Ρεκόρ οικονομίας με VW up! και Polo – Ημέρα 2η

Θεσσαλονίκη-Καβάλα και η κατανάλωση εντός στόχων

  • -
  • -
Τι είπαν οι οδηγοί

Βγαίνοντας από Θεσσαλονίκη, η κίνηση και οι συνεχείς στάσεις στα φανάρια ήταν ένας επιπλέον λόγος το μάτι να βρίσκεται καρφωμένο στα όργανα. Παρόλα αυτά, με την στιγμιαία κατανάλωση να θρονιάζεται κάποιες στιγμές στα 6 με 7 lt/100km η μέση δεν ξεπέρασε τα 3,2 πατώντας στην περιφερειακή και από εκεί άρχισε το κυνήγι σωτηρίας της 95EΚONOMY που υπήρχε στο ρεζερβουάρ. Στο ύπουλο κομμάτι της διαδρομής με τις βουβές ανηφόρες το δεξί πόδι οφείλει να βρίσκεται μονίμως σε στάση προσοχής και γενικά να διατηρεί την στιγμιαία κατανάλωση κάτω ή κοντά στην μέση τιμή. Και όταν η μέση είναι στα 3,0 λίτρα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η οικονομική οδήγηση για το ρεκόρ που θέλουμε να πετύχουμε.

Γιάννης Τσιγκρής   VW UP! 1.0 75PS

 

Από τα δυσκολότερα κομμάτια της μέχρι τώρα αποστολής ήταν η έξοδος από την Θεσσαλονίκη. Πολύ κίνηση που συνεπάγεται πολλά σταμάτα-ξεκίνα και υψηλή θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς είναι ότι χρειάζεται για να βάλεις το ρεκόρ οικονομίας σε μεγάλη δοκιμασία. Το Polo σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην οδήγηση μιας και ο κινητήρας των 105 Ps είναι διατεθιμένος σε κάθε περίπτωση να επιταχύνει δυναμικά το Polo, στοιχείο που σήμερα δεν θέλουμε! Κοντά στα 4,5 lt/100km ήταν τα πρώτα νούμερα σε συνθήκες κίνησης, που όμως συντομα καταφέραμε να επανέλθουν στα δικά μας γνώριμα νούμερα. Στο υπόλοιπο κομμάτι μέχρι την άλλαγή με τον Θωμά μικρές ανηφόρες και κατηφόρες προσπάθησαν να μας εμποδίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τα 3,5 lt/100km στο τέλος της βάρδιας ήταν ακόμα ένα εκπληκτικό νούμερο από το Polo.

Δημήτρης Χατζητόλιος VW POLO 1.2 TSI 105PS

 

Παρέλαβα το Up! 40 χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα με κατεύθυνση προς την Θράκη και συγκεκριμένα την Ξάνθη μιας και αρχικός σκοπός του εγχειρήματος ήταν να «πατήσουμε» σε κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής χώρας. Η χάραξη της Εγνατίας παρόλο πού κινούμασταν παραθαλάσσια είχε έντονες ανηφόρες αλλά και κατηφόρες αλλά με έξυπνη οδήγηση και πολύ συγκέντρωση κατόρθωσα να διατηρήσω την κατανάλωση στο επίπεδο των 2,9 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα με υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα. Για άλλη μια φορά το αυτοκίνητο με εξέπληξε θετικά καθώς ο κινητήρας των 999 cc και 75 ίππων απέδειξε τις αρετές του και δείχνει ότι η πόλη είναι πολύ μικρή για να το χωρέσει.

Νικόλας Παπαπάσχος VW UP! 1.0 75PS

 

Η κούραση από την πρώτη μέρα στα Ιωάννινα, όπου τα διαδικαστικά για την πιστοποίηση του ρεκόρ, είναι πολύπλοκα και λεπτομερή έφτασε η ώρα για οδήγηση. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που σου φτιάχνει την διάθεση, ειδικά όταν είσαι με καλούς φίλους δημοσιογράφους που στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Το δικό μου κομμάτι ήταν τα τελευταία 130+ km, έξω από την Καβάλα προς την Ξάνθη και επιστροφή στην Καβάλα. Η διαδρομή ήταν ύπουλη γιατί έιχε παρατεταμένες ανηφόρες και παρατεταμένες κατηφόρες. Με προσήλωση και σωστή στρατηγική κρατάω την κατανάλωση στο 3,6lt/100km, σύμφωνα με το trip computer. Η στρωτή οδήγηση και οι μικρομετρικές αλλαγές στο γκάζι σύμφωνα με την ανηφόρες και κατηφόρες κάνουν την διαφορά. Στις κατηφόρες είδαμε μέχρι και 130km/h, ενώ δεν πέφτουμε κάτω από 70km/h, ακόμη και στις πιο δύσκολες ανηφόρες. Οι ελλείψεις τις Εγνατία οδού, που διαθέτει ελάχιστα ΣΕΑ, παρκινκ και κυρίως βενζινάδικα, μπορεί να αγχώσει τον οδηγό, αλλά όχι και εμάς. Ακόμη και όταν έχασα το βράδυ την έξοδο για Καβάλα και έκανα επιπλέον 10km. Η θεωρητική αυτονομία μας έχει βάλει σε σκέψεις, όπου προσπαθούμε να την διακαιολογήσουμε και με μαθηματικά. Ας μην βιαστούμε όμως να κρίνουμε, καθώς η συνολική πραγματική απόσταση που θα διανύσουμε με τα 60,8lt του Polo και τα 46,7lt του UP!, θα είναι το τελικό και αξιόπιστο αποτέλεσμα. Υπομονή μέχρι το Σάββατο.

