Πεθαίνουν τα φθηνά αυτοκίνητα: Πόλεμος στη μικρή κατηγορία

Πολλές εταιρείες εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητα πόλης και στρέφονται σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Για ποιο λόγο έρχεται ο… θάνατος των προσιτών μοντέλων;

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των μικρών αυτοκινήτων έχει περιοριστεί σημαντικά. Πολλές μάρκες έχουν… πηδήξει από το καράβι, καταργώντας τα δημοφιλή μοντέλα πόλης που είχαν στον κατάλογό τους, δίχως αντικαταστάτη. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν και οι πωλήσεις της κατηγορίας, με το 2022 να κλείνει με περίπου τη… μισή ζήτηση, συγκριτικά με το 2017.

Μερικά από τα πολύ γνωστά ονόματα της αγοράς που παρά την επιτυχία τους στα αυτοκίνητα πόλης, τα απέσυραν, είναι η Peugeot και Citroen με τα 108 και C1, αντίστοιχα, η Ford με το Ka, η Smart με το ForFour, αλλά και ο… πυρήνας του Volkswagen Group, δηλαδή η Skoda, η SEAT και η Volkswagen με τα τρίδυμα Citigo, Mii και up! αντίστοιχα.

Γιατί πεθαίνουν τα φθηνά αυτοκίνητα πόλης;

Οι λόγοι που οδηγούν στην σταδιακή υποχώρηση της κατηγορίας, είναι… οικονομικοί. Ο στάνταρ εξοπλισμός που υποχρεωτικά πρέπει να φέρει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για να πωλείται ως καινούργιο στην αγορά της Ευρώπης οδηγεί στην αύξηση του κόστους για τα συγκεκριμένα μοντέλα, άρα και στην αύξηση της τελικής τιμής. Οι πελάτες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν… μια περιουσία για ένα mini αυτοκίνητο, οπότε συνήθως στρέφονται σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Επιπλέον, οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ρύπων που έρχονται με το Euro 7 ασκούν ασφυκτική πίεση στους κατασκευαστές, τόση που ένας θερμικός κινητήρας πολύ δύσκολα συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές. Η υιοθέτηση υβριδικής τεχνολογίας στα μικρά αυτοκίνητα πόλης θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κόστος τους, άρα η τιμή τους πλέον δεν θα είναι καθόλου ανταγωνιστική. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κατασκευαστές που «το παλεύουν».

Ποιοι επιμένουν στην μικρή κατηγορία αυτοκινήτων;

Η FIAT για παράδειγμα, έχει στη φαρέτρα της τόσο το προσιτό Panda, όσο και το 500αράκι, ένα σύγχρονο icon της αυτοκίνησης που επιβιώνει πολύ πιο εύκολα λόγω του lifestyle χαρακτήρα του. Αντίστοιχα, η Toyota αποφάσισε να δώσει περισσότερη ουσία στο Aygo και παρουσίασε το Aygo X με crossover χαρακτηριστικά. Στην πράξη, λίγα άλλαξαν στο ιαπωνικό μικρό μοντέλο, όμως το γεγονός ότι «ψήλωσε» πείθει πολύ πιο εύκολα τους αγοραστές να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ περισσότερα για να το αποκτήσουν, καμουφλάροντας την υψηλότερη τιμή που προκλήθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής του.

Δείτε ακόμη: Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα προσιτά μοντέλα της Hyundai;

Τέλος, Hyundai και Kia, δύο εταιρείες που πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά στην σκέψη τους, συνεχίζουν να προσφέρουν τα i10 και Picanto, με το πρώτο μάλιστα να ανανεώνεται πρόσφατα και να αποκτά πιο φρέσκια εμφάνιση, ακόμη περισσότερο βασικό εξοπλισμό (για παράδειγμα over-the-air αναβαθμίσεις για τους χάρτες του infotainment κλπ) και σύγχρονα ηλεκτρονικά ενεργητικής ασφάλειας (lane centering).

Η επέλαση των Κινέζων

Όπως σε κάθε κατάσταση, πάντα υπάρχουν και εκείνοι που δηλώνουν έτοιμοι να την «εκμεταλλευτούν» προς όφελός τους. Με τα αυτοκίνητα πόλης των γνωστών μας κατασκευαστών να λιγοστεύουν σημαντικά, εταιρείες από την Κίνα τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν πλάνα παρουσίασης πρακτικών, μικρών αυτοκινήτων σε δελεαστικές τιμές. Μάλιστα, σε ηλεκτρική μορφή, εκμηδενίζοντας το κόστος μετακίνησης εντός πόλης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμη την μαζική… εισβολή, όμως στην Ευρώπη ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο, οπότε είναι θέμα χρόνου να το δούμε και στην χώρα μας.

Επίσης, δεν στοχεύουν τόσο στις λιανικές πωλήσεις, όσο στην παροχή μέσω μηνιαίας συνδρομής, όπου ο χρήστης θα μπορεί να το έχει στην κατοχή του έναντι ενός μικρού ποσού ανά μήνα. Το βέβαιο είναι ότι το μέλλον των προσιτών αυτοκινήτων πόλης θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...