Ιταλία: «Δεν έχει κανένα νόημα η απαγόρευση κινητήρων το 2035»

Κανένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό νόημα δεν έχει η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πώληση κινητήρων βενζίνης και diesel, λένε οι Ιταλοί.

  • -
  • -

Το 2035, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να πωλούν στις χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ, αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Οι κατασκευαστές έχουν ήδη σχεδιάσει τα νέα πλάνα τους, επενδύοντας δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

salvini

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες, όπως και χώρες αντιτίθενται σε αυτή την απόφαση. Η Ιταλία, μέσω του υπουργού Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό νόημα. Γνωστός για τη στάση του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σαλβίνι που κάποτε χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «τον καλύτερο πολιτικό στον κόσμο» - θεωρεί ότι η ατζέντα της ΕΕ δεν βοηθά το περιβάλλον, αποκαλώντας τη «ψευδο-περιβαλλοντικό φονταμενταλισμό». Η απαγόρευση του 2035 είπε πως «δεν έχει κανένα οικονομικό, περιβαλλοντικό ή κοινωνικό νόημα». Επιπλέον, τόνισε πως με αυτή την αλλαγή, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο υπουργός της Ιταλίας αμφισβήτησε και τα σχέδια της ΕΕ να εισαγάγει το πρότυπο Euro7 έως το 2025.

Οι 5 χώρες που ζητάνε την αναβολή της απαγόρευσης κινητήρων έως το 2040

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος τον χειμώνα, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα μιας πλήρους ενεργοποίησης των μεταφορών με ηλεκτρικά οχήματα. Η Ελβετία μάλιστα, εξετάζει ακόμη και την απαγόρευση χρήσης των EV εάν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η ζήτηση για ρεύμα τους επόμενους μήνες, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα ενεργειακής κρίσης.

salvini

Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία ήταν μέρος ενός συνασπισμού χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, οι οποίες πρότειναν την αναβολή της ημερομηνίας διακοπής πώλησης οχημάτων με θερμικούς κινητήρες για το 2040.

Διαβάστε επίσης: Τέλος για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, και επίσημα!

Όσο για τον Σαλβίνι, στο παρελθόν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΕΕ για την απόφαση, προτείνοντας οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Mirafiori αλλά και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις να έχουν λόγο, προτού η Κίνα λάβει το πλεονέκτημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...