Πόσο καθαροί είναι οι σύγχρονοι κινητήρες diesel;

Τα σημερινά σύγχρονα πετρελαιοκίνητα μοντέλα έχουν αλλάξει τις ισορροπίες σε επίπεδο εκπομπών ρύπων σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

  • -
  • -

Το diesel παραδοσιακά θεωρούταν το πιο συμφέρον καύσιμο, καθώς ήταν φθηνότερο σε σχέση με την βενζίνη και ταυτόχρονα προσέφερε μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον παλαιότερα, πριν ξεκινήσουν να χρησιμοποιούνται πιο τακτικά τα εναλλακτικά καύσιμα (LPG, CNG), αλλά και πριν την είσοδο της ηλεκτρικής ενέργειας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά και την διεύρυνση των διαθέσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία ενός οχήματος, το diesel πέρασε ελαφρώς στο περιθώριο, ενώ για πολλούς σηματοδοτεί μία ρυπογόνα τεχνολογία. Και οι δύο απόψεις είναι λάθος και αμέσως σας εξηγούμε γιατί! 

Γιατί οι σύγχρονοι κινητήρες diesel δεν είναι ρυπογόνοι;

Χάρη στην συνεχή και πολυετή εξέλιξη που έχουν υποστεί, οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι αποδοτικοί και οικονομικοί σε κατανάλωση. Στοιχεία όπως το AdBlue τους επιτρέπουν την ικανοποίηση των αυστηρών προδιαγραφών ρύπων Euro 6d, ενώ η κατανάλωσή τους παραμένει πολύ χαμηλή και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται τόσο, ώστε πολλά μοντέλα να απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα μας. Ο ιδιοκτήτης ενός diesel οδηγεί τελικά ένα όχημα που του εξοικονομεί χρήματα στην καθημερινή μετακίνηση, έχει μικρά πάγια έξοδα και σέβεται το περιβάλλον.

back

Τι είναι το AdBlue και πως βοηθά ώστε οι κινητήρες diesel να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον;

Είναι ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται στο σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου (SCR) και συμβάλλει στον καθαρισμό των επιβλαβών ουσιών, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκπομπές NOx. H συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται σε ένα ξεχωριστό ντεπόζιτο που χρησιμοποιείται παράλληλα με το ρεζερβουάρ πετρελαίου. Εκεί, μία συγκεκριμένη ποσότητα AdBlue εγχέεται στο σύστημα εξαγωγής μειώνοντας τις επιβλαβείς ουσίες. Το συγκεκριμένο υγρό αποτελείται κατά 67,5% από νερό και κατά 32,5% από ουρία. Παράγεται συνθετικά από αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα. Συμπληρώνεται από έναν ξεχωριστό σωλήνα που βρίσκεται στην τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ όταν χρειάζεται να συμπληρωθεί υγρό εμφανίζεται σχετική ένδειξη στον οθόνη του αυτοκινήτου.

2008

Γιατί το diesel αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή;

Εκτός των όσων γράψαμε παραπάνω, που επιβεβαιώνυν τους λόγους για τους οποίος το diesel μπορεί να θεωρείται καθαρό καύσιμο, η συγκεκριμένη τεχνολογία εξακολουθεί να φέρει σημαντικά επιπλέον πλεονεκτήματα. Καταρχάς, είναι δεδομένο πως λόγω της υψηλής αποδοτικότητας που προσφέρουν οι πετρελαιοκινητήρες, συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των αγοραστών. Είτε μιλάμε για καινούργιο αυτοκίνητο, είτε για μεταχειρισμένο.

Η Peugeot, μία διαχρονική και εξαιρετικά έμπειρη μάρκα στους κινητήρες αυτής της τεχνολογίας, έχει διακρίνει τα προτερήματα των συνόλων πετρελαίου και γι’ αυτό ακριβώς συνεχίζει να επενδύει σε αυτούς. Πολλά από τα σημαντικότερα μοντέλα της είναι διαθέσιμα με βραβευμένους πετρελαιοκινητήρες, σε διάφορες εκδόσεις με ποικιλία ιπποδυνάμεων, που εξασφαλίζουν πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μεγάλη αυτονομία. Και όλα αυτά χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο επιδόσεων, με δεδομένη την πλούσια ροπή που προσφέρουν οι κινητήρες πετρελαίου. Από το supermini Peugeot 208 έως μοντέλα-σταθμους όπως τα premium SUV Peugeot 2008 και 3008, όλα είναι διαθέσιμα με σύγχρονους κινητήρες diesel.

208

Βρείτε το δικό σας diesel στην Peugeot

Απευθύνονται σε εκείνους που ζητούν τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου, αποδεδειγμένη αξιοπιστία και γρήγορο ανεφοδιασμό σε κάθε γωνία της χώρας. Η απήχηση των diesel μοντέλων της Peugeot σε εταιρείες, αλλά και στελέχη (user chooser), είναι ενδεικτική των πλεονεκτημάτων τους. To 80% των εταιρικών πωλήσεων της Peugeot για το 2022, αφορά diesel μοντέλα! 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...