Τρεις ελληνικές περιοχές στο Top 5 με τα λιγότερα ΙΧ ανά κάτοικο!

Μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές περιφέρειες πρωταγωνιστεί σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί, συναντά κανείς τα λιγότερα οχήματα ανά κάτοικο.

  • -
  • -

Πού υπάρχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη και πού τα λιγότερα; Ποιες περιοχές είναι αυτές όπου οι κάτοικοι λατρεύουν να μετακινούνται με το όχημά τους και ποιες εκείνες, όπου οι δρόμοι είναι σαφώς πιο άνετοι από πλευράς κίνησης;

Η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα ανά κάτοικο που συναντώνται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

eurostat

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ε.Ε., το 2020 αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 0,53 επιβατικά αυτοκίνητα ανά κάτοικο. Ωστόσο, σε περιφερειακό επίπεδο παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στην ιδιοκτησία. Οι Ιταλοί και συγκεκριμένα η περιοχή της Valle d'Aosta, η επαρχία του Trento και του Bolzano, διαθέτουν τα περισσότερα ΙΧ. Ο αριθμός των οχημάτων ανά 1.000 κατοίκους, ανέρχεται στα 1.787, 1.285 και 871, αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι χαμηλότεροι συντελεστές, καταγράφονται στη Mayotte της Γαλλίας με 72 επιβατικά αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους και στην Πελοπόννησο με 186 οχήματα/1.000 κατοίκους. Επίσης, δύο ακόμη ελληνικές περιφέρειες περιλαμβάνονται σε αυτές με τα χαμηλότερα ποσοστά και συγκεκριμένα, η Στερεά Ελλάδα (238) και το Βόρειο Αιγαίο (261).

Δείτε το Top 5 με τα περισσότερα και τα λιγότερα αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους:

eurostatΓιατί οι κάτοικοι στην Ελλάδα έχουν λιγότερα αυτοκίνητα;

Όπως διαπιστώνει η Eurostat, τα ανατολικά κράτη μέλη καταγράφουν τους χαμηλότερους αριθμούς, ενώ τα δυτικά κράτη μέλη κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά αλλά με ορισμένες έντονες περιφερειακές ανισότητες.

Διαβάστε επίσης: Πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη και χρήση περισσότερων οχημάτων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική κατάσταση, αλλά και δύο ακόμη βασικούς παράγοντες. Οι κάτοικοι στην Valle d'Aosta της Ιταλίας για παράδειγμα, εκτός μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, ευνοούνται και από τη φορολογία. To ίδιο συμβαίνει και στον Flevoland της Ολλανδίας, μόνο που εκεί, η αγορά επηρεάζεται και από την απαίτηση συνεχών μετακινήσεων με ιδιόκτητο όχημα, λόγω της γεωγραφικής θέσης.

Πηγή: Eurostat

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...