Ο δρόμος με τις περισσότερες γέφυρες στον κόσμο! [video]

Εγκαινιάστηκε το 1989 και συνδέει ένα μεγάλο σύμπλεγμα νήσων με τη στεριά. Το μήκος του είναι μικρό, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει στο να κατέχει τον τίτλο του δρόμου με τις πιο πολλές γέφυρες!

  • -
  • -

Αν σας αρέσουν γέφυρες και οι γραφικοί δρόμοι με έντονο το θαλάσσιο στοιχείο, αλλά και λίγο… άρωμα από James Bond καθώς εκεί γυρίστηκε η ταινία “No Time To Die”, τότε η Νορβηγία πρέπει να προστεθεί στη λίστα των επόμενων ταξιδιών σας. Ο λόγος; Μα φυσικά, ο δρόμος Atlantic Coast Road! Συνδέει ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, όχι μόνο με τη στεριά αλλά και μεταξύ τους και εγκαινιάστηκε το 1989. Το 2005, πήρε τον τίτλο της «κατασκευής του αιώνα» στη Νορβηγία και έναν χρόνο μετά, η εφημερίδα “The Guardian” τον χαρακτήρισε ως το καλύτερο roadtrip στον κόσμο.

Μικρό μήκος, πολλές γέφυρες

Ο δρόμος έχει μήκος λιγότερα από 8,3 χιλιόμετρα. Για την ακρίβεια, μετρά 8.274 μέτρα και αποτελείται από οκτώ γέφυρες. Οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα της διαδρομής από τέσσερα ειδικά διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης. Το πλάτος του οδοστρώματος είναι στα 6,5 μέτρα και η μεγαλύτερη κλίση του αγγίζει το 8%. Η μεγαλύτερη από τις οκτώ γέφυρες έχει μήκος 293 μέτρα και η μικρότερη, 52 μέτρα. Οι υπόλοιπες κυμαίνονται στο φάσμα των 120 – 250 μέτρων.

Δείτε ακόμη: Κλείνει γέφυρα που κόστισε μισό δις λόγω... κοντράκηδων

Η ιστορία του δρόμου με τις πιο πολλές γέφυρες

Οι αρχικές σκέψεις για τη δημιουργία του χάνονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 και στις 7 Ιουλίου του 1989 παραδόθηκε στην κυκλοφορία, τερματίζοντας την καριέρα του τοπικού ferry boat που εκτελούσε το δρομολόγιο. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, οι χρήστες του δρόμου έπρεπε να πληρώσουν διόδια για να περάσουν όμως δέκα χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1999, οι σταθμοί γκρεμίστηκαν και τα διόδια καταργήθηκαν. Πρόσφατα, ο Atlantic Coast Road κέρδισε ακόμη περισσότερη προβολή χάρη στην πιο πρόσφατη ταινία του James Bond “No Time To Die” με πρωταγωνιστή τον Daniel Craig και τις καταδιώξεις που διαδραματίστηκαν εκεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...