Τι αλλάζει στα ΚΤΕΟ: Έτσι θα ελέγχουν Κέντρα και Αυτοκίνητα

Το υπουργείο σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ ώστε να δώσει ένα τέλος στους ανεξέλεγκτους ελέγχους.

  • -
  • -

Στη Γερμανία, όπου ο στόλος των οχημάτων είναι σαφώς νεότερος και σε καλύτερη κατάσταση, κατά τη διάρκεια του ελέγχου από τα αντίστοιχα ΚΤΕΟ, το 35,5% των αυτοκινήτων δεν καταφέρνει να περάσει, λόγω τεχνικών ελλείψεων. Αντίθετα, στην Ελλάδα, τη χώρα δηλαδή με τον πιο γερασμένο στόλο της Ευρώπης, το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το εκπληκτικό 95,5%. Προφανώς, αυτό κάτι σημαίνει.

kteo

Προκειμένου να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, το υπουργείο Μεταφορών, δρομολογεί μια σειρά αλλαγών στο Σύστημα Μηχανογράφησης των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, αυστηροποιώντας τις διαδικασίες των ελέγχων. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το σύστημα θα αποστέλλει στο μητρώο του υπουργείου, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία των οχημάτων και των ελέγχων, ενώ σε αυτά πλέον θα συγκαταλέγονται και φωτογραφίες από τη διαδικασία του ελέγχου σε κάθε στάδιο, αλλά και στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

Για τη λειτουργία του συστήματος προβλέπονται σταθερές αλλά και φορητές κάμερες οι οποίες θα τραβούν φωτογραφίες και στους «λάκκους επιθεώρησης» των γραμμών ελέγχου ή στους ανυψωτήρες, όπου θα πρέπει καθαρά να φαίνεται και η κατάσταση των ελαστικών του οχήματος. Αντίστοιχα, στους ελέγχους που γίνονται οπτικά (χωρίς μηχανήματα), η εισαγωγή των αποτελεσμάτων τους θα γίνεται από τον ελεγκτή. Το σύστημα θα καταγράφει την ημερομηνία, την ώρα έναρξης και λήξης κάθε διενεργούμενου τεχνικού ελέγχου, καθώς και τον αύξοντα αριθμό του προσκομισθέντος οχήματος τη συγκεκριμένη ημέρα.

kteo

Τα πιο συχνά προβλήματα στα αυτοκίνητα

Οι πιο συχνές βλάβες που παρουσιάζονται στα οχήματα κατά τη διάρκεια του ελέγχου αφορούν το σύστημα πέδησης, το σύστημα διεύθυνσης, τα ελαστικά και τα αμορτισέρ ενώ αρκετά οχήματα υπερβαίνουν το όριο των εκπεμπόμενων ρύπων. Με λίγα λόγια, πρόκειται για συστήματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οδική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κοστίζει το ΚΤΕΟ, τι πρόστιμο πληρώνω

Αν υπολογίσουμε ότι, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών μεταχειρισμένων οχημάτων, δεν είναι συνεπείς με τον έλεγχο των ΚΤΕΟ, παρά το αυστηρό πρόστιμο που προβλέπει ο ΚΟΚ, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα που κυκλοφορούν με φθαρμένα και συνεπώς με ακατάλληλα ελαστικά που δεν προσφέρουν καμία πλέον πρόσφυση ή με αμορτισέρ που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.

πηγή: tanea.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...