Porsche Taycan: Το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Nurburgring! [video]

Χωρίς ειδικές τροποποιήσεις ή μείωση βάρους, η Porsche Taycan Turbo S των 761 ίππων κατάφερε να θέσει το απόλυτο ρεκόρ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής στην «Πράσινη Κόλαση».

  • -
  • -

Η Porsche έχει πολύ καλές σχέσεις με τα ρεκόρ στην πίστα του Nurburgring. Τα μοντέλα της, συχνά παίρνουν τον τίτλο του ταχύτερου στην κατηγορία τους ή και ανεξαρτήτως κατηγορίας, τιμώντας το αγωνιστικό DNA της. Πλέον, με την αυτοκίνηση να στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση, η Porsche δεν μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Έπρεπε να φτιάξει το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής! Και τα κατάφερε.

Η νέα Porsche Taycan Turbo S, έσπασε τα χρονόμετρα και έθεσε έναν εντυπωσιακό χρόνο στην απαιτητική πίστα των σχεδόν 21 χιλιομέτρων. Χρειάστηκε μόλις 7 λεπτά και 33,3 δευτερόλεπτα, κορυφαίος χρόνος όχι μόνο για την κατηγορία των ηλεκτρικών αλλά και για τα εντυπωσιακά, σπορ supercars. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, 7,33 έχει «γράψει» και το εντυπωσιακό Pagani Zonda F. Ελάχιστα πιο γρήγορη ήταν η Alfa Romeo Giulia QV (7 λεπτά και 32’’) ενώ το Nissan GT-R χρειάζεται περισσότερο χρόνο από την ηλεκτρική Porsche με χρόνο 7 λεπτά και 34’’.

Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται η… Tesla και το απερίγραπτα γρήγορο Model S Plaid των 1.020 ίππων, η απάντηση είναι στα 7 λεπτά και 35,58 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου 2,3 δευτερόλεπτα πιο αργό από την Porsche Taycan Turbo S κι ας έχει πολλούς περισσότερους ίππους. Να θυμίσουμε ότι η Taycan Turbo S αποδίδει 761 ίππους, αλλά μόνο κατά την επιτάχυνση με Launch Control. Η «στάνταρ» απόδοση των ηλεκτροκινητήρων είναι 625 ίπποι, περίπου 400 λιγότεροι από το Tesla.

Τι διαφορές έχει η Taycan που έκανε το ρεκρό από μια εργοστασιακή;

Το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η Porsche Taycan Turbo S που χρησιμοποιήθηκε ήταν εργοστασιακών προδιαγραφών. Οι μοναδικές διαφορές ήταν η τοποθέτηση ενός roll cage για την ασφάλεια του οδηγού σε περίπτωση ατυχήματος, όπως και ένα αγωνιστικό bucket κάθισμα. Το βάρος της ήταν ακριβώς το ίδιο με μια Taycan Turbo S παραγωγής και τα ελαστικά ήταν τα Pirelli P Zero Corsa, ένα ελαστικό σπορ χάραξης αλλά με προδιαγραφές για κυκλοφορία στο δρόμο. Δεν μιλάμε δηλαδή για αγωνιστικό ελαστικό που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί εκτός πίστας.

Δείτε ακόμη: Ποιο είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο Nurburgring;

Μια σημαντική κίνηση που έκανε η Porsche ήταν να αναβαθμίσει το Porsche 4D Chassis Control για να λειτουργήσει αρμονικά με τα σπορ ελαστικά. Το σύστημα αναλύει τα δεδομένα που λαμβάνει και συγχρονίζει όλα τα μέρη του πλαισίου σε πραγματικό χρόνο, για κορυφαία προσαρμογή σε απαιτητικές συνθήκες. Ωστόσο εδώ να τονίσουμε ότι η αναβάθμιση στο λογισμικό, όπως και τα συγκεκριμένα ελαστικά, είναι διαθέσιμα για τις Taycan Turbo S, οπότε η Porsche δεν έκανε κάτι συγκεκριμένο για να προετοιμάσει το μοντέλο της για το ρεκόρ.

Οδηγός ήταν ο Lars Kern και η Porsche φρόντισε κατά την διαδικασία επίτευξης του ρεκόρ να παρίσταται ο οργανισμός TÜV στην πίστα, ώστε να επιβεβαιώσει ότι η Taycan Turbo S ήταν εργοστασιακών προδιαγραφών και όχι βελτιωμένη. Δείτε το video με τον γύρο-ρεκόρ:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...