Τι συμβαίνει στην αγορά ελαστικών - Ποια ακρίβυναν 100+ € φέτος;

Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα προϊόντα. Στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, τα πάντα έχουν πάρει την ανιούσα, ακόμη και τα ελαστικά.

  • -
  • -

Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά του αυτοκινήτου. Από το μικρότερο εξάρτημα, έως τα τζάμια, όλα εμφανίζουν άνοδο, με αποτέλεσμα τα οχήματα να πωλούνται ακόμη και αρκετές χιλιάδες ευρώ πάνω σε σχέση με πέρυσι. Από αυτή την εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα ελαστικά.

elastika

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις, με την αλλαγή των ελαστικών να κοστίζει πλέον αρκετά ακριβότερα. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα πολύ γνωστής και δημοφιλέστατης πλατφόρμας πώλησης προϊόντων στην Ελλάδα, τα ελαστικά εμφανίζουν αρκετά μεγάλη άνοδο στην τιμή, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους κατόχους.

Φωτιά και λάβρα η αλλαγή μιας τετράδας ελαστικών

Η αύξηση, ανάλογα τις διαστάσεις μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 40%. Για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά σχετικά με τα ελαστικά, θα σας δώσουμε τρία παραδείγματα με βάση τις πιο περιζήτητες διαστάσεις.

Η διάσταση 195/65/15 θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα. Κάθε ελαστικό στη συγκεκριμένη διάσταση, αυτήν τη στιγμή κοστίζει από 59 ευρώ. Με απλά μαθηματικά, για να αγοράσει κάποιος μια τετράδα πρέπει να εκταμιεύσει τουλάχιστον 236 ευρώ. Πριν ακριβώς έναν χρόνο, τα ίδια ελαστικά κόστιζαν 196 €, δηλαδή ήταν 20% φθηνότερα.

elastika

Το θερινό ελαστικό σε διάσταση 205/55/16 που ενδείκνυται και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε επιβατικά αυτοκίνητα έχει πάρει αύξηση σχεδόν 30%. Δηλαδή από τα 244 € η τετράδα πέρυσι, πλέον πωλείται 316 €, ενώ η διάσταση 215/65/16 μέσα σε έναν χρόνο παρουσιάζει άνοδο 40%, καθώς από τα 388 € έχει εκτοξευτεί στα 504 €.

Αντίθετα, στην ίδια τιμή με πέρυσι πωλείται η διάσταση 225/45 R17. Τον Αύγουστο του 2021 προσφέρονταν έναντι 84 € κάθε ελαστικό, όπως ακριβώς συμβαίνει και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης: Πόσο μπορώ να κρατήσω τη ρεζέρβα ανάγκης;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι τιμές αυτές προέρχονται από την πρώτη σε επισκεψιμότητα στην κατηγορία του e-commerce ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία προβάλλονται στο σύνολο περισσότερα 7 εκατ. προϊόντα, από 11.000 και πλέον συνεργαζόμενα καταστήματα και αφορούν την χρονική περίοδο που δημοσιεύτηκε το κείμενο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...