Εγγύηση αυτοκινήτου: Τη χάνω αν κάνω service εκτός αντιπροσωπείας;

Η ορθή συντήρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει η εγγύηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Πότε όμως ακυρώνεται και οι ζημιές δεν καλύπτονται;

  • -
  • -

Όλα τα καινούργια αυτοκίνητα συνοδεύονται από τον κατασκευαστή τους με εγγύηση ορθής λειτουργίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να είναι από 2 χρόνια, έως 8-10 έτη, ανάλογα τη μάρκα αλλά και τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Αυτό που ρωτάει ο περισσότερος κόσμος ωστόσο, είναι πότε… ακυρώνεται η εγγύηση. Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, τις περισσότερες φορές που θα προκύψει μια βλάβη, η εταιρεία θα ψάξει εξονυχιστικά για να βρει μια «αφορμή» προκειμένου να φέρει το όχημα εκτός εγγύησης.

Ακυρώνεται η εγγύηση αν κάνω service εκτός αντιπροσωπείας;

Κάποτε, οι κατασκευαστές υποχρέωναν τους πελάτες τους να συντηρούν το όχημά τους στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο επισκευαστών προκειμένου να ισχύει η εγγύηση. Αν ο ιδιοκτήτης είχε εμπιστευθεί έστω και μια φορά ένα μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο και υπήρχε απόδειξη για αυτό, το όχημα αμέσως έβγαινε εκτός εγγύησης. Αυτό όμως δεν ισχύει πια.

Με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να συντηρεί το αυτοκίνητό του όπου θέλει, αρκεί να τηρείται ευλαβικά το πρόγραμμα του κατασκευαστή και οι προδιαγραφές των ανταλλακτικών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν το service ορίζεται ανά 1 χρόνο ή 15.000 χιλιόμετρα, θα πρέπει να γίνεται πάντα εντός αυτού του πλαισίου και χρησιμοποιώντας πάντα τα γνήσια προϊόντα που προβλέπονται για το εκάστοτε όχημα.

Σε ό,τι αφορά τα ανταλλακτικά, ο χρήστης του αυτοκινήτου ή ο μηχανικός, δεν υποχρεώνεται να τα προμηθεύεται από την επίσημη αντιπροσωπεία, όμως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και επίσημα εγκεκριμένα για χρήση στον τύπο του αυτοκινήτου που θα εφαρμοστούν. Αν λοιπόν τηρηθεί το πρόγραμμα και χρησιμοποιούνται ποιοτικά ανταλλακτικά, κατάλληλα για το αυτοκίνητο, τότε η εγγύηση ισχύει κανονικά.

Τι καλύπτει η εγγύηση του αυτοκινήτου;

Αρχικά, να τονίσουμε ότι κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις σχετικά με την εγγύηση που παρέχουν. Για την ακρίβεια, η εγγύηση ενός αυτοκινήτου μπορεί να διαφέρει από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά. Αυτό όμως θα το αναλύσουμε παρακάτω. Τα βασικά κομμάτια που καλύπτει η εγγύηση των κατασκευαστών είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με τη σωστή λειτουργία του οχήματος. Κινητήρας, μετάδοση, ηλεκτρικό κύκλωμα, ηλεκτρονικά, αλλά και επί μέρους συστήματα όπως τα φρένα και η ανάρτηση.

Δείτε ακόμη: Top 10 - Τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεκαετίας

Φυσικά, δεν καλύπτονται όλα τα ανταλλακτικά που θεωρούνται «αναλώσιμα». Τακάκια, συμπλέκτης, δισκόπλακες, λάδια κλπ, ενώ ένα όχημα μπορεί να εξαιρεθεί από την εγγύηση αν δεν έχει γίνει ορθή χρήση. Για παράδειγμα, αν ο συμπλέκτης φθαρεί από κακή οδήγηση και δεν διαπιστωθεί αστοχία υλικού, δεν πρόκειται να καλυφθεί το έξοδο. Αν κατεβαίνοντας έναν ορεινό δρόμο -που οι δισκόπλακες ανεβάζουν θερμοκρασία- ο οδηγός πέσει σε λακκούβα με νερό και στραβώσουν οι δίσκοι -από την απότομη μεταβολή θερμοκρασίας- η ζημιά επίσης δεν θα καλυφθεί.

Πόσο διαρκεί η εγγύηση ενός αυτοκινήτου;

Και εδώ, κάθε κατασκευαστής ακολουθεί τη δική του πολιτική σχετικά με τη διάρκεια της εγγύησης. Το ελάχιστο διάστημα είναι 2 έτη, ενώ μπορεί να φτάσει και αρκετά παραπάνω, όπως τα 10 έτη. Πολλοί μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν και δύο διαφορετικά είδη εγγύησης, η εργοστασιακή εγγύηση και η εγγύηση της αντιπροσωπείας. Τι σημαίνει αυτό; Η εργοστασιακή εγγύηση είναι αυτή που παρέχεται από το εργοστάσιο κατασκευής, από την ίδια την εταιρεία δηλαδή.

Η εγγύηση της αντιπροσωπείας, σημαίνει ότι στο αυτοκίνητό μας μπορεί να έχει λήξει η εργοστασιακή εγγύηση, αλλά μια ενδεχόμενη ζημιά θα καλυφθεί με έξοδα της αντιπροσωπείας, δηλαδή της ελληνικής εισαγωγικής εταιρείας. Για να το κάνουμε ακόμη πιο απλό, όταν πας να κλείσεις αυτοκίνητο με 3 χρόνια εγγύηση και σου προσφέρουν «επέκταση εγγύησης» στα 5 χρόνια, σημαίνει ότι τα δύο επιπλέον έτη προσφέρονται από την ελληνική αντιπροσωπεία και όχι από το εργοστάσιο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η εγγύηση που δίνεται από την αντιπροσωπεία ενδέχεται να καλύπτει λιγότερες περιπτώσεις από ότι η εργοστασιακή εγγύηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...