Υπάρχουν pay drivers και “pay drivers”

Μεγάλη η διαφορά ...

  • -
  • -

Μεγάλη έκταση και πολλές διαμάχες έχει προκαλέσει η απόφαση της Caterham να αντικαταστήσει τον Jarno Trulli με τον Vitaly Petrov. Θα έπρεπε να χάσει την θέση του ο Trulli από τον Petrov ο οποίος έφερε τα φημολογούμενα 12 εκ Ευρώ που ήθελε η Caterham; Έπρεπε η Caterham να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με τον πολύπειρο οδηγό και να πει όχι στα εκατομμύρια και στην «νέα εποχή» με τον Petrov;

 

Θα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά. Τι είναι η F1; Είναι σπορ ή μπίζνες; Προσωπική άποψη είναι μπίζνες. Τελεία και παύλα. Οι αποφάσεις δεν είναι καθαρά επι αγωνιστικής βάσης. Καλώς ή κακώς η εποχή του ρομαντισμού έχει φύγει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να γυρίσει. Tο χρήμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις. Οι περιπτώσεις όμως διαφέρουν και δεν μπορούν να μπουν όλοι κάτω από μια ομπρέλα. Θα αναφερθώ σε δυο περιπτώσεις που οδηγοί αποφάσισαν να βγουν τα χρήματα που τους ζητούσαν με …. εντυπωσιακούς τρόπους. Το 2003 ο Justin Wilson δεν μπορούσε να βρει τα 1.2 εκ Λίρες για να τρέξει με την Minardi και οι μάνατζέρ του αποφάσισαν να κάνουν μια εταιρία και να πουλήσουν μετοχές του οδηγού. Έτσι υπήρχαν 900 μέτοχοι και ο καθένας από αυτούς είχε βάλει περί τις 500 Λίρες. Παρόμοια στρατηγική είχε κάνει και ο Ούγγρος Zsolt Baumgartner ο οποίος πήρε και κρατική επιχορήγηση, και ζήτησε βοήθεια και από τον Ουγγρικό λαό ώστε να τρέξει και τα κατάφερε συγκεντρώνοντας 1 μόλις βαθμό το 2004. Ο Baumgartner για παράδειγμα ή ο Yamamoto κάποια χρόνια μετά με την Super Aguri, δεν είχαν τίποτα να επιδείξουν και οι θέσεις που πήραν δεν ήταν βάσει και αγωνιστικών κριτηρίων.

 

Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να μπεις στην F1. Υπάρχουν πολλοί που μπορείς να μείνεις εκτός. Δυστυχώς οι ομάδες χρειάζονται χρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να ξοδέψουν για ανάπτυξη και βελτίωση των μονοθεσίων. Με τον Bernie Ecclestone να παίζει τα δικά του παιχνίδια το μεγαλύτερο ποσό των εσόδων των ομάδων είναι ακόμα από τους χορηγούς. Ακόμα και ο Fernando Alonso για να μπει στην F1 και να πάρει την ευκαιρία του χρειάστηκε να πληρώσει (μέσω χορηγών) ώστε να πάρει μια θέση στην Minardi του Paul Stoddart το 2001. Το 2002 πήγε οδηγός εξέλιξης στην Renault (επειδή είχε ήδη αγοράσει τα δικαιώματά του ο Briatore) και το 2003 πήρε θέση οδηγού στην ίδια ομάδα. Τι είναι όμως ένας “pay driver”; Κατά την γνώμη μου είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει ελπίδες ή θέση στην F1 και με τα χρήματα αγοράζει την θέση αυτλη. Δεν είναι κάποιος ο οποίος έχει το ταλέντο, έχει αποδείξει πράγματα, αλλά του λείπει κάποιος για να μπορέσει να τον στηρίξει οικονομικά.

 

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα για να δούμε παραδείγματα οδηγών που κατηγορούνται ότι είναι “pay drivers”. Θα μου πείτε πρώτα από όλα τον Maldonado ο οποίος φέρνει πάρα πολλά χρήματα από την Βενεζουέλα. Ο Maldonado λοιπόν ήταν πρωταθλητής του GP2 με αντιπάλους οδηγούς όπως ο Bianchi, ο Perez, o Grosjean, o Pic και ο D’Ambrosio. Και μάλιστα δεν ήταν στην ομάδα του μάνατζέρ του, αλλά σε αντίπαλη ομάδα. Ο Bruno Senna ήταν δεύτερος στο GP2 το 2008, ο Karthikeyan έχει επιτυχίες και πρωτιές σε πρωταθλήματα της Ασίας. Αυτοί οι οδηγοί φέρνουν μαζί τους πολύ μεγάλα πακέτα χορηγιών. Είναι “pay drivers”; Δεν νομίζω. Στην F1 υπάρχουν ορισμένες θέσεις,24 συγκεκριμένα. Αυτοί οι οδηγοί δεν θα έπρεπε να πάρουν την ευκαιρία για να αποδείξουν τι αξίζουν; Το GP2 θεωρείται το σκαλοπάτι πριν την F1. Αυτοί οι οδηγοί πότε θα κάνουν το βήμα μπροστά;

 

