Ρεκόρ οικονομίας με VW up! και Polo – Ημέρα 4η

Στη Λαμία με καλυμμένα 1000 χιλιόμετρα

  • -
  • -
Τι είπαν οι οδηγοί

Στα εντός πόλης χιλιόμετρα στην φλαταδούρα της Λάρισας η κατανάλωση παρέμεινε σε λογικά πλαίσια ανάμεσα στο 3,3 και 3,4 lt/100 km χωρίς να δυσκολέψει την κατάσταση βγαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο. Κατηφορίζοντας προς Λαμία, η προσοχή μου εστιάστηκε στον δείκτη βενζίνης που αναμενόμενα κάποια στιγμή θα έκανε την βουτιά του. Το Up! κράτησε την κατανάλωσή του σταθερά στα 3,0 lt/100km με ταχύτητες κοντά στα 90 km/h έως τα 110 km/h στις κατηφοριές, και την στιγμιαία κατανάλωση να παραμένει για ώρα κοντά ή κάτω από την μέση. Λίγο μετά τον κόμβο της Γλύφας έσπασε την χιλιάρα χιλιομέτρων και η βελόνα του δείκτη βενζίνης κατέληξε λίγο κάτω από την μέση φτάνοντας στην Λαμία. Με την αυτονομία να δείχνει ότι υπάρχει καύσιμο για άλλα 310 km το «αφράτο» μαξιλάρι ασφαλείας εξασφαλίζει τα τελευταία χιλιόμετρα. 

Γιάννης Τσιγκρής VW UP! 1.0 MPI

 

Ήταν η μέρα με τα περισσότερα km πίσω από το τιμόνι του Polo, για εμένα. Μετά από 274 km πίσω από το τιμόνι, η Πέμπτη είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η αλήθεια είναι πως όταν στα μισά με ρώτησε ο Θωμάς αν θέλω να με αντικαταστήσει δεν αισθανόμουν κουρασμένος αλλά κυρίως ήθελα να κατεβάσω την κατανάλωση, οπότε παρέμεινα πίσω από το τιμόνι. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πραγματικά είναι πολύ δύσκολο όταν παίζεις με τα δέκατα της κατανάλωσης. Έχει αντίστοιχο ενδιαφέρον με το να τρέχεις σε αγώνες ταχύτητας!

Ξεκινήσαμε δύσκολα με την απόσταση από το Imperial Hotel μέχρι την έκθεση της VW στην Λαμία. Η ώρα ήταν 12 το μεσημέρι και ο τόπος έβραζε με 36 βαθμούς θερμοκρασία. Πίστευα πως σε συνδυασμό με την κίνηση στο κέντρο της Λάρισας η κατανάλωση θα ανέβαινε από τα 3.6 lt/100km της προηγούμενης ημέρας. Όμως παντού υπάρχει ένας μύθος και αντί να ανέβει η κατανάλωση έπεσε στα 3,5 lt/100km αποδεικνύοντας πως το Polo είναι τρομερά χαρισματικό.

Το απόγευμα ξεκινήσαμε για Βόλο. Η θερμοκρασία στους 33 βαθμούς ήταν και πάλι υψηλή. Στην εθνική μικρές ανηφόρες και κατηφόρες συνέθεταν ένα βατό πεδίο όπου με λίγη προσοχή μας επέτρεψε να ‘κλειδώσουμε’ την κατανάλωση στο 3,5. Στον δρόμο για Βόλο οι πιο έντονες ανηφόρες και κατηφόρες με μέτριας ποιότητας οδόστρωμα συνεπάγεται μεγαλύτερη προσοχή από τον οδηγό. Για ακόμα μια φορά όμως βγήκαμε από την δοκιμασία αλώβητοι με την κατανάλωση ανεπηρέαστη. Πίσω στην Λάρισα και από εκεί για Λαμία. Εδώ συναντήσαμε πιο έντονες ανηφόρες-κατηφόρες αλλά και πάλι τα Km έφυγαν απροβλημάτιστα. Ομολογώ πως προσπάθησα να κατεβάσω το νούμερο κάτω από τα 3,5 αλλά δεν τα κατάφερα. Ίσως αύριο να τα καταφέρω, μιας και πλέον ξέρω πως τα νούμερα που ξεκινούν από 3, το Polo τα πετυχαίνει εύκολα! 

Δημήτρης Χατζητόλιος VW Polo 1.2 TSI

Η εικόνα δείχνει να ξεκαθαρίζει, τα αυτοκίνητα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1000 χιλιόμετρα και ο στόχος έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ. Η ομάδα του Driving Academy με τα Volkswagen up! 1.0lt 75ps και Volkswagen Polo 1.2 TSI 105ps συνεχίζουν κανονικά με τις ενδείξεις των οργάνων να δείχνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Η Λάρισα ήταν η βάση της 4ης μέρας του εγχειρήματος όπου τα Polo και Up! «έδεσαν» στην υπερσύγχρονη κάθετη μονάδα της VW στην Λάρισα, Γ.Κ. Γιαννακόπουλος Α.Ε.Β.Ε. και η αποστολή στο Larissa Imperial. Επόμενος προορισμός η Λαμία όπου τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν μετά τις 20:00 το ταξίδι για να γράψουμε χιλιόμετρα. Με δεδομένη την επιπλέον χωρητικότητα του ρεζερβουάρ, το Polo ξεκίνησε νωρίτερα από το Up! μια διαδρομή μέχρι τον Βόλο και επιστρέφοντας με επιπλέον 110 km στο καρνέ του διατηρώντας παράλληλα την μέση θεωρητική κατανάλωση στα 3,5 lt/100km. Η ποικιλομορφία της διαδρομής με ανηφόρες και κατηφόρες φυσικά δεν έλειψαν, κατεβαίνοντας προς Λαμία όμως τα δυο αυτοκίνητα διατήρησαν υψηλή μέση ωραία ταχύτητα με το Polo να αγγίζει τα 70 km/h με μέση κατανάλωση στα 3,5 lt/100km, ενώ το Up! παρέμεινε κοντά με 68 km/h με μέση θεωρητική κατανάλωση στα 3,0 lt/100 km. Τα αυτοκίνητα έχουν ξεπεράσει τα 1.000 km (1.152 το Polo και 1.044 το Up!) και επόμενος προορισμός είναι η Κόρινθος όπου φτάνοντας, τα δυο αυτοκίνητα θα έχουν ξεπεράσει ήδη τον αρχικό στόχο. 

 

4η μέρα: Πέμπτη 26/7/2012

Λάρισα-Βόλος-Λάρισα-Λαμία 

Απόσταση: 274 km

Θεωρητική κατανάλωση Polo 1.2 TSI: 3,5 lt/100km

Θεωρητική κατανάλωση UP! 1.0 MPI: 3,0  lt/100km

 

Τα αυτοκίνητα την Παρασκευή 27/7 θα βρίσκονται στην Λαμία, στις εγκαταστάσεις της Σταμούλης Α.Ε., εξουσιοδοτημένου εμπόρου VW, από τις 10.00 έως 19.00

VIDEOS

Driving Academy attempts Greek Fuel Economy record Day 4

Driving Academy attempts Greek Fuel Economy record Day 3

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...