Υψηλή τεχνολογία σε μικρά αυτοκίνητα

Πόσα gadget, πόση ασφάλεια και πόσα hi-tech στοιχεία χωράνε σε ένα προσιτό αυτοκίνητο πόλης; Παίρνουμε το νέο Fiat Panda ως αντιπροσωπευτικό δείγμα και το ξεψαχνίζουμε

  • -
  • -

Τα μικρά αυτοκίνητα ήταν πάντα συνυφασμένα με την προσιτή τιμή και την οικονομική λύση μετακίνησης. Ωστόσο, η τεχνολογία από τη μία που αναπτύσσεται ραγδαία και γίνεται λιγότερο κοστοβόρα, ο ανταγωνισμός από την άλλη που ωθεί κάθε εταιρεία να προσφέρει τα καλύτερα σε κάθε νέο μοντέλο της για να επιβιώσει στην σκληρή αγορά αυτοκινήτου, έχουν συντελέσει σε μια μικρή τεχνολογική επανάσταση στη μικρή κατηγορία. Gadgets που σε ψυχαγωγούν, στοιχεία που αναβαθμίζουν την ασφάλεια και συστήματα που σε βοηθούν στην οδήγηση περιλαμβάνονται πλέον σε κάθε νέο μικρό αυτοκίνητο. Πήραμε λοιπόν ένα από τα τελευταία μοντέλα της κατηγορίας που κατέκτησε και τον τίτλο "Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012", το νέο Fiat Panda και το ξεψαχνίσαμε για να καταγράψουμε όλα τα σύγχρονα στοιχεία υψηλής τεχνολογίας.

 

ΣΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ

ECO mode

Ένα από τα συστήματα που συμβάλλουν στον οικονομικό χαρακτήρα του νέου κινητήρα 0.9 TwinAir Turbo 85 PS είναι η επιλογή “οικολογικής λειτουργίας” που ενεργοποιείται με το πάτημα του μπουτόν "ECO" στο ταμπλό. Το ECO mode επεμβαίνει στη χαρτογράφηση του κινητήρα και μειώνει τη ροπή κατά 45 Nm (από 145 στα 100 Nm), μειώνοντας ελαφρώς τις επιδόσεις του Panda και αυξάνοντας από την άλλη την οικονομία καυσίμου.

 

eco:Drive

Το eco:Drive είναι ένα εύκολο στη χρήση και χωρίς κόστος σύστημα που βοηθά τον οδηγό να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή eco:Drive, που είναι διαθέσιμη δωρεάν για download από το website της Fiat και συνδυάζεται με το σύστημα Blue&Me, ο οδηγός μπορεί να συλλέξει τις δικές του οδηγικές πληροφορίες και να τις αποθηκεύσει σε USB-stick. Όταν το USB-stick τοποθετηθεί στο προσωπικό του PC, το σύστημα eco:Drive στέλνει τις πληροφορίες στο server της Fiat, το οποίο στη συνέχεια προχωράει σε μετρήσεις με βάση τέσσερις παραμέτρους: επιτάχυνση, επιβράδυνση, επιλογές σχέσεων και ταχύτητα. Το σκορ σε κάθε παράμετρο συγκεντρώνονται στο eco:Index το οποίο καταλήγει σε ένα σκορ σε κλίμακα από το 1 ως το 100. Έτσι, οι eco:Drivers λαμβάνουν συμβουλές με βάση τις προσωπικές τους συνήθειες στην οδήγηση, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε κάθε τομέα και να βελτιώσουν το προσωπικό τους eco:Index. Μπορούν να παρακολουθούν τη βελτίωσή τους στο χρόνο, να θέτουν στόχους και να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους μέσα από το προσωπικό τους PC. Όλοι οι χρήστες eco:Drive είναι μέλη της eco:Ville, μιας on-line κοινότητας. (Δες εδώ τα πρώτα αποτελέσματα)

 

Ηλεκτρικό τιμόνι Dualdrive με λειτουργία "City"

Ένα από τα στοιχεία που εκτίμησαν οι κάτοχοι του προηγούμενου Panda είναι το ηλεκτρικό τιμόνι Dualdrive με τη λειτουργία "City". Το σύστημα αυτό υπάρχει και στο νέο μοντέλο. Η λειτουργία "City" ενεργοποιείται από ένα μπουτόν στην κονσόλα και ελαφραίνει το τιμόνι κάνοντας παιχνίδι την κίνηση στην πόλη και το παρκάρισμα. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια των επιβατών και του οδηγού, όταν ο τελευταίος κινείται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κι έχει ξεχάσει την επιλογή "City" σε λειτουργία, σε ταχύτητες μεγαλύτερες από 35 km/h το πρόγραμμα "City" απενεργοποιείται αυτόματα έτσι ώστε το τιμόνι να προσφέρει μεγαλύτερη οδηγική ακρίβεια στον οδηγό.

