Ρεκόρ οικονομίας με VW up! και Polo - Ημέρα 1η

Η προσπάθεια του Driving Academy ξεκίνησε με εντυπωσιακά νούμερα κατανάλωσης

  • -
  • -
Τι είπαν οι οδηγοί

Παράξενα τα συναισθήματα στην παράξενη αυτή εκκίνηση. Από την μια το βάρος της ευθύνης και ο φόβος του άγνωστου και από την άλλη η χαρά πως επιτέλους μετά από καιρό συμμετέχεις σ ε κάτι πρωτότυπο και δημιουργικό. Πρώτος μας στόχος η Θεσσαλονίκη και εγώ θα βρισκόμουν πίσω από το τιμόνι του Polo, που μοιράζομαι με τον Θωμά Παπαπάσχο, για το πρώτο μισό της διαδρομής που αντιστοιχούσε σε περίπου 140 km. Με την μέση κατανάλωση και τον μερικό χιλιομετρητή μηδενισμένο και τα πρώτα 45 km της διαδρομής προς Θεσσαλονίκη ανηφορικά, σίγουρα δεν θα είχαμε καλή αρχή! Από την πρώτη στιγμή τα νούμερα που έγραφε το Polo στην κατανάλωση ήταν πολύ καλά αλλά όχι αρκετά για να κάνουμε το ρεκόρ, με την μέση κατανάλωση να κάθεται στα 4,8 lt/100 km. Ωστόσο τα υπόλοιπα 2/3 ήταν βάλσαμο, με πολλές κατηφόρες και τελικό νούμερο στην μέση κατανάλωση, πριν παραδώσω το αυτοκίνητο στον Θωμά να πέφτει στα 3,9 lt/100 km. Οι πρώτες εντυπώσεις από το αυτοκινητο είναι άριστες μιας και αποτελεί ένα πακέτο χωρίς συμβιβασμούς. Κατανάλωση scooter με ποιότητα κύλισης λιμουζίνας και επιδόσεις μικρού GTi!

Δημήτρης Χατζητόλιος, POLO 1.2 TSI

 

Η διαδρομή για τα τελευταία 149 km, ήταν σαφώς πιο κατάλληλη για να δούμε καλύτερα νούμερα κατανάλωσης. Αρκετές κατηφόρες, όπου αφήνουμε το αυτοκίνητο να κινηθεί με 6η και μηδενική κατανάλωση και ευθείες που βλέπουμε νούμερα στο μετρητή κατανάλωσης ScanGauge Ε πολύ κοντά στο 3lt/100km. Η Εγνατία Οδός, έχει προσφέρει απίστευτη αναβάθμιση στην περιοχή και στις μετακινήσεις, αλλά ακόμη δεν διαθέτει e pass για τα διόδια ούτε συχνά πάρκινκ. Πριν τα Μάλγαρα η θεωρητική κατανάλωση έφτασε ακόμη και στο 2,6lt/100km, όμως η συνέχεια την ανέβασε στο τελικό 3,2lt/100km. Πολύ χαρούμενο με έκανε το πρωτόγνωρο νούμερο αυτονομίας που έβλεπα στο ταμπλό, πάνω από 1450km, νούμερο που συναντάς μόνο σε καλά diesel αυτοκίνητα με μεγάλα ρεζερβουάρ. Η προσοχή και η προσήλωση στην οδήγηση είναι πολύ μεγάλη, πράγμα που κάνει αναγκαστική τις στάσεις κάθε 2 ώρες. Θεωρητικά είμαστε μέσα στους στόχους, σύμφωνα με τις ενδείξεις των trip computer. Ο τελικός και ακριβής απολογισμός, όμως θα γίνει στο τέλος που θα ξέρουμε τα πραγματικά χιλιόμετρα που κάναμε με τα σφραγισμένα ρεζερβουάρ.

Θωμάς Παπαπάσχος, POLO 1.2 TSI

 


Ο διπλός εσπρέσο απέδωσε ώστε το μάτι να μην γίνει κουμπότρυπα στα πρώτα μεταμεσονύχτια χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του Up! Με όπλο την τρυφερότητα στο γκάζι και υπομονή Θιβετιανού μοναχού ξεκίνησα τα πρώτα βασανιστικά ανηφορικά χιλιόμετρα του εγχειρήματος. Μια ανηφορική διαδρομή γίγαντας που δεν κολακεύει τις καταναλώσεις όταν ξέρεις ότι η διαδρομή θα κυλάει έτσι για τα επόμενα 40 περίπου χιλιόμετρα. Το ευχάριστο είναι ότι το Up! έχει στο πετσί του τις χαμηλές καταναλώσεις και δείχνει μεγαλύτερη αναισθησία από το Polo στο πάτημα του γκαζιού. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα άφηνε πίσω το supermini της VW που έδειχνε να επηρεάζεται εντονότερα στο ανηφορικό κομμάτι. Με καλή περιοχή το φάσμα των  1.700 με 2.200 rpm το Up! κατάφερε να διατηρήσει την μέση θεωρητική κατανάλωση στα 3,1 lt/100km μέχρι να αναλάβει ο επόμενος…

