Αλλαγή πλάνων για την Toyota - Τι έμαθε από την Tesla

Ο ιαπωνικός κολοσσός πίστευε πολύ στα υβριδικά αυτοκίνητα. Τα νέα δεδομένα όμως, τον υποχρεώνουν να στραφεί ολοκληρωτικά προς τα ηλεκτρικά.

  • -
  • -

Η Toyota ήταν από τις ελάχιστες αυτοκινητοβιομηχανίες που συνέχιζαν να επενδύουν δισ. ευρώ στην υβριδική τεχνολογία παράλληλα με τα ηλεκτροκίνητα. Η πορεία της Tesla όμως αλλά και η άνοδος των παραδοσιακών ανταγωνιστών της, όπως της Ford και της Volkswagen στην ηλεκτροκίνηση, την αναγκάζουν να αλλάξει τη στρατηγική της.

toyota

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής του ιαπωνικού κολοσσού, Akio Toyoda, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούσε ότι θα απαιτηθούν χρόνια έως ότου η ηλεκτροκίνηση γίνει δημοφιλής, έχει αναθεωρήσει. Η εκρηκτική άνοδος των EV στην παγκόσμια αγορά την τελευταία διετία, απαιτεί άμεσες αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης. Η Toyota σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια για να καλύψει όσον το δυνατόν ταχύτερα το χάσμα που έχει δημιουργηθεί με τις άλλες εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τους πρωτοπόρους.

Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε νέα μοντέλα, πλατφόρμες και αναβάθμιση των εργοστασίων. Βέβαια, το θέμα δεν είναι μόνο πόσα λεφτά θα δαπανηθούν, αλλά και ο τρόπος που θα συμβεί αυτό, ώστε ο όμιλος να παραμείνει επικερδής. Στόχος, είναι μέχρι το 2030, η ετήσια παραγωγή των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων να έχει φθάσει τα 4 εκατομμύρια μονάδες.

Σημείο αναφοράς η Tesla

Για τους Ιάπωνες, η Tesla είναι το σημείο αναφοράς τόσο στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας μπαταριών όσο και στη μείωση του κόστους σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και της αλυσίδας εφοδιασμού. Για να μπορέσει να την ανταγωνιστεί λοιπόν, προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας με την ονομασία «Business Revolution». Επικεφαλής της «BR» είναι ο Shigeki Terashi. Αυτός και οι συνεργάτες του θα αναλάβουν όλες τις διαδικασίες εξέλιξης και παραγωγής, την υιοθέτηση καινοτομιών αιχμής και φυσικά την ενίσχυση των πωλήσεων EV.

toyota

Διαβάστε επίσης: Νέο ηλεκτρικό Toyota bZ3 με πάνω από 600 km αυτονομία!

Αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, η ομάδα «BR» πρότεινε την άμεση σχεδίαση μιας ολοκαίνουριας πλατφόρμας για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η οποία θα είναι πιο ευέλικτη αρχιτεκτονικά από την e-TNGA στην οποία βασίζεται το bZ4X και θα μπορεί να φιλοξενεί μόνο ηλεκτρικά σύνολα. Επίσης, αποτελεσματικότερη πρέπει να γίνει και η διαδικασία κατασκευής, επιτρέποντας στην εταιρεία να πουλά περισσότερα οχήματα με χαμηλότερο κόστος σε όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες, όπως ακριβώς κάνει η Tesla.

Πηγή: Reuters

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...