Τέλος τα προνόμια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Δες σε ποια χώρα ξεκινά φόρος με το βάρος!

Από το 2023 θα τα φορολογούν για το βάρος, ο ΦΠΑ αλλάζει προς τα πάνω, ενώ θα υπάρχει και επιπλέον φόρος για τις εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ποιος δεν το περίμενε;

  • -
  • -

Η Νορβηγία θεωρείται χώρα πρότυπο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Είναι το Νο1 κράτος παγκοσμίως σε κυκλοφορία αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, με τα EV να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% της αγοράς. Οι πολίτες της σκανδιναβικής χώρας έχουν αγκαλιάσει σε πρωτοφανή βαθμό τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, με την κυβέρνηση να αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές και να διευρύνει το δίκτυο φορτιστών, έχοντας ως στόχο να καταργήσει τελείως τους θερμικούς κινητήρες το 2025.

ev

Για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτά τα εκπληκτικά νούμερα πωλήσεων EV οχημάτων, η νορβηγική κυβέρνηση παρέχει μια σειρά κινήτρων και παροχών, όπως μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, απαλλαγή από τον ΦΠΑ ύψους 25%, μείωση 50% στα διόδια και πολλά ακόμη. Όλα αυτά τα μέτρα, προφανώς και είχαν εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Το κράτος βλέποντας τη ζήτηση αλλά και τη χασούρα στα ταμεία αποφάσισε να αλλάξει πολιτική και από το 2023, ξεκινούν οι φόροι.

Βάζουν φόρο στο βάρος κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε προ ολίγων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως από το 2023, όσα ηλεκτρικά κοστίζουν πάνω από 500.000 κορόνες, δηλαδή 48.350 ευρώ, θα φορολογούνται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ύψους 25%. Επίσης, οι κάτοχοι των EV πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ φόρο για το βάρος του οχήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή diesel και ο οποίος ανέρχεται στις 12,5 κορόνες ανά κιλό, ήτοι 1,2 € ανά κιλό, με απαλλαγή για τα πρώτα 500 κιλά. Με απλά λόγια, για ένα ηλεκτρικό που ζυγίζει 2.330 κιλά, ο κάτοχος καλείται να πληρώσει επιπλέον 2.196 €.

Για τα διόδια και τη μείωση που είχαν στο αντίτιμο κατά 50%, αυτό αναπροσαρμόζεται και πηγαίνει στο 30%, οπότε θα πληρώνουν το 70%. Όσο για τις εταιρείες, εκεί που κατέβαλλαν φόρο για το 80% της αξίας ενός EV, από το επόμενο έτος θα καταβάλλουν το 100%.

ev

Διαβάστε επίσης: Τα 5+1 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αξίζει να περιμένεις

Η Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρικών Οχημάτων, κάνει λόγο για μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί φοροαπαλλαγές, τώρα τα κάνει πιο ακριβά. Όπως αναφέρεται σε άρθρο της επίσημης σελίδας του οργανισμού, αυτοί που αναμένουν το νέο τους ηλεκτρικό και είχαν υπολογίσει να το πληρώσουν σε μια Α τιμή, όταν ταξινομηθεί το αυτοκινήτο το 2023 θα το πληρώσουν με επιπλέον χαράτσι τουλάχιστον 17.500 κορωνών (1.680 €).

«Αυτό είναι εντελώς απροσδόκητο. Η κυβέρνηση είχε υποσχέθηκε προβλεψιμότητα στην πολιτική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά τώρα προτείνει νέους φόρους σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντελώς ασυνήθιστα. Πολλοί έχουν ήδη παραγγείλει ένα αυτοκίνητο και τώρα θα λάβουν έναν επιπλέον λογαριασμό εάν η κυβέρνηση πάρει αυτό που θέλουν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτού του είδους τις αμφιταλαντεύσεις στην κλιματική πολιτική», ανέφερε η Christina Bu, γενική γραμματέας της Ένωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Πηγή: elbil.no

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...