Όλοι το κάνουν λάθος: Τι συμβολίζει το σήμα της BMW;

Πολλοί πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι συμβολίζει το σήμα της BMW, αλλά το πιθανότερο είναι ότι κάνουν λάθος.

  • -
  • -

Η ιστορία του ονόματος BMW – Bayerische Motoren Werke – χρονολογείται από το 1917. Η BMW προέκυψε από τη μετονομασία του κατασκευαστή κινητήρων αεροσκαφών Rapp Motorenwerke, που βρίσκεται στο Μόναχο, την πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βαυαρίας στη νότια Γερμανία. Αν και το όνομα της εταιρείας άλλαξε, ο τεχνικός εξοπλισμός, τα περιουσιακά στοιχεία και το εργατικό δυναμικό παρέμειναν αρχικά τα ίδια.

Όταν το όνομα BMW συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο εμπορικό μητρώο τον Ιούλιο του 1917, δεν υπήρχε λογότυπο. Ομοίως, η πρώτη διαφήμιση του ίδιου μήνα δεν είχε επίσης κανένα σύμβολο ή έμβλημα BMW. Ωστόσο, αυτό που παρουσίαζε παράλληλα με τους κινητήρες αεροσκαφών ήταν η μελλοντική γκάμα προϊόντων: Κινητήρες για αυτοκίνητα, γεωργία και σκάφη.

2

Ωστόσο, στις 5 Οκτωβρίου 1917 η νεαρή εταιρεία απέκτησε το πρώτο της λογότυπο. Αυτό το πρώτο σήμα BMW, το οποίο καταχωρήθηκε στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Μητρώο Εμπορικών Σημάτων, διατήρησε το στρογγυλό σχήμα του παλιού λογότυπου Rapp. Ο εξωτερικός δακτύλιος του συμβόλου ήταν πλέον οριοθετημένος από δύο χρυσές γραμμές και έφερε τα γράμματα BMW.

Η χώρα καταγωγής της εταιρείας, η Βαυαρία, έπρεπε να συμπεριληφθεί στο λογότυπο της εταιρείας. Τα τέταρτα του εσωτερικού κύκλου στο σήμα BMW εμφανίζουν τα χρώματα της Πολιτείας της Βαυαρίας – λευκό και μπλε, αλλά έχουν την αντίστροφη σειρά.

3

Ο λόγος για αυτήν την αντίστροφη σειρά του μπλε και του λευκού στο λογότυπο της BMW ήταν ο τοπικός νόμος περί εμπορικών σημάτων εκείνη την εποχή, ο οποίος απαγόρευε τη χρήση κρατικών θυρεών ή άλλων συμβόλων κυριαρχίας σε εμπορικά λογότυπα.

Πώς προέκυψε η εντύπωση πως συμβολίζει την προπέλα ενός αεροπλάνου;

4

Ακόμη και σήμερα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το λογότυπο της BMW απεικονίζει μια περιστρεφόμενη προπέλα. Ο συγκεκριμένος μύθος ήρθε χρόνια μετά το πρώτο λογότυπο της εταιρείας. Μια διαφήμιση από το 1929 έδειξε ένα αεροπλάνο με το λογότυπο BMW στην περιστρεφόμενη προπέλα. Στην αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η διαφήμιση προσπαθούσε να προωθήσει έναν νέο κινητήρα αεροσκαφών που κατασκεύαζε η BMW με άδεια από την Pratt & Whitney. Η ερμηνεία της έλικας ταιριάζει πολύ στη διαφημιστική εικόνα της νέας εταιρείας, καθώς υπογράμμιζε τις ρίζες της εταιρείας και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή αεροσκαφών.

Δείτε ακόμη: Νέα ΒΜW M2: Πισωκίνητη με 460 ίππους! [video]

Στη συνέχεια, το 1942, η ίδια η BMW συνέδεσε την προπέλα με το σύμβολο της εταιρείας της. Ένα άρθρο εμφανίστηκε σε ένα περιοδικό της BMW με την ονομασία «Flugmotoren-Nachrichten» (Ειδήσεις κινητήρων αεροσκαφών) το οποίο υποστήριξε την ιστορία του σήματος ως περιστρεφόμενη προπέλα.

5

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...