Θα καταργηθεί τελικά το diesel; Λύνουμε τη μεγάλη παρεξήγηση

Πολλά έχουν ακουστεί για έναν επερχόμενο «θάνατο» των κινητήρων diesel. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

  • -
  • -

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει στην κατοχή του ένα diesel για να ακούσει τη φήμη ότι ο συγκεκριμένος τύπος καυσίμου σύντομα θα… πεθάνει για τα επιβατικά. Αρκεί να αναζητά νέο αυτοκίνητο και να σκέφτεται ποιον κινητήρα θα επιλέξει. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να πει «μακριά από τα diesel, θα τα καταργήσουν». Τι συμβαίνει όμως, τελικά; Υπάρχει πράγματι τέτοιο ενδεχόμενο; Και αν ναι, πότε θα έρθει η απαγόρευση; Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο των νέων diesel!

Πόσο θα αντέξει το diesel;

Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι αποδοτικοί και οικονομικοί σε κατανάλωση. Η πολυετής εξέλιξή τους επιτρέπει την ικανοποίηση των αυστηρών προδιαγραφών ρύπων Euro 6d, ενώ η κατανάλωσή τους παραμένει πολύ χαμηλή και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται τόσο ώστε πολλά μοντέλα να απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα μας. Ο ιδιοκτήτης ενός diesel οδηγεί τελικά ένα όχημα που του εξοικονομεί χρήματα στην καθημερινή μετακίνηση, έχει μικρά πάγια έξοδα και σέβεται το περιβάλλον.

Από την άλλη, δεν απαιτείται από τη μεριά του καμία ειδική μεταχείριση, ούτε προβλέπονται ακριβές διαδικασίες service που «εκτοξεύουν» τις τιμές στο συνεργείο. Το πρόγραμμα συντήρησης είναι το ίδιο με το παρελθόν. Ένας σύγχρονος πετρελαιοκινητήρας έχει μπροστά του πολλά χρόνια ζωής και εγγυημένη μεταπωλητική αξία. Το μερίδιο των αγοραστών που ζητά diesel αυτοκίνητο, παραμένει πολύ μεγάλο, αφού οι ανάγκες τους καλύπτονται πλήρως από τον συγκεκριμένο τύπο κινητήρα. Ούτε πρόκειται κανείς να καταργήσει το diesel στα επόμενα χρόνια.

Ακόμη κι αν τελικά σταματήσει η πώληση καινούργιων αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες το 2035, τα ήδη υπάρχοντα οχήματα δεν θα απαγορευτεί να κυκλοφορούν και θα έχουν έναν κανονικό κύκλο «ζωής», όπως τα diesel που πουλήθηκαν πριν από 10 χρόνια, για παράδειγμα. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να επιβληθεί η χρήση αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων, όπως είναι τα ηλεκτρικά μοντέλα. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ρίσκο στην αγορά ενός καινούργιου diesel αυτοκινήτου, αν ο αγοραστής καλύπτεται από το συγκεκριμένο είδος.

Το diesel ζει και βασιλεύει

H Peugeot, κολοσσός στον χώρο της αυτοκίνησης, συνεχίζει να επενδύει στο diesel. Πολλά από τα σημαντικότερα μοντέλα της είναι διαθέσιμα με βραβευμένους πετρελαιοκινητήρες, σε διάφορες εκδόσεις ιπποδύναμης, που εξασφαλίζουν πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μεγάλη αυτονομία. Το supermini Peugeot 208, το premium compact SUV Peugeot 2008, όπως και το premium οικογενειακό SUV Peugeot 3008, όλα είναι διαθέσιμα με σύγχρονους κινητήρες diesel. Απευθύνονται σε εκείνους που ζητούν τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου, αποδεδειγμένη αξιοπιστία και γρήγορο ανεφοδιασμό σε κάθε γωνία της χώρας. Η απήχηση των diesel μοντέλων της Peugeot σε εταιρείες, αλλά και στελέχη (user chooser), είναι ενδεικτική των πλεονεκτημάτων τους. To 80% των εταιρικών πωλήσεων της Peugeot για το 2022, αφορά diesel μοντέλα!

Ο πετρελαιοκινητήρας είναι η δημοφιλέστερη επιλογή και για τους αγοραστές που πραγματοποιούν πολλά χιλιόμετρα ετησίως, ειδικά αν ταξιδεύουν συχνά. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους είναι ότι στον αυτοκινητόδρομο εξοικονομούν πολλά χρήματα σε σχέση με ένα συμβατικό ή υβριδικό μοντέλο, ενώ μπορούν να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, χωρίς καν να απαιτείται στάση για ανεφοδιασμό. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθιστούν τους κινητήρες diesel πάντα επίκαιρους. Οι επερχόμενοι περιορισμοί στους ρύπους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τους κατόχους πετρελαιοκίνητων μοντέλων και η διάρκεια «ζωής» τους είναι εγγυημένη για πολλά χρόνια ακόμη

Βρείτε το δικό σας diesel στην Peugeot

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...