Τέλος τα ψέματα από τους κατασκευαστές μπαταριών: «Μην περιμένετε μπαταρίες solid state αυτή τη δεκαετία»

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης ή solid state είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλεκτροκίνησης, όμως το λανσάρισμά τους είναι μάλλον πιο μακριά από όσο πιστεύαμε.

  • -
  • -

Οι solid state μπαταρίες αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον κόσμο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς υπόσχονται να λύσουν σχεδόν όλα τα προβλήματα που έχουν ακόμα τα οχήματα αυτού του είδους.

Αναφερόμαστε σε θέματα όπως το αυξημένο βάρος των μπαταριών, τους μεγάλους χρόνους φόρτισης, τη διαχείριση της θερμοκρασίας, τη μειωμένη αυτονομία στο κρύο, το υψηλό κόστος και το γεγονός ότι μπορούν να καούν ακόμα και χωρίς την παρουσία οξυγόνου (τις σπάνιες φορές που θα ξεσπάσει φωτιά σε κάποιο αυτοκίνητο).

Πόσα χρόνια θα περιμένουμε μέχρι να δούμε τις solid state μπαταρίες στην αγορά;

Αρχικά φαινόταν ότι τα πρώτα αυτοκίνητα με μπαταρίες αυτού του είδους θα τα βλέπαμε στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε, το 2025 ή λίγο αργότερα, όμως τώρα όλα δείχνουν ότι αυτός ο στόχος δε θα επιτευχθεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7c6f10a9a2201047bbd0b52bf088fef2.jpg

Η StoreDot είναι μία εταιρεία από το Ισραήλ η οποία θεωρείται ηγέτης στον χώρο της έρευνας για τις solid state μπαταρίες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Dr Doron Myersdorf, έκανε τις σχετικές δηλώσεις:

«Είναι ζωτικής σημασίας οι κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης μπαταριών όπως η StoreDot να δώσουν στους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μπαταριών υπερταχείας φόρτισης. Αυτή τη στιγμή, παρά τους αισιόδοξους ισχυρισμούς μερικών ανταγωνιστών μας, οι solid state μπαταρίες βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον 10 χρόνια μακριά. Δεν είναι η μαγική λύση για κανέναν κατασκευαστή που εξελίσσει τεχνολογίες γρήγορης φόρτισης σήμερα».

Υπάρχει ενδιάμεση λύση μέχρι να έρθουν οι solid state μπαταρίες;

Ο Dr Doron Myersdorf πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ένα πιο πρακτικό βήμα είναι η εισαγωγή semi-solid state μπαταριών (ημι-στερεής κατάστασης), τις οποίες στοχεύουμε να βγάλουμε σε μαζική παραγωγή μέχρι το 2028. Αυτές θα είναι προηγμένες, ασφαλείς, υψηλής απόδοσης κυψέλες που μπορούν να επιτύχουν φόρτιση για 160 χιλιόμετρα σε μόλις τρία λεπτά, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι απαιτούν μια απλούστερη και λιγότερο απαιτητική διαδικασία παραγωγής από τις solid state μπαταρίες».

Δείτε ακόμαΈτσι αλλάζει μπαταρία σε 30" ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Όσα κάνει γνωστά η StoreDot έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για εταιρεία στην οποία έχουν επενδύσει πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Volvo, η Polestar, η Vinfast, και η Daimler Trucks.

Πηγή: StoreDot

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...