Green NCAP: Τα 10 πιο «καθαρά» αυτοκίνητα του 2022

Ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης των «πράσινων» αυτοκινήτων ανακοινώνει αποτελέσματα σχετικά με το πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι κάθε μοντέλο.

  • -
  • -

Τα αυτοκίνητα σήμερα γίνονται ολοένα και πιο οικολογικά, με τους κατασκευαστές να εξελίσσουν όλο και πιο «καθαρά» μοντέλα, λόγω και των πιέσεων από τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Green NCAP είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος δοκιμάζει και αξιολογεί στην πράξη πόσο «πράσινο» είναι κάθε αυτοκίνητο, με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί να δίνει προβάδισμα στα μοντέλα τα οποία καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα πιο οικολογικό προφίλ σε μεγαλύτερο εύρος συνθηκών.

Τα αποτελέσματα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Το Clean Air Index αξιολογεί τους ρύπους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κατά τη λειτουργία του οχήματος. Το Energy Efficiency Index προκύπτει με βάση την κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείρισή της (αεροδυναμική, αντίσταση κύλισης ελαστικών, βάρος κλπ), ενώ το Greenhouse Gas Index δείχνει τις εκπομπές των ρύπων που επηρεάζουν περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο τέλος, κάθε μοντέλο παίρνει μια συνολική βαθμολογία με ανώτατη διάκριση τα 5 αστέρια!

Δείτε ακόμη: Οι πιο οικολογικές μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων - Δείτε από τι φτιάχνονται!

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα 10 πιο «πράσινα» αυτοκίνητα του 2022. Πρόκειται αποκλειστικά για τα μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί από τον Green NCAP, με το test να έχει γίνει απαραίτητα μέσα στο 2022. Να τονίσουμε ότι από την αρχή του χρόνου η αξιολόγηση είναι πιο αυστηρή και οι δοκιμές, δυσκολότερες. Στη δεκάδα υπάρχουν ηλεκτρικά μοντέλα, «παραδοσιακά» με μοτέρ εσωτερικής καύσης και υβριδικά αυτοκίνητα.

Τα 10 πιο καθαρά αυτοκίνητα του 2022:

  1. Audi Q4 e-tron - 5 αστέρια
  2. Dacia Spring - 5 αστέρια
  3. Cupra Born - 5 αστέρια
  4. Lynk & Co 01 - 3,5 αστέρια 
  5. Fiat 500 Hybrid - 3 αστέρια
  6. Toyota Aygo X - 3 αστέρια 
  7. Honda HR-V - 3 αστέρια 
  8. Hyundai Bayon - 2,5 αστέρια
  9. Volkswagen Caddy - 2,5 αστέρια 
  10. SEAT Ibiza - 2,5 αστέρια
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...