Δημοψήφισμα: Να απαγορευτούν τα ηλεκτρικά πατίνια ή όχι;

Τα ηλεκτρικά πατίνια πολλές φορές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, με αρκετούς να ζητάνε την απαγόρευσή τους στο κέντρο των πόλεων. Στο Παρίσι, λοιπόν, αποφάσισαν να κάνουν δημοψήφισμα.

  • -
  • -

Όλο και πιο έντονη είναι η παρουσία των e-scooters (αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ηλεκτρικά πατίνια) στις ευρωπαϊκές πόλεις, με πολλούς να εκφράζουν ανησυχίες για το πώς χρησιμοποιούνται, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που είναι πλήρως αντίθετοι με την κυκλοφορία τους.

Μία από τις πόλεις όπου τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη άνθιση είναι το Παρίσι. Από τη μία ο πάρα πολύ μεγάλος αριθμός τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο η πόλη και από την άλλη οι καμπάνιες που έχουν γίνει κατά καιρούς ώστε να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου, έχουν αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρήση των e-scooters, με τον αριθμό τους να έχει εκτοξευτεί στις 15.000.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b39dde373c97d47514622d7a2410dddf.jpg

Προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση, η οποία ταυτόχρονα θα είναι καθολικά αποδεκτή, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, αποφάσισε τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο France24, το δημοψήφισμα αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο και το ερώτημα που θα τεθεί αφορά το αν θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην πόλη οι εταιρείες ενοικιάσεως e-scooters.

Δείτε ακόμα: Video: 100 km/h με ηλεκτρικό πατίνι, στην Ελλάδα σήμερα

Αυτή τη στιγμή στο Παρίσι υπάρχουν τρεις εταιρείες, οι Tier, Dott and Lime, με την τελευταία να τη γνωρίζουμε από την παρουσία που είχε παλιότερα στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να τρέξουν πολλές καμπάνιες και προσφορές ώστε να κάνουν τους Παριζιάνους να ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/99bd232eb9024159f49c7d32e3f0be87.jpg

Το Παρίσι είναι ήδη η πόλη με το μεγαλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια. Οι κυριότερες (αλλά όχι οι μοναδικές) προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται είναι ότι κάθε χρήστης όταν εγγράφεται στην υπηρεσία καταχωρεί και την ταυτότητά του ώστε να επιτρέπεται η χρήση μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών, όταν κάποιος ολοκληρώσει τη διαδρομή του πρέπει να αφήσει το πατίνι σε μία από τις προκαθορισμένες θέσεις και όχι οπουδήποτε, τα πατίνια έχουν πινακίδες ώστε να γίνονται εύκολα οι αναφορές προς την αστυνομία σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών.

Δεδομένου ότι το Παρίσι αποτελεί πόλη βαρόμετρο για όλη την Ευρώπη, οι αποφάσεις των κατοίκων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη στάση που θα κρατήσουν κι άλλες πόλεις απέναντι στη μικροκινητικότητα και τα ενοικιαζόμενα πατίνια.

Πηγή: TNW

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...