Τέλος στο άγχος αυτονομίας; Φορτιστές κάθε 60 km σε όλη την ΕΕ

Οι υποδομές ανεφοδιασμού για καθαρά οχήματα θα ενισχυθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά από συμφωνία των νομοθετών, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών.

  • -
  • -

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία λίγο πριν από τις 2 το πρωί της Τρίτης 28 Μαρτίου, σχετικά με τον κανονισμό για τα εναλλακτικά καύσιμα και τις υποδομές, που αποτελεί βασικό μέρος της λεγόμενης δέσμης νομοθεσιών της ΕΕ για το κλίμα με την ονομασία Fit for 55.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα τοποθετούνται κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των κύριων αυτοκινητοδρόμων της ΕΕ έως το 2026. Φορτιστές μεγαλύτερης ισχύος για φορτηγά και λεωφορεία πρέπει να αναπτυχθούν τουλάχιστον στο ήμισυ του κεντρικού δικτύου της ΕΕ κάθε 120 χιλιόμετρα έως το 2028, ενώ σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου θα εγκατασταθούν τουλάχιστον κάθε 200 χιλιόμετρα έως το 2031.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f80a0234c5fd8ddeed3f75a5742dedc6.jpg

Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για δρόμους με χαμηλό όγκο κυκλοφορίας, κατόπιν αιτήματος ορισμένων κρατών μελών. Το κείμενο της προσωρινής συμφωνίας περιλαμβάνει ρήτρα αναθεώρησης, η οποία θα αξιολογεί τον νόμο υπό το πρίσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και των εξελίξεων της αγοράς στον τομέα των βαρέων οχημάτων.

Οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και η επιρροή των νέων μέτρων

Σύμφωνα με τη συμφωνία, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί για έναν υποχρεωτικό ελάχιστο στόχο υποδομών, παρουσιάζοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου.

«Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υποδομής για τα εναλλακτικά καύσιμα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και θα διασφαλίσουν ότι η οδήγηση και η φόρτιση ενός αυτοκινήτου νέας γενιάς είναι εξίσου απλή και βολική με εκείνη ενός αυτοκινήτου που εξαρτάται από τη βενζίνη», δήλωσε ο Ismail Ertug, Γερμανός νομοθέτης της κεντροαριστερής ομάδας S&D και επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου.

Δείτε ακόμα: Συμφέρει η εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Όλη η διαδικασία

Εκτός από τις οδικές μεταφορές, ο νέος νόμος θα περιγράφει επίσης τις απαιτήσεις για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ξηρά στον τομέα της ναυτιλίας και θα θέτει κανόνες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμευμένα αεροσκάφη.

Στόχος: λιγότερο άγχος ανεφοδιασμού των οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων

Ο Andreas Carlson, υπουργός υποδομών και στέγασης της Σουηδίας και διαπραγματευτής για τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι «δεν θα έχουν πλέον λόγο να αισθάνονται ανήσυχοι για την εύρεση σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού για το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο ή το αυτοκίνητο κυψελών καυσίμου».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f11cb52ee23ac744d5bfb029738661a8.jpg

«Η συμφωνία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες και σε άλλους ενδιαφερόμενους ότι θα εγκατασταθούν σε ολόκληρη την ΕΕ φιλικές προς τον χρήστη υποδομές επαναφόρτισης και σταθμοί ανεφοδιασμού για εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες επαναφόρτισης δημόσια διαθέσιμες στους δρόμους των αστικών περιοχών, καθώς και κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε.

Τα παραπάνω αποτελούν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όμως τώρα θα πρέπει αυτή η δέσμη μέτρων να λάβει επίσημη έγκριση από τα δύο «σώματα», προκειμένου να προχωρήσει και να γίνει νόμος.

Απλούστερη πληρωμή για φόρτιση ηλεκτρικών και ανεφοδιασμό με υδρογόνο

Μία από τις κύριες επικρίσεις των καταναλωτών για τις σημερινές υποδομές φόρτισης της Ευρώπης είναι ότι η πληρωμή είναι πιο περίπλοκη από τον ανεφοδιασμό ενός βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου, καθώς απαιτούνται ξεχωριστές υπηρεσίες συνδρομής για κάθε μάρκα σημείων φόρτισης.

Οι νομοθέτες προσπάθησαν να απλοποιήσουν την εμπειρία και να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα, επιβάλλοντας κάποιες ελάχιστες κοινές επιλογές πληρωμής, διαφάνεια τιμών και συμφωνημένα πρότυπα σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους πελάτες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ddb8a2fe041ad4ba9727ef2f4c32b3d2.jpg

Κάθε σταθμός φόρτισης πρέπει να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα πληρωμής με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη χρήση κωδικού QR, καταργώντας την ανάγκη σύναψης συνδρομής. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να εμφανίζουν το κόστος επαναφόρτισης με τρόπο εύκολα κατανοητό και συγκρίσιμο, όπως ανά kWh ή ανά λεπτό.

Πώς υποδέχτηκαν τη συμφωνία οι φορείς της Ευρώπης;

Το κεντροδεξιό ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την παροχή υποδομών φόρτισης «το Α και το Ω» για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές. «Στο μέλλον, η έλλειψη σταθμών ανεφοδιασμού ή φόρτισης δεν πρέπει πλέον να αποτελεί λόγο για να μην ταξιδεύει κανείς. Εάν οι στόχοι αυτοί υλοποιηθούν όπως προβλέπεται, ο φόβος ότι δεν θα φτάσουμε στον προορισμό μας θα πάψει να υφίσταται», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Jens Gieseke.

Οι φορείς μεταφορών που εκπροσωπούνται από την Συμμαχία Ευρωπαϊκού Δικτύου Καθαρών Μεταφορών (ECTA) καλωσόρισαν την προσωρινή συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητο βήμα για την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. «Οι φορείς εκμετάλλευσης οδικών μεταφορών είναι έτοιμοι να μετατρέψουν όλες τις δραστηριότητές τους σε μηδενικών εκπομπών - ακόμα και τις υπεραστικές μεταφορές με φορτηγά», δήλωσε η Kristin Kahl, εκπρόσωπος της ECTA. «Η AFIR είναι ένας στοιχειώδης νόμος για την άρση των λειτουργικών εμποδίων και μπορεί να διασφαλίσει ότι τα φορτηγά μηδενικών εκπομπών μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα χωρίς να επιβαρύνουν με ρύπους, από το ένα κράτος μέλος στο άλλο απρόσκοπτα».

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα Frans Timmermans δήλωσε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των οδηγών ότι μπορούν να ταξιδεύουν με καθαρά οχήματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...