Ράμπες ΑμεΑ, νέα πεζοδρόμια και αισθητήρες – Τι αλλάζει στην Αθήνα

Στην πρωτεύουσα οι ράμπες αναπήρων αυξάνονται και τα πεζοδρόμια ανακατασκευάζονται, ενώ η αστυνομία εντοπίζει άμεσα τα οχήματα που εμποδίζουν.

  • -
  • -

Οι μείζονος σημασίας υποδομές που στερούνται τα Άτομα με Αναπηρία αλλά και οι πολίτες της Αθήνας, βελτιώνονται συνεχώς. Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τα έργα προσβασιμότητας ΑμεΑ στους δρόμους συνεχίζονται. Αυτή την στιγμή, σε 52 δρόμους της πόλης έχουν δημιουργηθεί νέα κατάλληλα πεζοδρόμια και περίπου 600 ράμπες. Το έργο ανάπλασης εκτείνεται σε τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα στην Αλκμήνης, στην Αγίου Μελετίου, στην Ριανκούρ, αλλά και μέσα στο Κολωνάκι.

rampes

Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει τοποθετήσει και θέσει σε λειτουργίας περισσότερους από 800 αισθητήρες, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 800 αστυνομικοί σε κάθε ράμπα αναπήρων. Έτσι, όταν κάποιος παρκάρει πάνω από κάποιον αισθητήρα, ειδοποιείται αυτόματα η δημοτική αστυνομία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε άλλες γειτονιές.

Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες στις ράμπες

Η παράνομη στάθμευση σε ράμπα ΑμεΑ είναι από τις συχνότερες παραβάσεις σε πολλά σημεία στο κέντρο της πόλης. Το νέο σύστημα ελέγχου των παραβάσεων βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από την Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.) σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία. Σε 830 ράμπες και διαβάσεις ΑμεΑ έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες, οι οποίοι «εμφανίζονται» σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα. Με αυτόν τον τρόπο το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις και ταυτόχρονα ενημερώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί που βρίσκονται κοντά στο σημείο ώστε να μεταβούν άμεσα.

Πόσο είναι το πρόστιμο για παρκάρισμα σε ράμπα ΑμεΑ

Διοικητικό πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα σε ράμπα ΑμεΑ δεν υφίσταται, καθώς στόχος δεν είναι το εισπρακτικό κομμάτι. Ωστόσο, στον παραβάτη αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 2 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Τέλος η στάθμευση σε θέσεις ΑμΕΑ – Έρχονται οι ψηφιακές κλήσεις

rampes

Πόσα χρήματα δόθηκαν για τα πεζοδρόμια

Ο κύριος Μπακογιάννης έκανε λόγο για την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, υποστηρίζοντας πως εκεί η Αθήνα «πονάει» περισσότερο. Γι΄αυτό, ο Δήμος προχωρά με ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατομμυρίων ευρώ. Επειδή λοιπόν τα περισσότερα πεζοδρόμια ήταν εγκαταλελειμμένα, αποφασίστηκε να επενδυθεί ένα σημαντικό ποσό για την ανακατασκευή τους, προκειμένου οι πολίτες και οι επισκέπτες να μπορούν να περπατάνε με άνεση και ασφάλεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...