 

Smart fuel system

Το νέο Panda διαθέτει το καινοτόμο σύστημα "Smart fuel system" που αντικαθιστά την κλασική τάπα και είναι τοποθετημένο στο ακροφύσιο της υποδοχής ανεφοδιασμού, ανοίγοντας και κλείνοντας αυτόματα όταν η αντλία καυσίμου εισέλθει ή απομακρυνθεί αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο ο ανεφοδιασμός γίνεται ευκολότερος και πιο ασφαλής, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές αερίων και την υπερχείλιση. Το νέο σύστημα "Smart fuel system" επίσης εξασφαλίζει προστασία από τη χρήση λάθος καυσίμου, αφού δεν επιτρέπει στην αντλία βενζίνης να τροφοδοτήσει ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο ή το αντίστροφο.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η επικοινωνία στο ταξίδι

Το νέο Panda προσφέρει το σύστημα Blue&MeTM που περιλαμβάνει hands-free με Bluetooth®, αναγνώριση φωνής, θύρα USB, MP3 player, SMS και, κατόπιν επιλογής, το "Blue&Me TomTom2  LIVE". Το σύστημα Blue&MeTM είναι το πιο δημοφιλές σύστημα πληροφόρησης και ψυχαγωγίας παγκοσμίως, που έχει διατεθεί σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια μονάδες. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της Fiat Group Automobiles και της Microsoft, που χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2004. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που προσφέρει στους επιβάτες είναι:

  • Χρήση του κινητού τους τηλεφώνου σε λειτουργία hands-free, χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιούν τη συσκευή του τηλεφώνου, που μπορεί να βρίσκεται σε μια τσέπη ή μια τσάντα στο χώρο αποσκευών (καλώντας ονόματα από τις αποθηκευμένες μνήμες του τηλεφώνου μέσω της φωνητικής λειτουργίας).
  • Μεταφορά των τηλεφωνικών επαφών του κινητού τους στο σύστημα Blue&Me του αυτοκινήτου και προβολή τους στον πίνακα ελέγχου.
  • Χρήση των λειτουργιών του συστήματος χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια στο τιμόνι.
  • Μπορεί κανείς να ακούσει μουσική από εξωτερική συσκευή USB, mediaplayer και τις τελευταίες συσκευές της Apple, στα πιο κοινά formats (MP3, WAV, WMA, AAC).

 

Blue&Me TomTom2 LIVE

Για την οδήγηση στο καθημερινό κυκλοφοριακό άγχος των πόλεων και στις συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, το νέο Panda προσφέρει τη συσκευή "Blue&Me TomTom2 LIVE" η οποία συνδυάζει τις λειτουργίες ενός συστήματος "infotainment" που είναι ανεξάρτητο και συνδέεται στο διαδίκτυο και ενός φορητού συστήματος πλοήγησης, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της επικοινωνίας. Το "Blue&Me TomTom LIVE" επιτρέπει στον οδηγό του νέου Panda να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο και το προσωπικό του media player σε περιβάλλον πλήρους ασφάλειας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινήσει τα χέρια του από το τιμόνι. Επιπρόσθετα, καθιστά πρακτικότερη τη χρησιμοποίηση της πλοήγησης, που είναι «χτισμένη» μέσα στο ταμπλό και προσφέρει τις πιο ακριβείς πληροφορίες για την κυκλοφορία που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Επιπρόσθετα, στα θέματα της συνδεσιμότητας και υποστήριξης της τεχνολογίας Bluetooth®, χάρη ακριβώς στο σύστημα Blue&Me, οι πληροφορίες από τα τηλέφωνα, τα media player αλλά και οι πληροφορίες του αυτοκινήτου μεταδίδονται και ελέγχονται από την οθόνη αφής της συσκευής.

Το "Blue&Me TomTom2 LIVE" προφέρει:

  • οθόνη 4.3” HD touchscreen με interface τύπου iPhone,
  • λεπτομερείς χάρτες για 45 ευρωπαϊκές χώρες,
  • σύστημα καθορισμού διαδρομής (route definition) που βοηθάει το χειριστή να επιλέξει την καλύτερη διαδρομή, αναλύοντας τις συνθήκες κίνησης που συγκεντρώνονται σε 24ωρη βάση.

Το "Blue&Me TomTom2 LIVE" είναι σχεδιασμένο να λαμβάνει τις πληροφορίες που αφορούν το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να παρέχει πληροφορίες γύρω από τη χρήση του σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τις πληροφορίες από τον υπολογιστή ταξιδιού, τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, τον κατάλογο επαφών του τηλεφώνου, τα Media Player και το eco:Drive.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Εκτός από την εφαρμογή όλης της σύγχρονης τεχνογνωσίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αμαξώματος έτσι ώστε αυτό να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης, οι τεχνικοί του Fiat Safety Centre εξόπλισαν το νέο Panda με μια πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Έτσι, ο εξοπλισμός* του νέου Panda περιλαμβάνει:

  • 4 αερόσακους στον στάνταρ εξοπλισμό (εμπρός και οροφής που προστατεύουν το κεφάλι),
  • ABS με B.A.S. (Brake Assist System),
  • εμπρός ζώνες με προεντατήρες και ανάγνωση βάρους,
  • ESC (Electronic Stability Control) με Hill Holder system που κρατάει το φρένο δεσμευμένο για περίπου 2 δευτερόλεπτα στις ανωφέρειες μετά από ακινητοποίηση του αυτοκινήτου,
  • εμπρός καθίσματα με σύστημα που εμποδίζει τη βύθιση του σώματος,
  • πίσω καθίσματα με σύστημα isofix για την πρόσδεση παιδικού καθίσματος,
  • φώτα με λειτουργία ημέρας.

 

Low Speed Collision Mitigation

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει το καινοτόμο σύστημα ενεργητικής ασφάλειας "Low Speed Collision Mitigation". Το LSCM μπορεί να ανιχνεύσει εμπόδια μπροστά από το αυτοκίνητο και να το φρενάρει αυτόματα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει για την αποφυγή του χτυπήματος. Ανάλογα με τις συνθήκες (επιφάνεια οδοστρώματος, δυναμική και τροχιά του αυτοκινήτου, θέση του εμποδίου, κατάσταση ελαστικών κλπ.) η επέμβαση του LSCM μπορεί να επιτρέψει την αποφυγή του χτυπήματος ή τη μείωση των επιπτώσεων από το χτύπημα.

 

* στάνταρ και προαιρετικός εξοπλισμός

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...