Πέφτουν οι τιμές καυσίμων – Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι τιμές τόσο στη βενζίνη όσο και στο diesel μειώνονται μέρα με τη μέρα. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες.

  • -
  • -

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πτώση στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας ανέρχονταν σε 1,909 € το λίτρο και του diesel σε 1,779 € το λίτρο.

Οι τιμές στην αντλία πέφτουν συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, όπως συμπεραίνουμε από τον πίνακα του υπουργείου. Για παράδειγμα, την 1η Φεβρουαρίου, η βενζίνη στα πρατήρια πωλούνταν κατά μέσο όρο στο 1,919 € και το πετρέλαιο στο 1,815 €. Στις 3/2 ήταν στο 1,918 € και 1,810 € αντίστοιχα και στις 6/2 στο 1,913 € και 1,791 €.

times

Η υποχώρηση δεν είναι «εκρηκτική» αλλά ούτε και ασήμαντη. Μάλιστα, αυτή η τάση ενδέχεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, κάτι το οποίο μόνο καλό θα κάνει στους οδηγούς και κατ’ επέκταση στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Γιατί πέφτουν οι τιμές στα καύσιμα

Η πτωτική πορεία των τιμών οφείλεται αφενός στην κάμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και αφετέρου στην άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, έναντι του δολαρίου. Το πετρέλαιο τύπου Brent έφθασε να κινείται γύρω από τα 80 δολάρια το βαρέλι από τα 85 που είχε φθάσει πριν από λίγες ημέρες συμπαρασύροντας τις τιμές και στην ελληνική αγορά, η οποία είναι κατεξοχήν χώρα εισαγωγής. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος και το ευρώ ενισχύεται, κάτι το οποίο επηρεάζει και τα καύσιμα.

times

Βέβαια, παρά την πτωτική τάση, παράγοντες της διεθνούς αγοράς επιμένουν στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμών λόγω της σφιχτής αγοράς. Το 2024 ενδέχεται να είναι δύσκολο όπως εκτίμησε η Goldman Sachs, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μειώνεται και οι ανεπαρκείς επενδύσεις απειλούν τη μελλοντική προσφορά.

Διάβασε εδώ: Βενζίνη ή diesel; Ένας οδηγός για να βρεις τι σου ταιριάζει

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά πετρελαίου σε σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού το επόμενο έτος, και η τιμή του Brent να ξεπεράσει ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι, επηρεάζοντας και τις τιμές στην αντλία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...