Cupra: H ηλεκτροκίνηση απέκτησε νόημα

Γεννημένη στη σύγχρονη εποχή, η Cupra υλοποιεί την ιδέα της ηλεκτροκίνησης με σημαία την υψηλή τεχνολογία, αλλά και τα απαράμιλλα σπορ οδηγικά χαρακτηριστικά που πάντα την έκαναν να ξεχωρίζει.

  • -
  • -

Στον κόσμο της αυτοκίνησης, η ύπαρξη της Cupra διασώζει το συναίσθημα. Διατηρεί στο προσκήνιο το κριτήριο επιλογής ενός αυτοκινήτου όπως πρέπει να είναι: Επειδή σου αρέσει, επειδή το είδες και το ήθελες δικό σου. Έχοντας ένα όνομα άμεσα συνυφασμένο με τις επιδόσεις, τη σπορ οδική συμπεριφορά και την αδρεναλίνη, δεν ήταν δύσκολο για την ισπανική μάρκα να το πετύχει. Ωστόσο, η Cupra προχώρησε περαιτέρω και αξιοποίησε όλη την κορυφαία τεχνολογία που είχε διαθέσιμη προκειμένου να κυριαρχήσει σε διαφορετικές κατηγορίες. Με δεδομένο ότι η ιδέα της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στην ιδιοσυγκρασία της, γεννήθηκε το Cupra Born, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ξαναγράφει τους κανόνες.

Cupra Born: Η αφετηρία μιας μεγάλης ιδέας

Το έντονο μεσογειακό ταπεραμέντο των Ισπανών τους επιτρέπει να παίρνουν τις τεχνολογικά άρτιες πλατφόρμες των Γερμανών και να τις γεμίζουν συναίσθημα. Η πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group ήταν απλά η αρχή για το Cupra Born. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Cupra έχει σχεδιαστεί για να μαγνητίζει το βλέμμα, με έντονες ακμές που προσδίδουν δυναμισμό. Το εμπρός τμήμα με τα επιθετικά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ενώ οι λεπτομέρειες στο χρώμα του χαλκού που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Cupra, συμπληρώνουν ιδανικά την εικόνα του. 

Η ισχύς που αγγίζει έως και τους 231 ίππους στις εκδόσεις e-Boost, πάντα με τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω άξονα, τιμά το DNA της μάρκας. Οι επιδόσεις του είναι εκρηκτικές! Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα πρώτα 100 km/h από στάση χρειάζονται μόλις 6,6 sec! Και όλα αυτά, χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο αποδοτικότητας. Η αυτονομία που φτάνει μέχρι και τα 540 χιλιόμετρα, πιστοποιεί την ικανότητα του Cupra Born να κινείται χωρίς άγχος για το απόθεμα ενέργειας στην μπαταρία. Το μοντέλο που σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς το ηλεκτρικό μέλλον έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία και υψώνει ψηλά τη σημαία της αντισυμβατικής φιλοσοφίας που διέπει την Cupra, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια για να κυριαρχήσει στην ηλεκτρική εποχή.

Στο επίκεντρο ο οδηγός

Περνώντας στο εσωτερικό του Cupra Born, η άριστη εκμετάλλευση των χώρων που δίνει εκπληκτική άνεση σε τέσσερις ενήλικες επιβάτες, είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη. Η πλούσια τεχνολογία όμως, είναι αδιαπραγμάτευτο κεφάλαιο για τη μάρκα, με τον οδηγό να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Η μεγάλη οθόνη αφής 12 ιντσών του συστήματος πολυμέσων υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες λύσεις συνδεσιμότητας για απρόσκοπτη πρόσβαση στο smartphone χωρίς να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο, ενώ τα εκπληκτικά bucket καθίσματα αγκαλιάζουν το σώμα του για να στηρίζεται τέλεια σε όλες τις περιστάσεις. Η Cupra έχει συνδυάσει τα δυναμικά στοιχεία με τη σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας ένα απόλυτα ψηφιακό, αλλά και σπορ περιβάλλον. 

Την ίδια στιγμή, η φιλική προς το περιβάλλον φιλοσοφία του Cupra Born ενισχύεται από τις επενδύσεις. Όλο το εσωτερικό του, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά! Στο κέντρο των καθισμάτων συναντάμε επένδυση SEAQUAL που θυμίζει Alcantara στην υφή του, προσφέροντας μοναδική αίσθηση ποιότητας και αντοχής. Το συγκεκριμένο υλικό προέρχεται από ανακυκλωμένο πλαστικό που βρίσκεται σε παραλίες, στον βυθό της θάλασσας και σε εκβολές ποταμών. Αφού γίνει η συλλογή, καθαρίζονται και μεταμορφώνονται σε βιώσιμη επένδυση για τα καθίσματα, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο άνθρακα του Cupra Born να μειώνεται δραματικά!

Επένδυση στην υβριδική εποχή

Το Born είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της φίρμας, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η Cupra έχει και μια ευρεία γκάμα επαναφορτιζόμενων (plug-in) υβριδικών αυτοκινήτων. Τα Cupra Leon και Cupra Formentor είναι διαθέσιμα σε Plug-In Hybrid εκδόσεις, προσθέτοντας πολύτιμους… πόντους ηλεκτροκίνησης και αποδοτικότητας. Το μηχανικό σύνολο αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1.4 TSI και έναν ηλεκτροκινητήρα, με συνδυαστική απόδοση 204 ή 245 ίππους και 400 Nm ροπής. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται από ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG των έξι σχέσεων και ο συνδυασμός επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου, είναι παροιμιώδης.

Η μπαταρία των 13 kWh εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως και 60 χιλιόμετρα για τις καθημερινές μετακινήσεις του οδηγού, ενώ από εκεί και ύστερα, μπορεί να βασιστεί στην ευκολία χρήσης του βενζινοκινητήρα. Παράλληλα, όπως και στο Cupra Born, τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά Cupra Leon και Cupra Formentor προσφέρουν εξαιρετική οδική συμπεριφορά εξιτάροντας εκείνους που αρέσκονται στη γρήγορη οδήγηση, τιμώντας το όνομα της μάρκας αλλά και τη χώρα από την οποία κατάγεται.

Δέσμευση για το μέλλον

Ως γνήσιο κομμάτι του σύγχρονου κόσμου, η Cupra δεν ακολουθεί τις τάσεις αλλά τις προβλέπει. Θέλοντας να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, έχει ήδη μπει στον κόσμο του metaverse και δημιούργησε το πρώτο της NFT, ένα μοναδικό ψηφιακό αντικείμενο. Παράλληλα σκοπεύει να επεκτείνει σύντομα τη δραστηριότητά της με πολλά εντυπωσιακά μοντέλα. Το Cupra Terramar θα είναι το επόμενο βήμα, ένα SUV με σπορ καταβολές, υβριδικές εκδόσεις και εμπλουτισμένο με όλη τη φιλοσοφία της μάρκας, όπως αυτή διαμορφώθηκε με αυτοκίνητα όπως το Formentor και το Born. Τα μοντέλα που εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κοινού για την Cupra και αποτελούν ιδανικούς εκφραστές της ιδέας της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...