Τεκμήρια αυτοκινήτων 2024: Εκτός από τα κυβικά τι άλλο παίζει ρόλο;

Ο τρόπος υπολογισμού του τεκμηρίου διαβίωσης είναι κάτι που ίσως δεν σε απασχόλησε όταν αγόρασες το αυτοκίνητό σου, αλλά θα σε απασχολήσει τη στιγμή της υποβολής φορολογικής δήλωσης.

  • -
  • -

Το θέμα του τεκμηρίου διαβίωσης βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα και συνοδεύει πολλά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Πολλές φορές έχουμε ακούσει κόσμο να λέει «πρόσεχε μη σε πιάσει το τεκμήριο», αν κάποιος πρόκειται να κάνει αγορά νέου αυτοκινήτου, ειδικότερα αν έχει κινητήρα με πολλά κυβικά. Το τεκμήριο συνοδεύει το αυτοκίνητο για όλη τη διάρκεια της ζωής του, όμως δεν είναι πάντα το ίδιο. Να τονίσουμε ότι κάθε ΙΧ έχει τεκμήριο, με το χαμηλότερο ποσό να ορίζεται στις 4.000 € αν έχει κινητήρα έως 1.200 κυβικά εκατοστά. Από εκεί και πάνω, προστίθενται 600 € ανά 100 κυβικά, έως τα 2.000 cc, 900 € ανά 100 κυβικά, έως τα 3.000 cc και 1.200 € ανά 100 κυβικά από εκεί και πάνω.

Τι άλλο παίζει ρόλο εκτός από τα κυβικά;

Εδώ όμως, πρέπει να κάνουμε κάποιους διαχωρισμούς για το τεκμήριο. Τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν μόνο για καινούργια αυτοκίνητα έως και 5 ετών. Από 5 έως 10 έτη μειώνονται κατά ποσοστό 30% και από τα 10 έτη και άνω, μειώνονται κατά 50 % (του αρχικού τεκμηρίου). Οπότε, όσο πιο παλιό, τόσο μικρότερο και το τεκμήριο. Από τα 10 χρόνια και μετά δεν υπάρχει άλλη διαβάθμιση, οπότε ίδιο τεκμήριο έχει ένα αυτοκίνητο είτε είναι 11 ετών, είτε 24 ετών για παράδειγμα.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το τεκμήριο; Μάθετε τα πάντα εδώ

Ακόμη μια διαφοροποίηση έρχεται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε αυτή την περίπτωση επειδή οι ηλεκτροκινητήρες δεν έχουν κυβισμό, υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως 50.000 €, δεν έχουν καθόλου τεκμήριο. Από εκεί και πάνω, επιβαρύνονται με το ελάχιστο δυνατό ποσό τεκμηρίου, δηλαδή τις 4.000 €, ανεξάρτητα αν κοστίζουν 60.000 € ή 200.000 €. Μετά την πενταετία μειώνεται κατά 30% και μετά τη δεκαετία, στο μισό (50%).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...