Τεκμήριο αυτοκινήτου: Πότε να αγοράσεις ΙΧ για να μην το πληρώσεις διπλό

Όσο περισσότερα τα κυβικά του αυτοκινήτου, τόσο πιο μεγάλο το τεκμήριο, οπότε σίγουρα κανείς δεν θέλει να το επωμιστεί δύο φορές.

  • -
  • -

Το τεκμήριο ενός αυτοκινήτου είναι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξει ο υποψήφιος αγοραστής, προκειμένου να μη βρεθεί με… χρωστούμενα στην εφορία. Ανάλογα με τα κυβικά του κινητήρα, το τεκμήριο αλλάζει κλίμακα, οπότε πρέπει να είναι σίγουρος ότι καλύπτεται από το εισόδημά του. Ωστόσο, πάντα πρέπει να προσέχουμε το «διπλό» τεκμήριο όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα νέο όχημα.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το τεκμήριο διαβίωσης, υπάρχει και το τεκμήριο αγοράς. Αν για παράδειγμα, αγοράσουμε τον Ιανουάριο του 2024 ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με κινητήρα 1.800 κυβικών και κόστους 8.000 €, το τεκμήριο είναι στις 3.800 € ετησίως με βάση τον κυβισμό, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε και τις 8.000 € που κόστισε η αγορά του. Έτσι λοιπόν, το τεκμήριο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου για αυτή τη χρονιά είναι 11.800 €.

Πότε να αγοράσω αυτοκίνητο για να μην έχω διπλό τεκμήριο;

Στο τέλος του χρόνου όμως, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Το τεκμήριο υπολογίζεται ανά μήνα, οπότε αν αγοραστεί το αυτοκίνητο τον Νοέμβρη, για παράδειγμα, το τελικό ποσό πέφτει στα 633 €. Άρα, 633 € το τεκμήριο διαβίωσης, συν οι 8.000 € της αγοράς, μας κάνουν συνολικό τεκμήριο στις 8.633 €!

Δείτε ακόμη: Μάθετε τα πάντα για τα τεκμήρια αυτοκινήτων

Φυσικά, αυτό αφορά κυρίως όποιους αποκτούν το πρώτο αυτοκίνητο στο όνομά τους ή προσθέτουν ακόμη ένα στην ιδιοκτησία τους, χωρίς να πουλήσουν το προηγούμενο. Αν ήδη έχεις ένα αυτοκίνητο, το πουλήσεις και πάρεις το επόμενο, αθροίζονται οι μήνες τεκμηρίου του παλιού, με του καινούργιου και δεν προκύπτει σημαντικό όφελος, εκτός αν γίνει μεγάλη αλλαγή κατηγορίας και από ένα 1.200άρι δεκαπενταετίας, αγοραστεί ένα… 3.0 λίτρων, καινούργιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...