Τέλη κυκλοφορίας 2023: Σε λίγες ώρες τα ειδοποιητήρια – Πού θα τα βρείτε;

Η ώρα για την ανάρτηση και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 έφτασε. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 6 εβδομάδες για τα εξοφλήσουν.

  • -
  • -

Μέσα στην εβδομάδα – πιθανότατα αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου – αναμένεται να αναρτηθούν στην πλατφόρμα MyCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα τέλη κυκλοφορίας για το 2023. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, αφού πραγματοποιηθεί η ανάρτηση, θα μπορούν να κατεβάσουν ηλεκτρονικά το ειδοποιητήριό τους και να εξοφλήσουν το ποσό που τους αναλογεί. Η προθεσμία των τελών θα είναι η 31η Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως θα έχουν στη διάθεσή τους έξι εβδομάδες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα ειδοποιητήρια θα φέρουν κωδικό πληρωμής σε τράπεζα, αλλά και QR Code, για την εξυπηρέτηση των πληρωμών σε φυσικό κατάστημα τράπεζας ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να πληρώσει και με φυσική επίσκεψη στα ΕΛΤΑ.

Φυσικά, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, θα υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 10.000 ευρώ. Δείτε εδώ πως γίνεται η ψηφιακή κατάθεση.

Πόσο θα πληρώσω για τέλη κυκλοφορίας;

Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους. Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά» από αυτά απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

teli

Για να δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε κάθε αυτοκίνητο, ανάλογα με την ακριβή ημερομηνία ταξινόμησης και τα χαρακτηριστικά του (κυβισμό ή εκπομπές CO2), πατήστε εδώ.

Οι 3 τρόποι πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

1) Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

2) Μέσω Web Banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη, από την τράπεζά σας, εφαρμογή. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

3) Τέλος, στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...