Volvo P1800 του ’66 με 3 εκατομμύρια μίλια!

Η ιστορία του ξεχωριστού Irv Gordon

  • -
  • -

Το Volvo P1800 είναι ένα θρυλικό σπορ μοντέλο της Volvo που έγινε διάσημο καθώς το οδηγούσε με απαράμιλλο στυλ ο Βρετανός ηθοποιός Roger Moore, που ενσάρκωνε τον Simon Templar στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "Ο Άγιος".

Το όνομα Irv Gordon από την άλλη δεν λέει πολλά στους Έλληνες, μάλλον ούτε και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πρόκειται για έναν Αμερικάνο που σε λίγες μέρες κλείνει τα 72 του χρόνια και που έχει μία θέση στο Guinness Book of World Records ως "ο οδηγός που έχει διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στον κόσμο με ένα και μόνο αυτοκίνητο, χωρίς να είναι επαγγελματίας!"

Τι κοινό έχουν λοιπόν ο Irv Gordon και ο …Simon Templar; Κάποια στιγμή οδηγούσαν και οι δύο ένα Volvo P1800, με τη διαφορά ότι ο Ιρβ συνεχίζει να οδηγεί το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο από το μακρινό 1966! Συνολικά, ο Irv Gordon έχει διανύσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,9 εκατομμύρια μίλια (περίπου 4,67 εκατομμύρια km!!!) και αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 3 εκατομμυρίων μιλίων μέσα στο 2013.

Ο Irv Gordon, συνταξιούχος δάσκαλος από την πολιτεία της Νέας Υόρκης, αγόρασε το Volvo του μία Παρασκευή του μακρινού 1966. Ξεκίνησε να το οδηγεί και του άρεσε τόσο πολύ που δεν σταμάτησε όλο το Σαββατοκύριακο! Τη Δευτέρα το πρωί εμφανίστηκε στην αντιπροσωπεία και βλέποντας την απορία στο πρόσωπο των υπαλλήλων, τους ενημέρωσε ότι είχε ήδη έρθει η στιγμή για τον προληπτικό έλεγχο των πρώτων 1.500 μιλίων (περίπου 2.400 km) και την αλλαγή λαδιών, κάτι που ήταν κοινή πρακτική την εποχή εκείνη για κάθε καινούριο αυτοκίνητο!

Λόγω της δουλειάς του, ο Irv Gordon έκανε τουλάχιστον 200 km σε ημερήσια βάση ενώ ήταν και λάτρης της οδήγησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά: "εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε ούτε internet ούτε social media. Ακόμα και αυτή η τηλεόραση ήταν στο ξεκίνημά της. Αν ήθελες να δεις κάποιον, να βιώσεις κάτι, έπρεπε να είσαι εκεί. Με το που αγόρασα το αυτοκίνητο πήγα στο Connecticut, μετά στο New Jersey, στην Massachusetts, όλα σε ένα Σαββατοκύριακο. Όλοι οι Αμερικάνοι εκείνη την εποχή, πολύ πριν τις πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις, είχαμε ανακαλύψει τη χαρά της οδήγησης και όλα έμοιαζαν τόσο κοντινά: Phoenix, Kansas City, Nebraska, San Francisco, μερικές μόνο ώρες οδήγησης μακριά."

Έχει υπολογιστεί ότι ο Irv Gordon έχει περάσει συνολικά περίπου 12 χρόνια της ζωής του οδηγώντας το Volvo του. Από το 1966 που αγόρασε το P1800 έχει αλλάξει τα ελαστικά του 114 φορές, έχει κάνει 734 αλλαγές λαδιών στο αυτοκίνητο ενώ για τα σχεδόν 2,9 εκατομμύρια μίλια χρειάστηκε περίπου 8.600 ντεπόζιτα βενζίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε ποτέ κάποιο πρόβλημα. Από τη μεριά του, ο Irv Gordon όλα αυτά τα χρόνια δεν παρέλειψε ούτε ένα από τα προγραμματισμένα service του αυτοκινήτου, τα οποία έκανε πάντα σε επίσημα, εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Volvo. Ο ίδιος αναφέρει γελώντας ότι τις πρώτες δεκαετίες του αυτοκινήτου πάντα ο ίδιος νεαρός μηχανικός φρόντιζε το αυτοκίνητό του, ώσπου κάποια στιγμή ο μηχανικός… βγήκε στην σύνταξη. 

Το Volvo P1800 παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών το 1960. Στην παραγωγή μπήκε ένα χρόνο αργότερα, οπότε πέρυσι είχαμε την "επέτειο" των 50 χρόνων του sport-coupe. Μέχρι το τέλος της παραγωγής του P1800, το 1973, είχαν κατασκευαστεί περίπου 46.000 αυτοκίνητα. Από άποψη πωλήσεων, το P1800 δεν έσπασε κάποιο ρεκόρ, αλλά άφησε την ξεχωριστή αύρα του στην ιστορία της Volvo.


Δείτε στο παρακάτω video την ιστορία του Irv Gordon


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...