Ατύχημα με ηλεκτρικό: Τι πρέπει να ξέρω και πώς αντιδρώ;

Δεν είναι απίθανο να συμβεί και το ερώτημα που γεννάται είναι τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζει κανείς σε αυτή την περίπτωση.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κάτι καινούργιο, με το οποίο το ευρύ κοινό τώρα αρχίζει να εξοικειώνεται. Στα περισσότερα χαρακτηριστικά τους δεν διαφέρουν από όσα γνωρίζαμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές που σχετίζονται με τη διαφορετική πηγή της ενέργειας. Στον τομέα της ασφάλειας, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που εμπλακούμε σε ατύχημα οδηγώντας κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ακόμα και αν βρεθούμε κοντά σε ένα τέτοιο συμβάν.

Καλούμε τους αρμόδιους

Μπορεί να μοιάζει κοινότοπο και προφανές αλλά αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε. Ειδικά αν δεν είμαστε εμείς οι εμπλεκόμενοι, αλλά μάρτυρες σε ατύχημα με ηλεκτρικό, πρέπει άμεσα να καλέσουμε σωστικά συνεργεία, τα οποία και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ηλεκτρικά που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους είναι μοντέλα από το 2018 και έπειτα, διαθέτουν το σύστημα eCall (πρόκειται για το κουμπί SOS που βρίσκουμε συνήθως στην πλαφονιέρα ανάμεσα σε οδηγό και συνοδηγό, μεταξύ των κουμπιών για τα φώτα της καμπίνας). Αυτό το σύστημα με ένα πάτημα του σχετικού πλήκτρου καλεί το 112, τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, οπότε ακόμα και αν δεν μπορούμε να βρούμε το κινητό μας ή αυτό έχει σπάσει, έχουμε εναλλακτική για να καλέσουμε βοήθεια.

kapo

Μακριά από το πορτοκαλί

Ίσως ο σημαντικότερος κανόνας που πρέπει να εφαρμόσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να μείνουμε μακριά από οτιδήποτε έχει πορτοκαλί χρώμα. Οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για να επισημάνουν όποιο καλώδιο μεταφέρει ρεύμα υψηλής τάσης, οπότε πρόκειται για αυτά που το μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας. Τις πορτοκαλί καλωδιώσεις του αυτοκινήτου μας μπορεί να τις αγγίξει μόνο κάποιος που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει συγκεκριμένο εξοπλισμό. Το τελευταίο ισχύει όχι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά οποιαδήποτε στιγμή!

Αυτά τα καλώδια εντοπίζονται συνήθως, αλλά όχι αποκλειστικά, στο μπροστινό τμήμα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάτω από το καπό. Ωστόσο, σε αυτοκίνητα που διαθέτουν frunk, δηλαδή αποθηκευτικό χώρο κάτω από το εμπρός μέρος, αυτά τα καλώδια είναι κρυμμένα πίσω από τα σχετικά πάνελ, άρα καθίστανται μη ορατά. Αυτή η κίνηση αυξάνει την ασφάλεια, καθώς είναι πιο δύσκολο να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Τουλάχιστον σε φυσιολογικές συνθήκες...

portokali-kalodia-ilektriko-ev

Μακριά και από την μπαταρία

Για να επιστρέψουμε στην περίπτωση που έχουμε ατύχημα με ένα ηλεκτρικό όχημα, εκτός από τα πορτοκαλί καλώδια καλό είναι να μείνουμε όσο πιο μακριά γίνεται και από την μπαταρία του αυτοκινήτου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν με τέτοιο τρόπο τις μπαταρίες των ηλεκτρικών μοντέλων τους, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος η μπαταρία υψηλής τάσης να εκφορτιστεί πλήρως μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το εν λόγω σύστημα θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται, και το ρεύμα δεν είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, καλό είναι να μην πλησιάσουμε την μπαταρία. Ειδοποιούμε όσους είναι γύρω ότι πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αν είμαστε οι εμπλεκόμενοι σε ατύχημα και για κάποιον λόγο εγκλωβιστούμε στο όχημά μας, όταν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία ενημερώνουμε άμεσα ότι πρόκειται για μοντέλο που κινείται με ρεύμα, ώστε να ξέρουν ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...