Τιμή βενζίνης: Ξεπέρασε τα 2,1 € - Άσχημες οι προβλέψεις

Οι τιμές των καυσίμων τραβούν και πάλι την ανηφόρα. Ειδικά η βενζίνη σε ορισμένες περιοχές είναι φωτιά και λάβρα. Δυστυχώς, η πίεση προς τους καταναλωτές δεν είναι απίθανο να αυξηθεί κι άλλο.

  • -
  • -

Η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ξεπέρασε και πάλι το diesel. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της απλής βενζίνης στην αντλία ανήλθε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στα 2,115 € το λίτρο, με το diesel να βρίσκεται στα 2,095 € το λίτρο.

benzina

Οι τιμές αφορούν το μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε ορισμένες περιοχές όπως στις Κυκλάδες για παράδειγμα ξεπερνά τα 2,3 €, προκαλώντας σοκ στους οδηγούς. Η κατάσταση με τα καύσιμα είναι δραματική, με πολίτες και επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Ενδεικτικό της ακρίβειας, είναι πως, η πορεία της μέσης τιμής της αμόλυβδης τις τελευταίες ημέρες έχει αυξητική τάση σε αντίθεση με την τιμή του πετρελαίου.

Δείτε τον πίνακα της τελευταίας εβδομάδας

4 Νοεμβρίου -> 2,067 (αμόλυβδη) —— 2,088 (diesel)

5 Νοεμβρίου -> 2,081 —— 2,091

6 Νοεμβρίου -> 2,083 —— 2,094

7 Νοεμβρίου -> 2,094 —— 2,091

8 Νοεμβρίου -> 2,105 —— 2,093

9 Νοεμβρίου -> 2,111 —— 2,095

10 Νοεμβρίου -> 2,115 —— 2,095

 

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας – Τα καύσιμα θα ανέβουν κι άλλο

Οι αναλυτές δεν μπορούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με την πορεία των τιμών των καυσίμων. Οι χρηματιστηριακές πιέσεις λόγω του πληθωρισμού και η αναστάτωση που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, κάνουν απρόβλεπτο κάθε προϊόν.

benzina

Η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie προχώρησε σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την αγορά πετρελαίου στην ήπειρό μας, εκτιμώντας ότι τα αποθέματα καυσίμου diesel στη βορειοδυτική Ευρώπη θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών στις αρχές της άνοιξης 2023. Αναλυτικότερα, τα αποθέματα αφού αυξηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, θα υποχωρήσουν απότομα το επόμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο, με τη Γηραιά Ήπειρο να δυσκολεύεται να εφοδιαστεί.

Διαβάστε επίσης: Πέτυχες πρατήριο με νοθευμένη βενζίνη. Πώς κάνεις καταγγελία;

Από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα λοιπόν, στην αγορά θα επικρατήσει αστάθεια. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βασικού αναλυτή της Woodmac, Τζέιμς Μπερλέι. Ο οποίος είπε ότι τα χαμηλότερα αποθέματα διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια πετρελαίου, δίνοντας κίνητρα στους Ευρωπαίους διαχειριστές των διυλιστηρίων να διατηρούν σκληρή στάση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...