Ελλάδα: Τσουχτερό «πρόστιμο» όταν πιάνεις φορτιστή χωρίς να φορτίζεις

Επιτέλους ξεκίνησε και στη χώρα μας η χρέωση για όσους αφήνουν τα αυτοκίνητα τους σε φορτιστή, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της φόρτισης.

  • -
  • -

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται πάρα πολύ έντονα από κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι να χρησιμοποιούν τους φορτιστές ως parking. Δηλαδή να συνδέουν τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να φορτίσουν, όμως να μην τα αποσυνδέουν από τον φορτιστή όταν έχει γεμίσει η μπαταρία.

Αυτή η τακτική οδηγεί σε μειωμένη διαθεσιμότητα των θέσεων φόρτισης, καθώς μπορεί ένα αυτοκίνητο να έχει φτάσει στο 100% μέσα σε μισή ή μία ώρα, όμως αν το όχημα μείνει στη θέση του για άλλες 3-4 ώρες, δε θα μπορεί κάποιος άλλος να χρησιμοποιήσει τον φορτιστή. Είναι δηλαδή σαν κάποιος να έβαλε βενζίνη στο αυτοκίνητό του, αλλά να κρατάει τη μάνικα για τον εαυτό του μην αφήνοντας κάποιο άλλο αυτοκίνητο να ανεφοδιαστεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/de0c49053df705436eff57ba00ad49b6.jpg

Πώς θα σταματήσει η χρήση των φορτιστών ως parking

Σε αυτό το φαινόμενο έρχεται να βάλει τέλος η DEI Blue, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρέωση σε όσους εφαρμόζουν την παραπάνω πρακτική. Αυτού του είδους οι χρεώσεις στο εξωτερικό ονομάζονται idle fees και εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, με στόχο οι φορτιστές να εξυπηρετούν όσο γίνεται καλύτερα τον υπάρχοντα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Ποιες νέες πινακίδες ΚΟΚ έφεραν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πόσο χρεώνει η DEI Blue για idle fees;

Η DEI Blue χρησιμοποιεί την ονομασία “Χρέωση overstay” και είναι διαμορφωμένη ως εξής. Όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση ο χρήστης λαμβάνει σχετική ειδοποίηση στο κινητό του. Από εκείνη τη στιγμή έχει στη διάθεσή του 30 λεπτά για να απομακρύνει το αυτοκίνητο. Αν αυτό δε συμβεί ξεκινάει η χρέωση, η οποία «είναι 0,51 € για τα πρώτα 5 λεπτά, ενώ στη συνέχεια διαμορφώνεται σε 0,10 €/λεπτό».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/025295079616aca6c74272d366dfd041.jpg

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μετατρέψει τη θέση φόρτισης σε θέση στάθμευσης, θα κληθεί να πληρώσει 6 ευρώ/ώρα, τιμή ιδιαίτερα τσουχτερή. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της DEI Blue, ώστε να εξασφαλίζουν μέγιστη πρόσβαση στου φορτιστές για την εγκατάσταση των οποίων έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...