Έρευνα: 8 στους 10 οδηγούς στην Ελλάδα μιλούν στο τηλέφωνο

Απογοητευτικά φαίνονται τα αποτελέσματα νέας έρευνας, με 3 στους 4 Έλληνες οδηγούς να μιλούν στο τηλέφωνο πίσω από το τιμόνι, ενώ σημαντικό ποσοστό συμμετέχει ακόμη και σε meeting!

  • -
  • -

Παραμονές της γιορτής της Αναλήψεως, κατά την οποία αναμένεται έντονη κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους, το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του 13ου Βαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση. Η μεγάλη ετήσια έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Παράλληλα, επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της επικίνδυνης οδήγησης και τις ορθές πρακτικές για να συμβάλλουμε κυρίως στον καλύτερο προσανατολισμό των μηνυμάτων πρόληψης.

Ένα αξιοσημείωτο μέρος αυτού του βαρομέτρου έχει να κάνει με την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης, με τα νούμερα να είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Το 76% των Ελλήνων οδηγών τηλεφωνούν ενώ οδηγούν

Πάνω από τους μισούς Έλληνες που κυκλοφορούν στο εγχώριο οδικό δίκτυο (54%) επισημαίνουν την έλλειψη προσοχής ως την κύρια αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους γενικά. Δηλαδή τη θεωρούν πιο σημαντική από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και την υπερβολική ταχύτητα. Ωστόσο, το 80% αυτών παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα. Κάτι που για ένα όχημα το οποίο κινείται με 130 km/h, αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 72 μέτρα διανυθείσας απόστασης «στα τυφλά».

Αυτή η έλλειψη προσοχής συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση του κινητού κατά την οδήγηση με όλες τις λειτουργίες του: τηλεφωνικές συνομιλίες, SMS, e-mails, εφαρμογές, GPS κτλ.

maps

Μερικά αναλυτικά στοιχεία:

  • Το 84% των οδηγών χρησιμοποιεί το smartphone ή προγραμματίζει το GPS ενώ οδηγεί.
  • Το 76% δηλώνει ότι τηλεφωνεί στο τιμόνι, εκ των οποίων 44% το κάνει συχνά.
  • Το 78% κάτω των 35 ετών και το 70% άνω των 55 ετών τηλεφωνεί ενώ οδηγεί.
  • Τα στελέχη εταιρειών φαίνεται να έχουν πιο συνετή συμπεριφορά, αφού μιλούν σε ποσοστό 63%.

1 στους 5 έχει τρακάρει ή έχει κινδυνέψει, ακόμη και με Bluetooth

Μεταξύ αυτών που τηλεφωνούν οδηγώντας, το 58% χρησιμοποιεί Bluetooth, με το 70% αυτών να μην θεωρεί επικίνδυνη αυτήν την πρακτική, παρόλο που και αυτή επηρεάζει την προσοχή εξίσου με τους άλλους τρόπους συνομιλίας. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται διότι το 20% των συγκεκριμένων οδηγών έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης τηλεφώνου με ενσωματωμένο μεγάφωνο.

kinito

Ένας άλλος τρόπος χρήσης του κινητού είναι με ακουστικά. Σχεδόν οι μισοί (47%) τα χρησιμοποιούν, ενώ το 65% αυτών δεν θεωρεί επικίνδυνη αυτήν τη συμπεριφορά. Από την άλλη, ένα τρομακτικό 41% οδηγεί κρατώντας το κινητό στο χέρι, μεταξύ των οποίων το 20% δεν θεωρεί επικίνδυνο αυτόν τον τρόπο συνομιλίας.

Στην περίπτωση των τελευταίων, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που είχαν, ή παραλίγο να έχουν, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι είναι μικρότερο σε σχέση με αυτών που χρησιμοποιούσαν μεγάφωνο ανοιχτής ακρόασης (16 %).

Δείτε ακόμη: Οι 10+1 επικίνδυνες συνήθειες στο αυτοκίνητο που οδηγούν σε ατύχημα

Άλλες επικίνδυνες ενέργειες που κάνουν οι οδηγοί στην Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Το 49% ρυθμίζει το GPS οδηγώντας, με το 69% από αυτούς να θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη.
  • Το 26% στέλνει και/ή διαβάζει SMS ή e-mails, με το 77% αυτών να θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη.
  • Το 29% αναφέρει συμβάντα στους άλλους οδηγούς μέσω εφαρμογής. Μεταξύ αυτών το 51% θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη.
  • Το 22% των εργαζόμενων που οδηγούν συμμετέχει σε τηλεφωνικές επαγγελματικές συσκέψεις κατά την οδήγηση. Ανάμεσα σε αυτούς, το 33% δεν θεωρεί επικίνδυνη αυτήν την πρακτική, ενώ το 34% έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι.
  • Τέλος, ένα 7% βλέπει οδηγώντας ακόμα και ταινίες ή βίντεο σε smartphone ή τάμπλετ, με το 67% να θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη.

kinito

Τι συμβαίνει με τους πιο νέους οδηγούς;

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Jocelyn Lachance, λέκτορα κοινωνιολογίας, οι νεαροί δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από τον «ψηφιακό σύντροφο τους» όταν οδηγούν. Ο κίνδυνος αποσύνδεσης από το διαδίκτυο πολύ συχνά υπερτερεί στα μάτια τους, έναντι του κινδύνου έλλειψης συγκέντρωσης τον οποίο τείνουν να υποτιμούν πολύ.

Έτσι, μεταξύ των οδηγών κάτω των 35 ετών, παρατηρούνται τα εξής:

  • Το 64% τηλεφωνεί κατά την οδήγηση χρησιμοποιώντας το σύστημα Bluetooth και μεταξύ αυτών, το 72% κρίνει ότι δεν είναι επικίνδυνο.
  • Το 35% στέλνει ή διαβάζει SMS ή e-mails (35% των 16 έως 24 ετών), ενώ το 73% κρίνει ότι αυτό είναι επικίνδυνο.
  • Το 10% παρακολουθεί ταινίες ή βίντεο ενώ οδηγεί (18% στους άνδρες 16 έως 24 ετών), όμως μεταξύ αυτών, μόνο το 63% θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη .
  • Το 26%, δηλαδή πάνω από 1 στους 4, έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...