ΣΟΚ: Σχεδόν 1 στα 3 λίτρα βενζίνης είναι νοθευμένο ή λαθραίο!

Εκατοντάδες πρατήρια πουλάνε κακής ποιότητας καύσιμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα οχήματα των Ελλήνων οδηγών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ.

  • -
  • -

Άμεση λύση στο πρόβλημα ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, καθώς όπως αναφέρει, το ποσοστό των λαθραίων και νοθευμένων καυσίμων που διακινούνται στην αγορά κυμαίνεται από 20 έως 30%.

Τα πρατήρια με «πειραγμένα» συστήματα εισροών-εκροών είναι λιγότερα – περίπου το 1 στο 10 – αλλά και πάλι, οι ποσότητες που διακινούνται είναι τεράστιες. Αυτή η κατάσταση, αφενός στερεί από το κράτος πολύ μεγάλα έσοδα και αφετέρου επηρεάζει τους καταναλωτές, καθώς τα κακής ποιότητας βενζίνη και πετρέλαιο, προκαλούν βλάβες στα αυτοκίνητα.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Θέμης Κιουρτζής, ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Μαυράκης και το μέλος ΔΣ της ομοσπονδίας, Χρήστος Σταυράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η παραβατικότητα λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Το κράτος χάνει έως και 1 δις ευρώ ετησίως, οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι και οι πολίτες βρίσκονται μπλεγμένοι σε έναν κυκεώνα,

«Φτιάξτε mydata για τα πρατήρια»

Με το φαινόμενο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων να γιγαντώνεται την τελευταία τριετία, ξεκινώντας από την Αθήνα, περνώντας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα υπόλοιπα αστικά κέντρα, οι επικεφαλής του κλάδου προτείνουν να χτυπηθεί το πρόβλημα στην καρδιά.

notheia

Συγκεκριμένα, να δημιουργήσει το κράτος ένα αδιάβλητο ηλεκτρονικό σύστημα τύπου mydata, όπου θα ελέγχεται πραγματικά τι εισέρχεται και τι βγαίνει από τις αντλίες των πρατηρίων. Σήμερα, στην αγορά υπάρχουν 30-35 συστήματα διαφορετικών εταιρειών και τα στοιχεία που στέλνονται στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πλασματικά. Αν υπήρχε ένα αδιάβλητο σύστημα, δεν θα μπορούσαν να νοθεύονται τα καύσιμα με διαλύτες, αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης: Νοθευμένο καύσιμο: Πώς το εντοπίζω, τι πρέπει να κάνω;

Το να εντοπίσεις τα πρατήρια που πουλάνε νοθευμένα και λαθραία καύσιμα δεν είναι δύσκολο, είπε ο κύριος Κιουρτζής. Μέσω του e-καταναλωτής μπορούν να δουν ποια πρατήρια πουλάνε σε τιμές χαμηλότερες και από αυτές των διυλιστηρίων και να προχωρήσουν σε ελέγχους. «Διεκδικούμε τη νομιμότητα. Η παραβατικότητα οδήγησε 3.000 πρατήρια- οικογενειακές επιχειρήσεις, είτε σε κλείσιμο, είτε σε θυγατρικές των διυλιστηρίων, είτε στους παραβατικούς. Η Πολιτεία δεν μπορεί να προστατεύει τους λαθρεμπόρους , μη δίνοντας τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα επειδή δήθεν πρέπει να προστατευθούν τα προσωπικά τους δεδομένα και, από την άλλη, να δίνονται στοιχεία πολιτών για παραβάσεις των 500 ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Πηγή: ΠΟΠΕΚ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...