Έρευνα: Γιατί οι αγοραστές εγκαταλείπουν τις premium μάρκες;

Οι οδηγοί παραδοσιακά επιθυμούσαν να οδηγούν αυτοκίνητα μαρκών με πολυτελή στοιχεία. Μήπως όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια κι αν ναι, γιατί.

  • -
  • -

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε η S&P Global Mobility, θέλοντας να διαπιστώσει αν οι αγοραστές επιμένουν στα πολυτελή οχήματα. Η μελέτη αφορούσε το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2022 και αφορά όλες τις αγορές του κόσμου.

Όπως απεδείχθη, όλες οι premium μάρκες έχουν υποστεί φθορά όσον αφορά στην αφοσίωση των πελατών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς όλο και λιγότεροι αγοραστές επιστρέφουν στην ίδια μάρκα για το επόμενο αυτοκίνητό τους. Τη μεγαλύτερη πτώση με 9,2% έχει η Land Rover, παρότι στην πιο πρόσφατη έρευνα αξιοπιστίας της J.D. Power εμφανίζει άνοδο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας της, το Range Rover, δεν είχε αλλάξει γενιά για περίπου 10 χρόνια.

premium

Εντύπωση ωστόσο, κάνει το χαμηλό ποσοστό των Porsche και Audi στην αφοσίωση των πελατών με -8,5% και -7,3% αντίστοιχα, καθώς αμφότερες, έχουν μια πλήρη γκάμα αυτοκινήτων και κινητήριων συνόλων. Αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν και η Mercedes σε ποσοστό -7%, η Volvo (-5,3), η Lexus (-4,8) και η BMW (-2,3%).

Ποια μάρκα έχει τους πιο πιστούς πελάτες;

Αντίθετα, το πιο πιστό κοινό διαθέτουν δύο μάρκες που αν λάβουμε υπόψη το ιστορικό τους σε θέματα αξιοπιστίας, δεν έχουν και την καλύτερη φήμη για τα προβλήματα που εμφανίζουν. Πρόκειται για την Tesla και τη Maserati. Στην αμερικανική φίρμα μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, το 62% των αγοραστών που θέλησαν κάτι καινούριο και είχαν προηγουμένως ένα Model 3, αγόρασαν ένα νέο Tesla. Αναμφίβολα, μιλάμε για ένα εντυπωσιακό στατιστικό.

premium

Δείτε ακόμη Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες μάρκες αυτοκινήτων

Από την πλευρά της, η Maserati ενίσχυσε την πιστότητα του κοινού της κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες, παρά το γεγονός ότι έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες αξιοπιστίας στη λίστα της J.D. Power στην κατηγορία των premium κατασκευαστών. Αυτό δείχνει, πως, ίσως, η ποιότητα κατασκευής να μετράει λιγότερο από όσο νομίζουμε.

Γιατί αλλάζουν μάρκες οι αγοραστές;

Το να φεύγει κάποιος από μια premium μάρκα και να οδεύει προς μια άλλη χαμηλότερης κατηγορίας όσον αφορά στην πολυτέλεια, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Προφανώς και το οικονομικό παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά o βασικότερος λόγος είναι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι πελάτες δεν μπορούν να περιμένουν 12 και 15 μήνες για να πάρουν ένα νέο αυτοκίνητο στα χέρια τους. Οπότε στρέφονται σε διαφορετικές μάρκες που έχουν απόθεμα, έστω κι αν αυτές δεν είναι τόσο premium.  

Πηγή: visualcapitalist.com

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...