Γιάννης Τσιγκρής UP! 1.0 MPI

 

 

Παραλαμβάνοντας το VW Up! λίγο έξω από την Κοζάνη από τον Γιάννη Τσιγκρή και έχοντας ήδη πετύχει ένα άριστο νούμερο σε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της διαδρομής, ξεκίνησα με φοβερή αισιοδοξία για την συνέχεια ως την Θεσσαλονίκη. Οι προσδοκίες μου ανταποδόθηκαν, καθώς η αποδοτικότητα του κινητήρα στις χαμηλές στροφές και η σχετική κατηφορική χάραξη της Εγνατίας ως τα Μάλγαρα οδήγησαν σε στιγμιαίες καταναλώσεις έως 3,5 lt/100km και αύξηση της μέσης ωριαίας ταχύτητας με αποτέλεσμα στην στάση μας το trip computer να δείχνει μέση κατανάλωση 2,95 lt/100km! Ο στόχος της πρώτης μέρας επετεύχθη και περιμένω με αγωνιά την σημερινή διαδρομή μιας και πλέον η διατήρηση του νούμερου της κατανάλωσης σε τόσο χαμηλό νούμερο είναι μια πρόκληση πού απαιτεί υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης,

Νικόλας Παπαπάσχος UP! 1.0 MPI

Το εγχείρημα για το πανελλήνιο ρεκόρ κατανάλωσης και οικονομίας του Driving Academy με τα Volkswagen up! 1.0lt 75ps και Volkswagen Polo 1.2 TSI 105ps ξεκίνησε. Αφετηρία του εγχειρήματος, ήταν τα πανέμορφα Ιωάννινα και πιο συγκεκριμένα η κάθετη μονάδα VW Καψιώχας Α.Ε.Β.Ε.Ε. Το ξενοδοχείο Hotel Du Lac, πάνω στην λίμνη των Ιωαννίνων παρείχε ιδανική φιλοξενία, καθώς το ταξίδι από Αθήνα ήταν μακρύ. Τα δυο αυτοκίνητα είναι κανονικά αυτοκίνητα παραγωγής, με το Polo μάλιστα να έχει στο οδόμετρο 22.000 km. Λίγες μέρες πριν, έγινε γενικός έλεγχος και service στο κεντρικό συνεργείο της Kosmocar στην Μάνδρα Αττικής. Αυτοκίνητα υποστήριξης του ρεκόρ οικονομίας είναι ένα Beetle καθώς και ένα Touran - και τα δυο με κινητήρες TSI, ικανά να κάψουν μικρές ποσότητες βενζίνης. Θυμίζουμε πως το gocar.gr είναι αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας του εγχειρήματος.

Ας δούμε πως πήγε η πρώτη μέρα της προσπάθειας, όπως μας τη διηγείται η ομάδα του Driving Academy: "Φτάνοντας στα Ιωάννινα είχαμε μπροστά μας μια πολύπλοκη διαδικασία που θα μας εξασφάλιζε την εγκυρότητα του ρεκόρ οικονομίας που συνοδεύεται από την πιστοποίηση του παγκόσμιου οργανισμού ΕCO2DRIVING-FUEL EFFICIENCY WORLD RECORDS (ο οποίος έχει πιστοποιήσει πάνω από 88 παγκόσμια και τοπικά ρεκόρ οικονομίας). Τη Δευτέρα το μεσημέρι τα ρεζερβουάρ των δυο αυτοκινήτων αδειάστηκαν εντελώς στο συνεργείο της VW Καψιώχας Α.Ε.Β.Ε.Ε. παρουσία αστυνομικού και μηδενίστηκαν οι μερικοί χιλιομετρητές των αυτοκινήτων. Στην συνέχεια, προστέθηκαν στο ρεζερβουάρ κάθε αυτοκινήτου 10 lt ογκομετρημένης αμόλυβδης βενζίνης ΕΚΟ 95 ΕΚΟΝΟΜΥ, παρουσία του προέδρου της κοινότητας Κεσσαρίας, Αναστασίου Νικόλαο.

