Άνοιξε το τουρκικό εργοστάσιο της TOGG – Ο Ερντογάν έκανε βόλτα με το SUV

Το τουρκικό SUV της TOGG ξεκίνησε να κατασκευάζεται έστω και σε μικρή κλίμακα. Ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι οι πωλήσεις ή οι ψήφοι όμως;

  • -
  • -

Σε μια φιέστα που θύμιζε εγκαίνια του «χρυσού» παλατιού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Οι εγκαταστάσεις της TOGG (Turkey's Automobile Joint Venture Group) στην Προύσα είναι έτοιμες, με τις πρώτες μονάδες του τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου να βγαίνουν από το εργοστάσιο και τον σουλτάνο με τη γυναίκα του να μην χάνουν την ευκαιρία για την παρθενική βόλτα του οχήματος.

togg

Η μαζική παραγωγή του ηλεκτρικού C-SUV θα ξεκινήσει μέσα στο 2023 και οι πωλήσεις προγραμματίζονται προς τα τέλη του ίδιου έτους. Ο Τούρκος πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία των εγκαινίων της αυτοκινητοβιομηχανίας, κομπάζοντας για την κυβέρνησή του και δηλώνοντας ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου κοντά στις εγκαταστάσεις της της TOGG στην Προύσα. Όταν ρωτήθηκε ποια είναι αυτή, απάντηση δεν δόθηκε.

togg

Η επένδυση της Τουρκίας φυσικά και είναι σημαντική, τόσο για τη χώρα όσο και για τον σουλτάνο. Η εταιρεία σκοπεύει να εξάγει το ηλεκτρικό SUV αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, παράγοντας 17.000 – 18.000 οχήματα το πρώτο έτος και 175.000 σταδιακά.

Οι ψήφοι του Ερντογάν από ένα... αυτοκίνητο

Στις 18 Ιουνίου του επόμενου έτους, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν τον Ερντογάν στην εξουσία ή θα τον πετάξουν στη λήθη. Δεινός διπλωμάτης και «στριμωγμένος στα σχοινιά», ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να προβάλλει το project της TOGG ως δικό του έργο. Τα πολιτικά «τρικ» εξάλλου, τον έχουν μετατρέψει σε ισόβιο πρόεδρο.

togg

Η επιτυχία ή η αποτυχία του αυτοκινήτου TOGG θα μπορούσε να επηρεάσει την ψηφοφορία, καθώς το όχημα έχει προωθηθεί ως το «αυτοκίνητο του λαού». Ο Ερντογάν από την αρχή διαλαλούσε πως αυτό το αυτοκίνητο θα είναι προσιτό σε όλους του Τούρκους. Με την οικονομία της χώρας στα τάρταρα όμως και την τιμή του γύρω στις 900.000 τουρκικές λίρες (50.000€), ελάχιστοι μπορούν να το αποκτήσουν. Οπότε, μόνο φθηνό δεν τον λες.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται το τουρκικό SUV της TOGG – και Ελλάδα!

Η υψηλή τιμή μπορεί να μην είναι η μόνη απογοήτευση για τους πιθανούς αγοραστές. Η Τουρκία δεν διαθέτει επίσης την απαραίτητη υποδομή για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. «Οι υποδομές της χώρας δεν είναι έτοιμες για τη μετάβαση στα EV», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Automotive Data, Hüsamettin Yalçın.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...