Θωμάς Παπαπάσχος VW Polo 1.2 TSI 105PS 

Το εγχείρημα για το πανελλήνιο ρεκόρ κατανάλωσης και οικονομίας του Driving Academy με τα Volkswagen up! 1.0lt 75ps και Volkswagen Polo 1.2 TSI 105ps συνεχίζεται κανονικά και η δεύτερη ημέρα περιλαμβάνει διαδρομή από την Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα μέσω της Εγνατίας οδού.

Στα 289 km της πρώτης μέρας, ήρθαν να προστεθούν άλλα 274 που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/7 στην Καβάλα. Τα αυτοκίνητα της Volkswagen με τους οδηγούς εκπαιδευτές της Driving Academy, αναχώρησαν λίγο πριν τις 21:00 από Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την πύλη της Helexpo, αντιμετωπίζοντας αυξημένες κυκλοφοριακές συνθήκες μέχρι την έξοδό τους στην περιφερειακή οδό, όπου δεν κολακεύουν τις καταναλώσεις.
Παρόλα αυτά αποχαιρέτησαν την Θεσσαλονίκη χωρίς να επιβαρύνουν τον ρυθμό της πόλης, ανεβάζοντας ελαφρώς την μέση κατανάλωση, μέχρι τα Up! και Polo με εναρκτήριους οδηγούς τους Γιάννη Τσιγκρή και Δημήτρη Χατζητόλιο αντίστοιχα να πιάσουν τον αυτοκινητόδρομο.
Η συνέχεια της διαδρομής περιελάμβανε Εγνατία μέχρι την πόλη της Ξάνθης, και τελικό προορισμό την Καβάλα. Με υπομονετικό στιλ οδήγησης, τα νούμερα επέστρεψαν στα φυσιολογικές τιμές που απαιτούνται για το ρεκόρ οικονομίας και τα πρώτα 135 χιλιόμετρα μέχρι την αντικατάσταση των οδηγών κύλησαν με σκοπό να διατηρηθεί η καλή εικόνα της πρώτης μέρας.
Συντηρώντας τις τιμές στα 3,0 lt/100 km για το Up! και στα 3,5 lt/100km για το Polo, η επόμενη δυάδα οδηγών με τους Νικόλα και Θωμά Παπαπάσχο αντίστοιχα, ανάλαβε στο ελαφρώς κατηφορικό κομμάτι της διαδρομής να ρίξει την μέση κατανάλωση, κάτι που κατάφερε. Λίγο πριν ολοκληρωθούν τα 500 km συνολικής διαδρομής η πρώτη βελόνα που κουνήθηκε από την ένδειξη full ήταν του Up! ενώ στο Polo παραμένει ακλόνητη στην θέση της.
Μετά από 572 km διαδρομής, εντυπωσιακές είναι και οι τιμές της θεωρητικής αυτονομίας που δείχνουν τα όργανα, με το Polo να δείχνει ότι μπορεί να διανύσει ακόμη 1.070 km, ενώ το Up! 860 km επιπλέον. Η μεγαλύτερη αυτονομία έρχεται από την σωστή οδήγηση, αλλά κυρίως από την ποσότητα της αμόλυβδης βενζίνης ΕΚΟ 95 ΕΚΟΝΟΜΥ που μπήκε στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων. Αυτό το γεγονός, μας βάζει σε σκέψεις να προσθέσουμε και άλλα χιλιόμετρα στην αρχική διαδρομή, μέχρι την τερματισμό στο σταθμό ανεφοδιασμού της ΕΚΟ στην Αττική οδό, στον Ασπρόπυργο το Σάββατο το πρωί.


2η μέρα: Τρίτη 24/7/2012

Θεσσαλονίκη – Ξάνθη - Καβάλα, μέσω Εγνατίας οδού.

Απόσταση: 274km

Θεωρητική κατανάλωση Polo 1.2 TSI: 3,55 lt/100km

Θεωρητική κατανάλωση UP! 1.0 MPI: 2,9  lt/100km

 

Τα αυτοκίνητα την Τετάρτη 25/7 θα βρίσκονται στην Καβάλα, λιμάνι, από τις 10.00 έως 21.00

 

 


 

VIDEOS

Driving Academy Greek Fuel Economy Record - Day 1

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...