Ποιες πινακίδες κυκλοφορίας έχουν 12 αστέρια;

Οι πινακίδες που έχουμε στα αυτοκίνητά μας έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Φέρουν αριθμούς, γράμματα και σύμβολα. Κάπου υπάρχουν και ορισμένα αστέρια.

  • -
  • -

Όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στον δημόσιο δρόμο είναι υποχρεωμένα να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες τόσο εμπρός όσο και πίσω, πρέπει να έχουν χορηγηθεί νόμιμα και να είναι αντανακλαστικές. Η αρίθμηση των πινακίδων για τα Ι.Χ. και Δ.Χ. γίνεται με συνδυασμό ανά τρία γράμματα και ενός τετραψήφιου αριθμού. Όλα αυτά είναι ευρέως γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Από το 2004 όλες οι ελληνικές πινακίδες φέρουν τα αρχικά της χώρας μας αγγλιστί (GR). Τα δύο αυτά γράμματα είναι λευκά μέσα σε μπλε πεδίο ώστε να αναγνωρίζεται το διεθνές αυτοκινητιστικό σήμα της Ελλάδας.

pinakides

Ακριβώς στο κέντρο της πινακίδας, πάνω από την παύλα, ανάμεσα σε γράμματα και αριθμούς τοποθετείται μια ανάγλυφη σφραγίδα του κράτους με το εθνόσημο που αναγράφει «Ελληνική Δημοκρατία ΥΜΕ».

Στην αριστερή πλευρά κάθε πινακίδας και κάτω από το διακριτικό διεθνές σήμα GR, βλέπουμε ένα αντανακλαστικό πεδίο χρώματος κυανού, μήκους 45 χιλιοστών, μέσα στο οποίο είναι τυπωμένο το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σήμα της E.E. αποτελείται από 12 κίτρινα αστέρια, των οποίων τα κέντρα σχηματίζουν προκαθορισμένο κύκλο ακτίνας 15 χιλιοστών. Η συγκεκριμένη σήμανση είναι ίδια στις πινακίδες όλων των χωρών της Ε.Ε.

Από τι υλικό είναι κατασκευασμένες οι πινακίδες

Οι πινακίδες κυκλοφορίας που χορηγούνται νόμιμα είναι κατασκευασμένες από φύλλα αλουμινίου πάχους 1 χιλιοστού, περιεκτικότητας τουλάχιστον 96% σε αργίλιο ποιότητας και αντοχής κατάλληλων για τον προορισμό τους.

pinakides

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνουν τα γράμματα των πινακίδων κυκλοφορίας

Η φύση των γραμμάτων, των αριθμών, των αναγλύφων και ο τρόπος προσαρμογής τους, πρέπει να τα καθιστά αμετακίνητα και ανθεκτικά στη φθορά. Το ανάγλυφο τους πρέπει να μην είναι μεγαλύτερο του 1,6 χλστ. προς αποφυγή, κατά το δυνατό συσσωρεύσεως σκόνης ως και προβολής υπερβολικών σκιάσεων οι οποίες δυσχεραίνουν την ανάγνωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...