Πρωινή υγρασία στο αυτοκίνητο: Δες τι προβλήματα σου δημιουργεί

Τα πιο πολλά πρωινά του χειμώνα, συνοδεύονται από ένα στρώμα… νερού πάνω στο αυτοκίνητο, το οποίο προκαλείται από την υγρασία. Πόσο μπορεί να βλάψει το όχημα;

  • -
  • -

Μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι η υγρασία το πρωί στο αυτοκίνητο. Η επιφάνειά του δείχνει βρεγμένη, ακόμη κι αν έχει πολλές μέρες να βρέξει, ενώ αρκούν λίγα χιλιόμετρα κίνησης για να «στεγνώσει». Το φαινόμενο εξαλείφεται εύκολα και σπάνια προβληματίζει τον ιδιοκτήτη του οχήματος, όμως πόσο… αθώο είναι; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες κρυφές πτυχές που μακροπρόθεσμα, ίσως δημιουργήσει ένα βαθύτερο ζήτημα, με πρωταγωνίστρια τη σκουριά.

Η υγρασία βλάπτει το αυτοκίνητο;

Θεωρητικά, τα αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα να αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η αποστολή τους είναι να κινούνται καθημερινά, οπότε η βροχή ή η υγρασία είναι μέρος του προγράμματος. Ωστόσο, όταν το όχημα εκτίθεται συχνά στο υγρό στοιχείο, τότε δεν είναι απίθανο να παρουσιαστούν σημάδια διάβρωσης (σκουριά). Αυτό δεν θα συμβεί σε ένα καινούργιο όχημα ή σε κάποιο που σπάνια αντιμετωπίζει τέτοιες συνθήκες. Όμως θα κάνει την εμφάνισή του σε ένα παλαιότερο, το οποίο παρκάρει κυρίως στο δρόμο.

Δείτε ακόμη: Τι πρέπει να κάνεις για να ξεθαμπώσει γρήγορα το παρμπρίζ

Το βερνίκι που προστατεύει το χρώμα αρχίζει να χάνει τις ιδιότητές του με τα χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης αμελούσε τη διαδικασία του πλυσίματος, πάρκαρε συχνά στον ήλιο κλπ, η φθορά του επιταχύνεται, άρα το χρώμα δεν προστατεύεται το ίδιο αποτελεσματικά. Αν έχει «σκάσει» το βερνίκι σε ένα σημείο και η υγρασία το καλύπτει συχνά, τότε τα πρώτα σημάδια σκουριάς θα κάνουν την εμφάνισή τους. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρχει κάποιο μη επιδιορθωμένο χτύπημα στο σώμα του οχήματος.

Η κουκούλα προστατεύει το αυτοκίνητο;

Σε συνθήκες υγρασίας, η χρήση της κουκούλας δεν βοηθάει τόσο πολύ το αυτοκίνητο. Αργά ή γρήγορα θα περάσει στο εσωτερικό και μάλιστα, θα αργήσει να εξατμιστεί όταν βγει ο ήλιος, καθώς η ίδια η κουκούλα θα εμποδίσει το στέγνωμα. Ο ήλιος δεν βλέπει την επιφάνεια του οχήματος και η υγρασία θα παραμείνει για πολύ περισσότερο χρόνο πάνω στο αμάξωμα. Σε περιόδους με ελάχιστο ήλιο και περισσότερη υγρασία, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και στρώμα «μούχλας» ανάμεσα στην κουκούλα και το αυτοκίνητο, αν αυτό δεν κινείται συχνά και μείνει σκεπασμένο για καιρό.

Υγρασία στα φανάρια: μπορεί να τα χαλάσει;

Ακόμη ένα φαινόμενο που προκαλεί η υγρασία, είναι η εισχώρηση εντός των φωτιστικών σωμάτων. Τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Αυτό συνήθως προκαλείται σε φανάρια που έχουν κάποιο μικρό σπάσιμο ή έχει εξασθενίσει η στεγανοποίησή τους. Αν θέλουμε να μη μαζεύουν υγρασία στο εσωτερικό τους θα πρέπει να επιδιορθωθούν άμεσα, να αντικατασταθούν ή να στεγανοποιηθούν εκ νέου. Η συγκέντρωση υγρασίας περιορίζει την αποτελεσματικότητα των φαναριών, ενώ δεν αποκλείεται το νερό να φτάσει στα καλώδια ή τις φίσες και να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...