Εάν ένας οδηγός είναι αστέρι, κάποιος μάνατζερ ή ομάδα θα σε δει από μικρή ηλικία και θα τον δέσει με συμβόλαιο μακροπρόθεσμο. Για παράδειγμα έχουμε τον Hamilton και τον Vettel. Ο Hamilton ήταν για χρόνια προστατευόμενος της McLaren και η ομάδα τον βοήθησε να περάσει τα σκαλοπάτια μέχρι το 2007 όταν και τον ανέβασε στην ομάδα της F1, μετά από μια χρονιά στο GP2 όπου ανακηρύχτηκε πρωταθλητής. Η ιστορία του Vettel είναι διαφορετική. Από την εποχή που έκανε καρτ τον είδε κάποιος σκάουτερ και του έκανε συμβόλαιο με την Red Bull. Στην συνέχεια τον έστειλαν στην Formula BMW και όταν η BMW είδε ότι ήταν ο πιτσιρικάς είναι διαμάντι, προσπάθησε να πάρει τα δικαιώματά του, αλλά το συμβόλαιό του με την Red Bull δεν μπορούσε να σπάσει με τίποτα. Αυτοί όμως οι οδηγοί είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού.

 

Ας πάμε όμως στο συγκεκριμένο παράδειγμα του Trulli (και του Barrichello στο ίδιο μήκος κύματος είναι). Ο Ιταλός άνηκε σε μια μικρή για τα δεδομένα της F1 ομάδα. Παρόλο που ο Tony Fernandes είναι ένας πολύ ικανός pioneer, στην ομάδα πρέπει να υπάρχει και οικονομική υποστήριξη. Συμβόλαιο με την ομάδα είχε ο Ιταλός και για το 2012, και αυτό είναι δεδομένο και η ομάδα πλήρωνε για αυτό. Δεν έφερνε χορηγούς ο Trulli. Για να σπάσει έπρεπε να αποζημιωθεί. Δεν αμφισβητεί κανένας την ικανότητα του Jarno και την ποιότητά του σαν οδηγός. Πέρσι όμως είχε πολλά προβλήματα. Ειδικά με το υδραυλικό τιμόνι. Η απόφαση για αντικατάστασή του είχε παρθεί από τον περασμένο χειμώνα. Έπρεπε όμως να βρεθεί κάποιος ώστε και να πληρώσει το συμβόλαιο του οδηγού, να είναι ικανός αλλά και να έφερνε και χρήματα στην ομάδα για να βοηθήσει. Λεφτά δεν υπάρχουν και ο εκάστοτε Fernandes δεν μπορεί να πληρώνει από την τσέπη του. Η ομάδα είναι μια επιχείρηση! Από την στιγμή που ο Petrov έλυσε την συνεργασία του με την Lotus Renault πέρσι, ήταν ένας επιθυμητός στόχος. Η κίνηση όμως της Caterham να προσλάβει και τον van de Garde στην θέση του αναπληρωματικού οδηγού ήταν ένα μέσο πίεσης προς τον Trulli. Θα τον έθετε σε συνεχή εγρήγορση και σε έλεγχο κάθε λίγο και λιγάκι.

 

Ο van de Garde έχει μαζί του μεγάλο πορτοφόλι με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ένα ποσό 10 εκ Ευρώ σε χορηγίες. Η μετακίνηση του Trulli στην τελευταία μέρα δοκιμών στην Jerez μετά από τον van de Garde ήταν μια καθαρή ένδειξη ότι περίμεναν τον Ρώσο και ταυτόχρονα έδιναν ευκαιρία στον νεαρό οδηγό να αξιολογηθεί. Ο Petrov βγήκε δεύτερος στο GP2 την σαιζόν του 2009, και πήγε για δυο χρόνια στην Lotus Renault. Οι επιδόσεις του δεν ήταν άσχημες και όταν πέρσι η ομάδα «πετούσε» στην αρχή της σαιζόν. Οπότε δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

 

Στην περίπτωση Trulli βέβαια υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος που άκουγε στο όνομα Gascoyne. Μια μέρα πριν από την πρόσληψη του Petrov ο Gascoyne «προήχθη» σε επικεφαλή τεχνικό διευθυντή όλου του ομίλου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν προαγωγή αλλά θα μπορούσε να ακουστεί και σαν μια «απεμπλοκή» του από την ομάδα της F1. Σύμπτωση ότι μια μέρα μετά ανακοινώθηκε και ότι η ομάδα δεν θα συνεχίσει την συνεργασία της με τον Jarno Trulli; Εάν πάρουμε από το 2000 και μετά η πορεία Gascoyne και Trulli ήταν ίδια, εκτός από ένα «στοπ» του Gascoyne στην Spyker. Όπου πήγαινε ο Gascoyne πήγαινε και ο Trulli. Τυχαίο ότι είχαν το ίδιο «τέλος»; Πρέπει να παραθέσουμε ότι στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων δεν είχε διαρρεύσει τίποτα για την προαγωγή αυτή. Οπότε ήταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής.

 

Προσωπική άποψη είναι ότι οδηγοί με την εμπειρία του Trulli και του Barrichello θα έπρεπε να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα του David Coulthard. Να ξέρουν πότε πρέπει να σταματήσουν την καριέρα τους και εφόσον αγαπούν την F1 να την υπηρετούν από άλλα πόστα, σε κάτι που θα βοηθούσε την ομάδα και τους «νέους» οδηγούς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...