Τι είδους ηλεκτρικά οχήματα αγοράζουμε στην Ελλάδα;

Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 δεν είναι μόνο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και άλλες κατηγορίες όπως scooter, ποδήλατα και microcars. Τελικά ποια επιλέγουν οι Έλληνες;

  • -
  • -

Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι αφορά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως η αλήθεια είναι ότι επιχορηγεί τρεις ακόμα κατηγορίες οχημάτων. Αυτές είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά δίκυκλα (scooter και μοτοσυκλέτες), αλλά και τα microcars. Τα microcars είναι τετράτροχα με περιορισμούς στις διαστάσεις, την αυτονομία και τη μέγιστη ταχύτητα, τα οποία προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για χρήση μέσα στην πόλη.

Πόσες αιτήσεις έχει δεχτεί το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2;

Συνολικά μέχρι και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου είχαν κατατεθεί περίπου 8.500 αιτήσεις, ενώ από τις 24 Οκτωβρίου το πρόγραμμα ξεκίνησε να κάνει τις πληρωμές στους πρώτους δικαιούχους που πληρούσαν όλα τα κριτήρια.

Σίγουρα η μεγαλύτερη επιδότηση από το πρόγραμμα δίνεται για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όμως οι τιμές όσων κινούνται αποκλειστικά με μπαταρία είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των θερμικών, οπότε το κοινό χρησιμοποιεί το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 περισσότερο για τα υπόλοιπα οχήματα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3e72198165600bafa9aa9fcc83570398.jpg

Τι ηλεκτρικά οχήματα αγοράζουν οι Έλληνες;

Συγκεκριμένα, πρώτα στις προτιμήσεις του κόσμου έρχονται τα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς τους αντιστοιχεί ποσοστό 37,6%. Λίγο πιο πίσω σε δημοφιλία είναι τα ηλεκτρικά δίκυκλα δηλαδή τα scooter και οι μοτοσυκλέτες που κινούνται αποκλειστικά από μπαταρία, το ποσοστό των οποίων ξεπερνάει το ένα τρίτο και αγγίζει το 34,7%.

Δείτε ακόμα: Πώς κάνω αίτηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Όλη η διαδικασία βήμα-βήμα

Περνώντας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι αιτήσεις που τα αφορούν είναι περίπου μία στις τέσσερις, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,1%, με τα microcars να είναι με διαφορά στο τέλος του ενδιαφέροντος των χρηστών, με το ποσοστό των σχετικών αιτήσεων να μην ξεπερνά το πολύ χαμηλό 3,6%.

Πόσοι κάνουν απόσυρση και πόσοι αγοράζουν φορτιστή μαζί με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Πέρα από τα ποσοστά των αιτήσεων για την κάθε κατηγορία οχημάτων, έχει ενδιαφέρον να δούμε και ποιες είναι οι επιλογές που κάνουν όσοι αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αναφορικά με την απόσυρση και την αγορά φορτιστή.

kinoumai-ilektrika-2-statistika

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δεν κάνουν τίποτα από τα δύο, δηλαδή ούτε πάνε κάποιο αυτοκίνητο για απόσυρση ούτε ζητούν επιδότηση για φορτιστή. Εκείνοι που ζητάνε επιδότηση για φορτιστή αλλά χωρίς απόσυρση αντιστοιχούν στο 21,6%, το ποσοστό που κάνει απόσυρση αλλά δεν παίρνει φορτιστή είναι 2,2%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό όλων με 1,8% είναι οι αγοραστές που κάνουν και τα δύο, δηλαδή προχωρούν σε απόσυρση και αγοράζουν φορτιστή με επιδότηση.

Γιατί ο κόσμος δεν κάνει απόσυρση και δεν αγοράζει φορτιστή;

Ο βασικός λόγος που πολλοί δεν επιλέγουν τα επιπλέον χρήματα που προσφέρει η απόσυρση είναι ότι το ποσό που θα κερδίσουν είναι μόλις 1.000 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιος που έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατέχει κάποιο η αξία του οποίου είναι πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να πουλήσει το θερμικό που διαθέτει ώστε να πάρει περισσότερα χρήματα, παρά να το στείλει για απόσυρση. Σχετικά με τον φορτιστή η πιθανότερη αιτία για τη μη χρήση της επιδότησης είναι ότι η χρήση μίας απλής οικιακής πρίζας είναι αρκετή για τις καθημερινές ανάγκες κάποιου, αλλά και ότι πολλοί δε γνωρίζουν ότι επιδοτείται ο φορτιστής.

Όλα τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το facebook group με την ονομασία «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα» και αναρτήθηκαν εκεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...