Τέλος το λάδωμα στο ΚΤΕΟ; Έρχεται έλεγχος σε live σύνδεση

Κανένα αυτοκίνητο δε θα μπορεί να ξεφύγει από την τσιμπίδα του νόμου και να περάσει ΚΤΕΟ έχοντας προβλήματα, μετά τις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν.

  • -
  • -

Τα πάνω-κάτω στη διαδικασία ελέγχου από τα ΚΤΕΟ φέρνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ), βάζοντας τέλος στους εικονικούς ελέγχους αποτέλεσμα των οποίων είναι να κυκλοφορούν πάρα πολλά άκρως επικίνδυνα αυτοκίνητα στον δρόμο, με τεχνικές ελλείψεις οι οποίες είναι απλά θέμα χρόνου να οδηγήσουν σε ατύχημα, αλλά και περιβαλλοντικές βόμβες καθώς πολλά έχουν αφαιρέσει καταλύτες και φίλτρα DPF.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση 302873 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5195/Β/6-10-2022, τα ΚΤΕΟ θα είναι ακόμα περισσότερο διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΜΕ, ώστε να υπάρχει αυξημένη εποπτεία κατά τη διάρκεια του Τεχνικού Ελέγχου.

Τεχνικός έλεγχος σε live σύνδεση με το υπουργείο

Με το νέο σύστημα ο Τεχνικός Έλεγχος του οχήματος θα γίνεται σε live σύνδεση με το ΥΜΕ. Κατά τη διαδικασία θα γίνονται όλες οι μετρήσεις και οι έλεγχοι που γίνονταν μέχρι τώρα, όμως τα δεδομένα που παράγονται θα στέλνονται σε πραγματικό χρόνο σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου, ενώ μαζί θα αποστέλλονται και φωτογραφίες. Το σύστημα εκτός από τις μετρήσεις για το κάθε όχημα θα καταγράφει την ώρα έναρξης και λήξης της διαδικασίας με βάση το πότε έλαβε την πρώτη φωτογραφία και πότε εκδόθηκε το πιστοποιητικό, αντίστοιχα. Εκτός από τα παραπάνω θα καταγράφονται και στοιχεία όπως στατιστικά των ελέγχων, των ελλείψεων και των αποτελεσμάτων ανά όχημα, ανά ημέρα, ανά ιδιοκτήτη και ανά υπάλληλο του ΚΤΕΟ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a92b6d3570dc7be1e8ffec7543f490c2.jpg

Φωτογραφίες από κάθε λεπτομέρεια του αυτοκινήτου

Όπως αναφέραμε, η διαδικασία πλέον θα περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών από έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Οι φωτογραφίες θα λαμβάνονται υπό συγκεκριμένες γωνίες και μαζί θα καταγράφονται ο αριθμός του ΚΤΕΟ, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, ο αριθμός φωτογραφίας, η ημερομηνία και η ώρα λήψης της φωτογραφίας. Ταυτόχρονα με τη λήψη θα γίνεται και αποστολή στο ΥΜΕ μέσω συστήματος το οποίο θα αποτρέπει την οποιαδήποτε παρεμβολή στο υλικό. Σε περίπτωση που το όχημα δεν έχει πινακίδα κυκλοφορίας, θα χρησιμοποιείται ο αριθμός πλαισίου. Επιπλέον, κάθε τιμή και ένδειξη που καταγράφεται από τα μηχανήματα του ΚΤΕΟ θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα του ΥΜΕ.

Δείτε ακόμαΠόσο κοστίζει το ΚΤΕΟ; Πότε λήγει η προθεσμία;

Όλα «φακελωμένα» στο σύστημα του Υπουργείου Μεταφορών

Το τελευταίο θα δημιουργεί έναν ολοκληρωμένο φάκελο για κάθε όχημα, για κάθε Τεχνικό Έλεγχο που πραγματοποιεί, στον οποίο θα υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες από τις μετρήσεις, μαζί με τις φωτογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί εύκολα κάποιος ελεγκτής του Υπουργείου να ελέγξει την κατάσταση στην οποία ήταν ένα όχημα όταν πέρασε τον Τεχνικό Έλεγχο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/45fe88fcbab4a5ae81be21a406c5a35b.jpg

Τι πρέπει να κάνουν τα ΚΤΕΟ και μέχρι πότε;

Υποχρέωση των ΚΤΕΟ είναι να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και να προβούν σε όποιες και όσες αναβαθμίσεις απαιτούνται στο μηχανογραφικό τους σύστημα. Γι’ αυτό το σκοπό η κάθε μονάδα θα ορίσει ένα Υπεύθυνο Μηχανογραφικού Συστήματος, στις αρμοδιότητες του οποίου θα είναι η διατήρηση σε ισχύ δύο πιστοποιητικών.

  1. Πιστοποιητικό διαχείρισης της ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες κατά ISO 9001
  2. Πιστοποιητικό διαχείρισης της ασφάλειας των πληροφοριών κατά ISO 27001


Τα ΚΤΕΟ πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές μέχρι τον Μάρτιο του 2023, όταν και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα ελέγχου. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το ΦΕΚ 5195/Β/6-10-2022.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...