Στις 20:30 τα αυτοκίνητα ξεκίνησαν με κατεύθυνση το σταθμό ανεφοδιασμού της EKO στα Ιωάννινα και μετά από απόσταση 8 km τα δυο VW έκαναν την πρώτη τους στάση, για μια από τις κρισιμότερες στιγμές. Το γέμισμα των ρεζερβουάρ με βενζίνη 95 ΕΚΟΝΟΜΥ. Η ποιότητα και η κορυφαία σύνθεση της 95ΕΚΟΝΟΜΥ, μας εγγυάται την μέγιστη απόδοση και οικονομία στα αυτοκίνητα. Παρουσία του Προέδρου κ. Αναστασίου, του κ. Τσότσου Παύλου, διευθυντής λιανικής Β. Ελλάδος της ΕΚΟ, του κ. Τσιλίκη, ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου πρατηρίου και του κύριου Γεώργιου Καψιώχα, διευθυντή της VW Καψιώχας Α.Ε.Β.Ε.Ε  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσοχή το γέμισμα των δυο ρεζερβουάρ. Στην περίπτωση του Up! χρειάστηκαν 36,44 lt αμόλυβδης βενζίνης, ενώ το Polo γέμισε με 50,85lt. Η συνολική ποσότητα βενζίνης στο UP! είναι δηλαδή 46,44 lt, αξίας 78,44 ευρώ, ενώ η συνολική ποσότητα βενζίνης στο Polo είναι 60,85 lt, αξίας 102,78 ευρώ.

Στην συνέχεια τα ρεζερβουάρ κλείστηκαν και σφραγίστηκαν με το ειδικό αυτοκόλλητο της ΕCO2DRIVING-FUEL EFFICIENCY WORLD RECORDS παρουσία, των παραπάνω μαρτύρων, ενώ καταγράφηκαν τα χιλιόμετρα των οδομετρητών (23116km για το Polo και 6490km για το UP!)

Όλα πλέον ήταν έτοιμα για την εκκίνηση του ρεκόρ οικονομίας

Στις 23/7/2011 και ώρα 23:25 έγινε η ιστορική εκκίνηση από το πρατήριο της EKO με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Τα δυο αυτοκίνητα του ρεκόρ και τα δυο συνοδευτικά είχαν μπροστά τους, μία δύσκολη έξοδο από τα Ιωάννινα, λόγω των έργων στην πόλη,  ένα μεγάλο κομμάτι της Εγνατίας Οδού, μήκους περίπου 260 km με καλή ποιότητα ασφάλτου όμορφες καμπές αλλά και πολύ ανηφόρα στα πρώτα 45 Km, περίπου μέχρι το Μέτσοβο. Από εκεί και μετά, Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Βέροια καλύφθηκαν από τα δύο αυτοκίνητα με θαυμαστή οικονομία και ικανοποιητική μέση ταχύτητα. Τo Polo TSI των 105 Ps με οδηγούς τους Δημήτρη Χατζητόλιο και Θωμά Παπαπάσχο είχε υψηλότερες τιμές κατανάλωσης αλλά και μέσης ταχύτητας, ενώ το Up! με οδηγούς τους Γιάννη Τσιγκρή και Νικόλα Παπαπάσχο κρατήθηκε σε χαμηλότερα νούμερα σε κάθε περίπτωση.

Στις 4.30 το πρωί και μετά από 289 km, η θέα του Λευκού Πύργου ήταν το καλύτερο δώρο για τα πληρώματα, που έπρεπε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένα κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με τα trip computer των αυτοκινήτων, είμαστε μέσα στους στόχους, καθώς το UP! δείχνει να έχει καταναλώσει 2,95lt/100km και θεωρητική  αυτονομία 1309km, ενώ το trip computer του Polo δείχνει 3,5lt/100km με θεωρητική αυτονομία 1509km!

Την Τρίτη 24/7 τα αυτοκίνητα από την Θεσσαλονίκη, θα κινηθούν στον άξονα της Εγνατία οδού, μέχρι την Ξάνθη και θα καταλήξουν στην Καβάλα, όπου θα βρίσκονται στο λιμάνι της Καβάλας από το πρωί έως το βράδυ. Εκεί οι εκπαιδευτές της Driving Academy θα επικοινωνήσουν το μήνυμα της οικονομικής οδήγησης και θα απαντήσουν σε κάθε ερώτηση των ενδιαφερομένων".

1η μέρα: Δευτέρα 23/7/2012

Ιωάννινα – Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατία οδού.

Απόσταση: 289km

Θεωρητική κατανάλωση Polo 1.2 TSI: 3,5lt/100km

Θεωρητική κατανάλωση UP! 1.0 MPI: 2,95lt/100km

 

Τα αυτοκίνητα την Τρίτη 24/7 θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, μπροστά από την πύλη της Helexpo, επί της οδούς Τσιμισκή, από τις 10.00 έως 21.00




 


www.drivingacademy.gr

VIDEOS

Driving Academy Greek Fuel Economy Record

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...