Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Τρελά λεφτά για ένα αυτοκίνητο

Οι φετινές διακοπές θα κοστίσουν πολύ ακριβά. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι «φωτιά και λάβρα» και δεν αποκλείεται μέσα στον Ιούλιο να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Για Κυκλάδες, αυτή τη στιγμή ένα άτομο με αυτοκίνητο θέλει 344 ευρώ για το πήγαινε – έλα.

  • -
  • -

Μια απλή έρευνα στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, αρκεί για να αντιληφθεί ο καθένας που έχει φθάσει η κατάσταση. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν συμπαρασύρει και τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα, με το κόστος να έχει εκτοξευθεί.

Μέσα στο 2022 έχουν γίνει ήδη δύο αυξήσεις και από την 1η Ιουλίου αναμένεται η τρίτη. Όποιος λοιπόν επιθυμεί να κάνει διακοπές σε νησί ή να ταξιδέψει για επαγγελματικό ή οποιονδήποτε λόγο και δεν έχει στα χέρια του εισιτήρια, να προετοιμαστεί για…σοκ.

Πού οφείλεται η τεράστια άνοδος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια;

Σε σύγκριση με πέρυσι, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά έχουν αυξηθεί κατά 34% μέσον όρο. Αυτό οφείλεται στις τιμές των καυσίμων και τον πληθωρισμό. Αμφότερα κατέγραψαν ραγδαία άνοδο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μετακυλούν ένα μεγάλο ποσοστό της αύξησης του κόστους καυσίμων στον επιβάτη. Ένα επιβατικό πλοίο που το 2021 κατανάλωνε σε δρομολόγιο διάρκειας 5 ωρών γύρω στα 13.000 ευρώ σε καύσιμα, φέτος καταναλώνει περίπου 33.000 ευρώ. Αυτό, επηρεάζει προφανώς και το ναύλο.

Πόσο θες για Πάρο, Μύκονο, Κρήτη, Σέριφο

Το κόστος για τον επιβάτη φέτος είναι δυσβάσταχτο. Στην Πάρο για παράδειγμα, αν επιχειρήσεις να κλείσεις τώρα εισιτήριο σε οικονομική θέση, θες 50 € για να πας από Πειραιά και άλλα τόσα για να γυρίσεις. Αν πάρεις μαζί σου αυτοκίνητο, η τιμή είναι στα 116+116 €. Αυτό σημαίνει πως ένα άτομο πρέπει να δαπανήσει 332 ευρώ!

Το αντίστοιχο κόστος για τη Μύκονο ανέρχεται στα 344 ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν ένα άτομο και το αυτοκίνητο. Φανταστείτε λοιπόν, πόσα πρέπει να ξοδέψει μια οικογένεια μόνο για τα ακτοπλοϊκά.

Διαβάστε επίσης: Οδήγηση με air-condition: Πόσο σου ανεβάζει την κατανάλωση;

Στην Κρήτη, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τις Κυκλάδες, παρά το γεγονός ότι το δρομολόγιο έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Συγκεκριμένα, από τον Πειραιά για το λιμάνι του Ηρακλείου, ένας επιβάτης με το όχημά του, πρέπει να δώσει 202 ευρώ για το πήγαινε – έλα. Η τιμή αυτή είναι φυσικά χωρίς καμπίνα – αφορά οικονομική θέση στο κατάστρωμα.

Όσο για τη Σέριφο, το συνολικό κόστος για έναν επιβάτη σε οικονομική θέση και το αυτοκίνητό του, ανέρχεται στα 211 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές αφορούν την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου. Οπότε δεν αποκλείειται να αλλάξουν από την επόμενη κιόλας ημέρα. 

Τι προτείνουν οι ακτοπλόοι

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αντιλαμβάνεται ότι το κόστος είναι πλέον πολύ μεγάλο για μια οικογένεια που επιθυμεί να ταξιδέψει σε ελληνικό νησί. Από τον περασμένο Μάρτιο και προκειμένου να βγει η ακτοπλοΐα από το οικονομικό αδιέξοδο, οι επικεφαλής του κλάδου είχαν εκτιμήσει ότι υπάρχει ανάγκη για βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης από την πολιτεία, με την τιμή στα καύσιμα που μπορούν να διαχειριστούν ώστε να συνεχίσουν το μεταφορικό τους έργο να είναι αυτή που είχε το βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2021.

Μεταξύ άλλων, είχαν προτείνει:

  • Πλαφόν τιμών το οποίο θα έχει σημείο αναφοράς τη μέση τιμή καυσίμων του Δεκεμβρίου του 2021
  • Προσωρινή μείωση ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή του 6% μέχρι να επανέλθει η μέση τιμή των καυσίμων στην αντίστοιχη του Δεκεμβρίου 2021
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών των ναυτικών
  • Ενίσχυση της ρευστότητας με άμεση καταβολή των 50 εκατ. ευρώ που οφείλονται στις εταιρείες από την εκτέλεση δρομολογίων στις άγονες γραμμές
  • Προσωρινή αναστολή υποχρεωτικών εκπτώσεων ή αποζημίωση του απολεσθέντος εσόδου βάσει προσκομίσεως παραστατικών μέχρι την επαναφορά των καυσίμων στη μέση τιμή του Δεκεμβρίου 2021
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...