Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Έρχονται 1.300 υπερσύγχρονα λεωφορεία

Οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις θα έχουν σταδιακά έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους λεωφορείων στην Ευρώπη.

  • -
  • -

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022», ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, το σύνολο των έργων είναι «πράσινα» και εκτελούνται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Μεταξύ των «πράσινων έργων» είναι τα οδικά και η ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σταδιακά, η Ελλάδα θα παραλάβει 1.300 υπερσύγχρονα λεωφορεία φιλικά προς το περιβάλλον, για τις δύο αυτές πόλεις. 

bus ev

Η πλειονότητα των νέων λεωφορείων θα είναι χαμηλών ρύπων, δηλαδή ηλεκτροκίνητα και CNG, με τα πρώτα να καταφθάνουν στη χώρα μας στις αρχές του 2023. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού που τρέχει ήδη, αφορά την προμήθεια 770 λεωφορείων, εκ των οποίων τα 350 θα είναι ηλεκτρικά, και τα 420 φυσικού αερίου και υβριδικής τεχνολογίας.

Ειδικότερα θα έρθουν:

  • 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ.
  • 250 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ.
  • 200 απλά 12μετρα λεωφορεία νέας γενιάς (EURO VI) με φυσικό αέριο
  • 100 αρθρωτά αστικά λεωφορεία 18 μέτρων EURO VI με φυσικό αέριο
  • 100 αστικά λεωφορεία 12 μέτρων (EURO VI) με υβριδική τεχνολογία, ενώ υπάρχει δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 20


Πόσα λεωφορεία θα πάρει η Αθήνα και πόσα η Θεσσαλονίκη

Τα περισσότερα θα κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, από τα 1.300 λεωφορεία, τα 1.000 θα διατεθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 300 στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: Πότε ανοίγει ο Δακτύλιος της Αθήνας

Φυσικά, για τις ανάγκες ανεφοδιασμού των EV, θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης τόσο μέσα στα αμαξοστάσια όσο και στους τερματικούς σταθμούς των γραμμών, καθώς και σε διάφορα σημεία εντός των λεωφορειακών γραμμών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...