάσει ποτέ η Opel. Κάνει το ντεμπούτο του στο Zafira Tourer και σταδιακά θα αντικαταστήσει τους σημερινούς 1.7 και τον χαμηλότερης ισχύος 2.0 diesel σε μία ευρεία γκάμα μοντέλων Opel, ενώ αναμένονται ακόμα ισχυρότερες εκδόσεις. Αποδίδοντας 136 ίππους και 320 Nm ροπής, ο αλουμινένιος πετρελαιοκινητήρας της Opel προσφέρει κορυφαία ειδική ισχύ (85 ίπποι στο λίτρο). Τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 ήδη επιβεβαιώνονται στο Zafira Tourer. Η εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία οφείλεται σε μία σειρά σχεδιαστικών και βελτιωτικών μέτρων μείωσης των θορύβων, κραδασμών και τριγμών. Το μυστικό των επιδόσεων του κινητήρα είναι ένα σύστημα καυσίμου common rail υψηλής πίεσης σε συνδυασμό με έναν έλεγχο καύσης κλειστού βρόγχου και η βέλτιστη πλήρωση της εισαγωγής από έναν υπερσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας (VGT). Πιέσεις 2.000 bar στα μπεκ - αύξηση 25% σε σχέση με τους προηγούμενους κινητήρες -επιτρέπουν έως και 10 ψεκασμούς ανά κύκλο καύσης. Αυτό διασφαλίζει υψηλότερη ισχύ, βελτιωμένο σπρέι ψεκασμού καυσίμου και αποδοτική ανάμιξη με τον εισερχόμενο αέρα. Οι πολλαπλοί ψεκασμοί καθιστούν τη διαδικασία καύσης καθαρή, ομαλή και αθόρυβη. Όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα των μπεκ υψηλής ακρίβειας φέρουν σκληρή επίστρωση για να αντέχουν στα φορτία που δημιουργεί η υψηλή ειδική ισχύς. Ο υπερσυμπιεστής VGT μπορεί να λειτουργεί με υψηλή μέγιστη πίεση υπερπλήρωσης 1.7 bar και προσφέρει άριστη πυκνότητα αέρα εισαγωγής σε συνδυασμό με τον εναλλάκτη αέρα-αέρα. Με μεταβλητή γεωμετρία εισαγωγής στην τουρμπίνα, πετυχαίνει ομαλή και ταχεία απόκριση του γκαζιού σε όλες τις στροφές του κινητήρα. Για μεγαλύτερη αντοχή είναι υγρόψυκτος. Το μπλοκ κυλίνδρων και η πλάκα έδρασης από αλουμίνιο προσφέρουν εξοικονόμηση βάρους πάνω από 20 κιλά. Τέλος, χάρη στο σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων BlueInjection selective catalytic reduction (SCR) της Opel ή την τεχνολογία lean nox trap (LNT), ο 1.6 CDTI πληροί τις προδιαγραφές Euro 6, και γίνεται εξίσου καθαρός με ένα βενζινοκινητήρα. Εξελίχθηκε από μία παγκόσμια ομάδα μηχανικών στο Τορίνο, το Rüsselsheim και τις ΗΠΑ, αλλά κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της GM στο Szentgotthard της Ουγγαρίας και ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για μικρότερους αλλά ισχυρούς κινητήρες.

 

Νέα κιβώτια ταχυτήτων

Με πολυάριθμες αναβαθμίσεις εσωτερικά και στο μηχανισμό επιλογής σχέσεων, η επόμενη γενιά κιβωτίων 5 και 6 σχέσεων, σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε ώστε να προσφέρουν ποιοτικότερη διαδικασία αλλαγών σχέσεων και φυσικά σωστή κλιμάκωση που θα υποστηρίζει ταυτόχρονα το τρίπτυχο επιδόσεις-χαμηλοί ρύποι-οικονομία. Διατίθενται για τα μοντέλα ADAM, Corsa, Meriva, Mokka, Astra, Antara, Zafira και Insignia με κινητήρες όμως που παράγουν ροπή πάνω από 130 Nm. Η Opel σχεδίασε ένα νέο 6άρι κιβώτιο για τα μικρά και την υποκατηγορία των συμπαγών μοντέλων με κινητήρες μέγιστης ροπής έως 235Nm. Το νέο κιβώτιο θα υιοθετεί όλα τα μέτρα βελτίωσης της ποιότητας αλλαγών που λανσαρίστηκαν για τις τρέχουσες μονάδες δεύτερης γενιάς, ενώ η νέα σχεδίαση περιορίζει το καθαρό βάρος του στα 37 kg, είναι δηλαδή 15% ελαφρύτερο. Κάτι που θα παίξει τον ρόλο του εκτός των άλλων και στην επίτευξη των στόχων εκπομπών CO2. Για τα Adam και Corsa, υπό εξέλιξη είναι ένα νέο αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο με σειριακή λειτουργία αλλαγών και start/stop, καθώς και αυτόματη λειτουργία 5 σχέσεων. Θα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρουδραυλικό ενεργοποιητή συμπλέκτη, που ουσιαστικά καταργεί το πεντάλ του αριστερού ποδιού. Το νέο αυτοματοποιημένο, μηχανικό κιβώτιο βασίζεται στη δεύτερη γενιά του πεντατάχυτου μηχανικού κιβωτίου της Opel, με ότι συνεπάγεται για την ποιότητα των αλλαγών του. Προορίζεται κυρίως για μικρά αυτοκίνητα και κινητήρες με ροπή μέχρι 190 Nm.

Μελλοντικά, ένα νέο, προηγμένο οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο θα αποτελέσει την κορωνίδα της γκάμας. Συγκρινόμενο με τη λειτουργία ενός εξατάχυτου, η πυκνότερη κλιμάκωση προσφέρει άμεση απόκριση και επιδόσεις παράλληλα με μείωση της κατανάλωσης κατά 3%. Με μέγιστη ικανότητα μεταφοράς ροπής 500 Nm, το προηγμένο κιβώτιο υιοθετεί αλγορίθμους ελέγχου που παρέχουν ταχύτερους χρόνους αλλαγών, ενώ θα μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία Start/Stop. Στην κορυφαία απόδοση συντελούν επίσης η ευφυής χωροταξία που μειώνει το βάρος και το μήκος συγκριτικά με την εξατάχυτη μονάδα, μία βελτιωμένη λειτουργία της αντλίας λαδιού και οι χαμηλότερες απαιτήσεις ψύξης. Πριν λανσαριστεί το οκτατάχυτο κιβώτιο, ένα εξατάχυτο δεύτερης γενιάς θα κάνει το ντεμπούτο του στα συμπαγή και μεσαία οχήματα. Στα μελλοντικά σχέδια της Opel, μετά και από το 8άρι κιβώτιο, είναι ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT) καθώς και αυτόματα με μετατροπέα ροπής και 9 ή 10 σχέσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...