Πότε γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα; Νύχτα ή μέρα;

Την ημέρα κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα σε σχέση με τη νύχτα. Αυτό σημαίνει πως και τα ατυχήματα είναι πιο πολλά. Ή μήπως όχι;

  • -
  • -

Πολλοί προτιμούν να οδηγούν όταν πέφτει το σκοτάδι. Υποστηρίζουν μάλιστα, πως νιώθουν πιο ασφαλείς, καθώς τα οχήματα στον δρόμο είναι λιγότερα και βλέπουν πολύ νωρίτερα αν πλησιάζει άλλο αυτοκίνητο από απέναντι χάρη στα φώτα. Αυτό όμως, δεν ισχύει. Η οδήγηση τις νυχτερινές ώρες αποδεικνύεται από τα νούμερα πιο επικίνδυνη.

ford

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 40% των συγκρούσεων συμβαίνουν στο σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με την ημέρα. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κάθε φορά που ένας οδηγός παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο. Ένα όχημα που ταξιδεύει με 90 km/h καλύπτει 25 μέτρα το δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μία φευγαλέα ματιά του οδηγού στην οθόνη του αυτοκινήτου για να συμβουλευτεί το σύστημα πλοήγησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «τυφλή οδήγηση» για 10 μέτρα ή περισσότερο. Σε έναν δρόμο που δεν φωτίζεται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την παράβλεψη μιας σημαντικής πινακίδας ή ακόμα και μιας στροφής του δρόμου. 

Οι νέοι προβολείς μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Η Ford δοκιμάζει μια μία νέα τεχνολογία προβολέων που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι έχουν κυριολεκτικά στραμμένα τα μάτια τους στον δρόμο. Το πρωτοποριακό σύστημα μπορεί να προβάλλει κατευθύνσεις, όρια ταχύτητας ή πληροφορίες για τον καιρό και το τί πρόκειται να συναντήσει το αυτοκίνητο, καθιστώντας ευκολότερη τη νυχτερινή οδήγηση.

ford

Η τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει στον οδηγό πληροφορίες για τις αλλαγές του καιρού, όπως χιονόπτωση, ομίχλη, ολισθηρές συνθήκες ή παγωμένος δρόμος μπροστά. Η σύνδεση των προβολέων με το σύστημα πλοήγησης από την άλλη, θα εμφανίζει τις επερχόμενες στροφές, ενώ το πλάτος του οχήματος θα μπορούσε να προβάλλεται στο δρόμο βοηθώντας τον οδηγό να υπολογίσει κατά πόσον το αυτοκίνητο χωράει σε ένα κενό ή ένα χώρο στάθμευσης. 

Δείτε πότε έρχεται το Ford Bronco στην Ευρώπη

Η προβολή πληροφοριών στον δρόμο με τη χρήση προβολέων υψηλής ανάλυσης θα ωφελήσει και τους άλλους χρήστες των δρόμων. Για παράδειγμα, μία διάβαση πεζών θα μπορούσε να προβάλλεται στο οδόστρωμα για να την βλέπει τόσο ο οδηγός όσο και ο πεζός, σε περιπτώσεις όπου οι υπάρχουσες διαγραμμίσεις έχουν ξεθωριάσει ή είναι συγκεχυμένες. Μία άλλη δυνατότητα είναι να προβάλλεται μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός, ώστε να προσπερνά δικυκλιστές σε ασφαλή απόσταση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...